Kasvihuonetuotannon valo ja energia hyötykäyttöön sähköverkossa
Närpiön Vihanneksen viljelykset kasvavat led-valaistuksessa. Talven pimeydessä loistavat kasvihuoneet ovat myös huoltovarmuustekijä.
”Miljoonainvestoinneista puhutaan”, Närpiön Vihanneksen viljelypäällikkö Mikael Dahlqvist sanoo.
Kyse on kasvihuoneiden suurpainenatriumlamppujen vaihtamisesta led-lamppuihin. Valaistuksen vaihtamisen kustannukset kipuavat 1 – 2 miljoonaan per hehtaari.
”Led-valoista saadaan sama valomäärä kuin suurpainenatriumvaloista, mutta ne kuluttavat energiaa vain puolet siitä. Ledeistä on muutakin hyötyä. Niitä pystyy säätämään tarkemmin, kasvien tarvitseman valomäärän mukaan kasvukaudella. Led-valaisimien spektriä voidaan säätää kasvilajin tai jopa -lajikkeen mukaan.”
Jo 72 % Närpiön Vihanneksen kasvihuonepinta-alan valaistuksesta toimii täysin tai osittain ledeillä.
”Osittain kannattaa hyödyntää hybridimallia eli käyttää sekä vanhaa että uutta tekniikkaa rinnan. Suurpainenatriumvalaistus kun antaa myös lämpöenergiaa, josta on kasvihuonetuotannossa tietenkin hyötyä”, Dahlqvist sanoo.
Viime vuosina kasvihuonetuotanto on ottanut paikkansa sähköverkon valtakunnallisena turvaajana. Kasvihuoneiden valoja voidaan talviaikaan kantaverkon tarpeiden mukaan sammuttaa tai lisätä nopeasti, verkon käytön ja häiriöiden perusteella. Kantaverkkoa ylläpitävä Fingrid ohjaa tätä verkon käyttö- ja häiriöreserviä. Aikaisemmin säätö tehtiin fossiilisella energialla ja vesivoimalaitoksilla, mutta kasvihuonetuotanto on katsottu tehokkaammaksi ja taloudellisemmaksi. Ympärivuotisesti toimivat kasvihuoneet siis antavat turvaa sähköverkolle. Arviolta jopa puolet kantaverkon häiriöreservistä syntyy kasvihuoneissa.
Huoltovarmuutta kasvihuoneet lisäävät myös perustyöllään. Kasvihuoneilla on omat lämpökeskukset ja generaattorit, ja ne tuottavat ruokaa myös kriisien aikana, vaikka sähköt olisivat poikki.
Mikael Dahlqvist sanoo, että kasvihuoneviljelyllä on perinteisesti ollut vähän huono maine paljon energiaa vaativana ympäristön kuormittajana, mutta käsitystä on selkeästi syytä päivittää.
”On otettu isoja harppauksia kehityksessä viiden, kymmenen vuoden sisällä. Öljylämmityksestä on siirrytty uusiutuviin, energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen panostetaan jatkuvasti enemmän ja enemmän.”
Lue lisää Osuuskunnan vastuullisuustyöstä.
Osuuskunta Närpiön Vihannes perustettiin vuonna 1957 markkinoimaan ja myymään alueen kasvihuoneviljelijöiden tuotantoa. Meille vihannekset ja niiden tarjoamat makuelämykset ovat aina olleet keskeinen osa elämää ja kulttuuriamme. Viljelijämme ovat alansa huippuosaajia, ja viljelytaito sekä rakkaus kotimaisia vihanneksia kohtaan ovat siirtyneet – ja siirtyvät edelleen – sukupolvelta toiselle. Made in Närpes.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael DahlqvistViljelypäällikkö
Puh:020 1160 609mikael.dahlqvist@narpesgronsaker.fiJonas LundströmMyynti- ja markkinointijohtaja
Puh:020 1160602Puh:044 7812421jonas.lundstrom@narpesgronsaker.fiwww.narpesgronsaker.fiKuvat
Linkit
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Osuuskunta Närpiön Vihannes | Andelslaget Närpes Grönsaker
Närpes Grönsaker har en viktig roll i integrationsarbetet25.11.2024 10:57:52 EET | Nyheter
Närpes Grönsakers medarbetare med invandrarbakgrund trivs på sitt arbete. Samtidigt lär de sig ett av de inhemska språken, vilket främjar integrationen och engagemanget i det nya hemlandet.
Närpiön Vihanneksella iso rooli kotouttamistyössä25.11.2024 10:57:52 EET | Uutinen
Närpiön Vihanneksen maahanmuuttajataustaiset työntekijät viihtyvät työssään. Samalla he oppivat toisen kotimaisen, joka edesauttaa kotoutumisessa ja sitoutumisessa uuteen kotimaahan.
Den senaste avfuktningstekniken sparar energi i växthusodlingen21.11.2024 09:54:59 EET | Pressmeddelande
Avancerad avfuktningsteknik är en kostsam investering, men investeringen kan minska värmeenergianvändningen med upp till hälften.
Uusin kosteudenpoistotekniikka säästää energiaa kasvihuonetuotannossa21.11.2024 09:54:59 EET | Tiedote
Kehittynyt kosteudenpoistoteknologia on kallis investointi, mutta mahdollistaa lämpöenergian säästön jopa puolella.
Närpes Grönsakers överskottstomater får nytt liv i Södra Karelen.18.6.2024 07:10:00 EEST | Pressmeddelande
Det Villmanstrandbaserade varumärket Jävla Sås Bolag räddar Andelslaget Närpes Grönsakers överskottstomater från att gå till spillo genom att använda dem i sina tomatsåser.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme