Satakunnan ELY-keskus

Satakunnassa työttömien määrä laski huhtikuussa 700 hengellä

Jaa

Tavanomaisen kausivaihtelun mukaista työttömyyden laskua nopeutti lomautusten väheneminen huhtikuun aikana. Työvoiman kysyntä on kuitenkin jatkunut viime vuotta heikompana ja työttömyys kasvanut vuoden takaiseen verrattuna.

Karttakuva työttömien työnhakijoiden osuudesta (%) työvoimasta kunnittain Satakunnassa huhtikuun 2024 lopulla.
Työttömien työnhakijoiden osuus (%) työvoimasta kunnittain Satakunnassa huhtikuun 2024 lopulla.

Satakunnassa oli huhtikuun lopussa 9 190 työtöntä työnhakijaa, mikä on 840 henkeä (10,1 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Huhtikuun aikana työttömien määrä laski noin 700 hengellä. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 890. Lomautettujen määrä väheni edellisestä kuukaudesta 380 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli huhtikuussa 9,6 %.

Useimmissa Satakunnan kunnissa työttömyys on noussut

Työttömien työnhakijoiden määrä on vuoden takaiseen verrattuna noussut suurimmassa osassa Satakunnan kunnista. Määrällisesti eniten työttömien määrä on vuoden aikana kasvanut Porissa, jossa lisäystä oli 334 henkeä. Suhteellisesti eniten työttömyys on noussut Harjavallassa (27 %).

Huhtikuussa korkein työttömyys oli Porissa, jossa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 11,9 %. Alin työttömyys oli Eurajoella (6,0 %).

Ulkomaalaisten työttömyys on noussut suhteellisesti eniten

Työttömistä työnhakijoista oli huhtikuun lopussa miehiä 62 % ja naisia 38 %. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien miesten määrä on kasvanut 12 %. Naisten työttömyys on noussut 7 %.

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 14 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaiden työttömien määrässä nousua vuoden takaisesta oli 4 %.

Huhtikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 790. Se on noin 13 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Ulkomaiden kansalaisia oli työttöminä työnhakijoina 1 000, mikä on 26 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömien määrä kasvoi lähes kaikissa pääammattiryhmissä

Koulutusasteen mukaan tarkasteltuna eniten työttömiä oli toisen asteen koulutuksen suorittaneissa (sis. erikoisammattitutkinnon suorittaneet). Toisen asteen suorittaneita oli huhtikuun lopussa työttöminä työnhakijoina 4 900, mikä on 11 % enemmän kuin vuosi sitten.

Työvoiman kysynnän heikkeneminen näkyy työttömien työnhakijoiden määrän kasvuna lähes kaikissa pääammattiryhmissä. Vuoden takaiseen verrattuna eniten työttömien määrä on kasvanut rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä, jossa kasvua oli noin 250 henkeä.

Uusien avoimien työpaikkojen määrä on laskenut neljänneksellä viime vuodesta

Satakunnassa ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoon huhtikuun aikana 1 490 uutta avointa työpaikkaa. Se on noin 25 % vähemmän kuin vuosi sitten huhtikuussa. Yhteensä huhtikuussa oli avoinna noin 3 700 työpaikkaa.

Eniten uusia työpaikkoja tuli huhtikuussa hakuun palvelu- ja myyntityöntekijöiden pääammattiryhmässä, jossa avautui 435 työpaikkaa.

Palveluissa olevien määrä on vähentynyt vuotta aiemmasta

Huhtikuun lopussa erilaisten aktiivisten työvoimapoliittisten palveluiden piirissä oli Satakunnassa 4 216 henkilöä, mikä oli 7 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lukumääräisesti eniten vähennystä on ollut kuntouttavassa työtoiminnassa.

Satakunnan työllisyyskatsausta voit tarkastella kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsaus-sivustolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Karttakuva työttömien työnhakijoiden osuudesta (%) työvoimasta kunnittain Satakunnassa huhtikuun 2024 lopulla.
Työttömien työnhakijoiden osuus (%) työvoimasta kunnittain Satakunnassa huhtikuun 2024 lopulla.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Vihreän siirtymän investoinnit luovat positiivisia odotuksia Satakuntaan2.5.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin jo vuoden tähtäimellä, jolloin myös työttömyys voisi kääntyä laskuun. Pitkällä aikavälillä positiivisia odotuksia Satakuntaan luovat mittavat vihreän siirtymän investoinnit. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu kevään Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye