Kainuulle ja Pohjois-Pohjanmaalle yhteinen linjaus ulkomaisen työvoiman käytöstä

Jaa

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset ovat päivittäneet alueen linjauksen ulkomaisen työvoiman käytöstä. Uusi päivitetty linjaus astuu voimaan 22.5.2024. Päivitetyssä linjauksessa on lueteltu ammattinimikkeet, joiden osalta työvoiman saatavuus alueella on arvioitu niin haastavaksi, ettei ulkomaista työntekijää palkattaessa erillistä saatavuusharkintaa tarvitse tehdä.

Hitsaaja.

Saatavuusharkinnalla tarkoitetaan sen selvittämistä, onko tehtävään saatavissa työvoimaa Suomesta tai EU-alueelta. TE-toimisto kuitenkin selvittää työntekijän oleskeluluvan osaratkaisua tehdessään työsuhteen ehdot ja tarkistaa työnantajavelvoitteiden toteutumisen normaaliin tapaan myös niiden nimikkeiden osalta, jotka linjaukseen on kirjattu.

Linjaus koskee tehtäviä, joihin tyypillisesti haetaan työntekijän oleskelulupaa. Mm. erityisasiantuntijoille ja tutkijoille on oma lupakategoriansa, joten linjaus ei koske heitä.

Linjauksen päivitystarve tarkasteltiin yhteistyössä alueen TE-toimistojen sekä alueen maahanmuuttoasiaintoimikunnan kanssa. Maahanmuuttoasiain toimikunta on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asettama molemmat maakunnat kattava toimielin, jossa on edustettuina alueen kuntia, viranomaisia, työmarkkinajärjestöjä sekä oppilaitoksia. Alueellinen linjaus päivitetään vähintään puolen vuoden välein.

Muutoksia muutamien ammattinimikkeiden osalta

Päivitetystä linjauksesta poistettiin neljä ammattinimikettä: sähkö- ja automaatioinsinööri, ohutlevyseppä, moottoriajoneuvojen asentajat ja korjaajat sekä puu- ja sahatavaran prosessityöntekijät. Poiston syynä on muuttunut työmarkkinatilanne, osaavaa työvoimaa arvioidaan olevan saatavilla. Uutena ammattinimikkeenä työlupalinjaukseen lisättiin metsätalouden avustavat työntekijät. Metsätalouden avustavia työntekijöitä on jouduttu jo aiemmin rekrytoimaan kolmansista maista, joten tekijöiden saatavuudessa on ollut erityisiä haasteita. Ammattiryhmä pitää sisällään myös metsämarjojen poimijat, jotka EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta saapuessaan jatkossa tarvitsevat työntekijän oleskeluluvan. Muutoksen taustalla on ulkoministeriön tekemät muutokset luonnontuotekeruualan viisumikäytäntöihin. Kevään aikana luonnonmarjanpoimintaan on ollut runsaasti avoimia työpaikkoja haussa ja ELY-keskukset arvioivat, ettei työntekijätarpeeseen löydy tarpeeksi tekijöitä Suomesta. Muutoksella metsäalan avustaviin tehtäviin tulevien rekrytointiprosessi voi nopeutua vähintään 2 viikolla, kun tehtäviä ei ole välttämätöntä laittaa avoimeen hakuun.

Työvoimapula edelleen haasteena 

Linjausta päivitettäessä käytiin läpi molempien maakuntien työmarkkinatilannetta ja sen lähiajan näkymiä. Tarkastelulla selvitettiin työvoiman saatavuutta eri nimikkeissä suhteessa avoimiin työpaikkoihin. Vaikka matalasuhdanne on aiheuttanut haasteita ja lisännyt alueen työttömyyttä, niin monilla aloilla koetaan edelleen työvoimapulaa. Myös kohtaanto-ongelma vaikeuttaa työvoiman saantia. Tällöin vapaana oleva työvoima ei kohtaa avoinna olevaa työpaikkaa esim. työpaikan sijaintiin, työehtoihin tai työntekijän työkykyyn liittyvien syiden vuoksi.

Edellisenä vuonna eniten tulijoita hitsaajien ja kaasuleikkaajien sekä lähihoitajien ammattinimikkeissä

Alueellisen linjauksen vaikutuksia seurataan työhallinnon tilastotietojen lisäksi aiemmin tehtyjen työntekijän oleskeluluvan osaratkaisujen määrien kautta. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueille tehtiin vuonna 2023 631 myönteistä tai osittain myönteistä osaratkaisua. Kainuussa eniten osaratkaisuja tehtiin vuonna 2023 ammattinimikkeille hitsaajat ja kaasuleikkaajat (95), lähihoitajat (73) ja ravintola- ja suurtaloustyöntekijät (21). Pohjois-Pohjanmaalla eniten myönteisiä ratkaisuja oli nimikkeille ravintola- ja suurtaloustyöntekijä (84), lähihoitajat (59) sekä hitsaajat ja kaasuleikkaajat (45).

Työlupalinjaus 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kokemäenjoen tulvatilanne jatkuu vaikeana erityisesti Huittisissa ja iso virtaama tulee jatkumaan pitkälle eteenpäin (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pirkanmaa)27.11.2024 14:04:40 EET | Tiedote

Kokemäenjoen ja sen sivujokien tulvatilanne on kehittynyt alkuviikon aikana selvästi pahemmaksi, kuin ennen tulvan alkua ennustettiin. Kokemäenjoen keskiosan sivujokien (Loimijoki, Punkalaitumenjoki, Sammunjoki ja Kauvatsanjoki) yhteenlasketun virtaaman ennustettiin olevan huipussaan reilut 300 kuutiota sekunnissa, mutta se nousi todellisuudessa noin 500 kuutioon sekunnissa, jossa se on tällä hetkellä. Tämän vuoksi Pirkanmaan järvien juoksutuksia on jouduttu voimakkaasti rajoittamaan Huittisten isojen tulvavahinkojen välttämiseksi. Tämä on aiheuttanut sen, että säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet ovat nousseet voimakkaasti ja osalla pakollinen yläraja on jo hieman ylittynyt. Niistä joudutaan juoksutusta lisäämään tämän päivän aikana. Loimijoen ja muiden sivujokien virtaama on onneksi kääntymässä tänään laskuun, mikä osaltaan tasoittaa juoksutusten suurentamista. Riskinä kuitenkin on, että vedenkorkeus Huittisten alavalla alueella nousee vielä hieman ja voi aiheuttaa vahinkoja joille

Lounais-Suomen tulvatilanne kehittynyt paljon ennustettua pahemmaksi - kiinteistöille ja tiestölle aiheutunut runsaasti vahinkoja (Varsinais-Suomi, Satakunta)26.11.2024 13:55:19 EET | Tiedote

Sunnuntai-iltana (24.11.2024) alkanut ja puolitoista vuorokautta kestänyt vesisade oli melko laajalti ennusteita suurempi Lounais-Suomessa ja sulatti nopeaan tahtiin kaikki viime viikolla sataneet lumet. Tämä aiheutti selvästi ennakoitua pahemman tulvatilanteen. Useilla vesistöalueilla on rikottu noin 50 vuoden seuranta-ajan ennätyksiä. Tulvavirtaamahuippujen toistuvuus on mm. Paimionjoen ja Eurajoen vesistöissä suunnilleen kerran sadassa vuodessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye