VertaaEnsin.fi

Sähkön kilpailutus yleistyy Suomessa ja Pohjoismaissa

Jaa

VertaaEnsin.fi-vertailupalvelun tietojen mukaan sähkösopimusten kilpailutus on yleistynyt Suomessa viime vuosina. Sama kehitys on havaittavissa kaikissa Pohjoismaissa, ilmenee Pohjoismaiden ministerineuvoston alaisen energiatutkimuksen yhteistyöelimen tuoreesta selvityksestä. Hintavertailusivustot ovat yksi tärkeimmistä tiedonlähteistä sähkösopimusta vaihtaessa.

Nordic Energy Researchin selvityksen valossa sähkön hinnannousu on lisännyt kuluttajien tietoisuutta ja kiinnostusta sähkön kilpailuttamista kohtaan. Pohjoismaiden vertailussa Suomi erottuu edukseen sähkösopimuksia kilpailuttavien aktiivisten kuluttajien huomattavan suurella osuudella.

Osuus vastaajista, jotka ovat joko vaihtaneet tai vertailleet sähkösopimuksia edellisten 12 kuukauden aikana

Osuus%20vastaajista%2C%20jotka%20ovat%20joko%20vaihtaneet%20tai%20vertailleet%20s%E4hk%F6sopimuksia%20%20edellisen%2012%20kuukauden%20aikana
Lähde: Nordic Energy Research 2024, Evaluation of Nordic Electricity Retail Markets

Norjassa ja Ruotsissa sopimuksen kilpailuttaminen johtuu useimmiten kuluttajan halusta löytää kilpailukykyisempi sopimus. Sen sijaan Suomessa, Tanskassa ja Islannissa tärkein syy sähkösopimuksen päivittämiseen on ollut sähkönmyyjän yhteydenotto. Selvityksessä arvellaan, että norjalaiset ja ruotsalaiset kuluttajat seuraavat sähkömarkkinoita aktiivisemmin kuin suomalaiset tai tanskalaiset. Norjassa valtaosa sähkösopimuksista perustuu spot-tuntihintaan ja myös Ruotsissa yleisin sopimustyyppi on markkinoiden kehitystä heijastava vaihtuvahintainen sopimus. 

Pohjoismaiden kuluttajien pääasiallinen motiivi vaihtaa toiseen sähkösopimukseen on edullisempi hinta. Tärkeimmät syyt siihen, miksi palveluntarjoajaa ei vaihdeta, ovat tyytyväisyys nykyiseen palveluun tai se, ettei kilpailuttamisen säästömahdollisuuksia nähdä selkeästi. Lisäksi osa kuluttajista kokee, että sähkösopimuksen vaihtaminen on monimutkainen tai aikaa vievä prosessi.

Sähkösopimustyyppien laaja tarjonta ja erilaiset ehdot vaikeuttavat kuluttajien edellytyksiä tunnistaa heidän etujensa kannalta parhaat sopimukset. Sopimuksia myydään usein sellaisten kanavien kautta, joissa asiakkaat saavat ostohetkellä vain vähän tietoa, kuten puhelinmyynnissä ja myyntikojuissa. Nordic Energy Researchin mukaan Norja ja Tanska nousevat esiin eniten puhelinmyynnillä ja aggressiivisilla markkinointistrategioilla. Samaan aikaan 70 prosenttia tutkimukseen osallistuneista suomalaisista tunsi olevansa hyvin informoitu sopimusta vaihtaessa. Epäaktiivisilla kuluttajilla on kuitenkin suuri riski tehdä sopimuksia epäsuotuisilla ehdoilla. 

Tutkimustulosten mukaan kuluttajat Pohjoismaissa käyttävät laajasti hintavertailutyökaluja sähkösopimusten vertailuun. Kaikki vertailutyökalut eivät kuitenkaan ole yhtä luotettavia. 

– Sähkön vertailusivustoa valittaessa kannattaa varmistaa, että mukana on laaja valikoima sähköyhtiöitä ja että tarjouksia vertaillaan riippumattomasti, sanoo VertaaEnsin.fi:n sähkövertailun toimitusjohtaja Ilmari Ollila.

Hintavertailusivustot ovat tärkein tiedonlähde sähkösopimusta vaihtaessa tai vertailtaessa Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa. Suomessa vertailutyökaluja käyttävät noin 35 prosenttia kuluttajista.

Tärkeimmät tiedonlähteet sähkösopimusta vaihtaessa tai vertailtaessa

T%E4rkeimm%E4t%20tiedonl%E4hteet%20s%E4hk%F6sopimusta%20vaihtaessa%20tai%20vertailtaessa
Lähde: Nordic Energy Research 2024, Evaluation of Nordic Electricity Retail Markets

Suomessa sähkösopimuksia voi vertailla Energiaviraston ylläpitämässä vertailupalvelussa sekä kaupallisten vertailupalveluiden sivuilla, joista VertaaEnsin.fi on selkeä markkinajohtaja. VertaaEnsin.fi-palvelussa uuden sähkösopimuksen voi tehdä suoraan vertailutyökalun kautta muutamassa minuutissa. 

 – Teemme jatkuvaa yhteistyötä Suomen johtavien energiantoimittajien kanssa tarjotaksemme asiakkaillemme helppoa, läpinäkyvää ja turvallista palvelua. Palvelussamme tehdään yli 1,5 miljoonaa sähkövertailua vuodessa. Haluamme olla nyt ja myös tulevaisuudessa suomalaisten ensisijainen valinta sähkön kilpailuttamiseen, kertoo toimitusjohtaja Ilmari Ollila.

VertaaEnsin.fi-palvelun tilastojen perusteella sähkösopimusten kilpailutusaktiivisuus vaihtelee Suomessa alueellisesti. Esimerkiksi alkuvuonna Lapissa ja Kanta-Hämeessä sähköä on kilpailutettu selkeästi enemmän kuin keskimäärin Suomessa. Lapissa sähkösopimuksia kilpailutettiin yli kuusi kertaa aktiivisemmin kuin esimerkiksi Pohjanmaalla.

S%E4hk%F6sopimusten%20kilpailutusaktiivisuus%20Suomessa%2C%20tammi%u2013helmikuu%202024
Lähde: VertaaEnsin.fi, sähkömarkkinakatsaus Q1/2024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta:

VertaaEnsin.fi on taloustuotteiden vertailuun erikoistunut verkkopalvelu. Missiomme on auttaa kuluttajia tekemään fiksuja ja tietoisia päätöksiä talousasioissa. Vuosittain yli 1,5 miljoonaa suomalaista kuluttajaa käyttää vertailupalveluamme edullisempien sähkösopimusten ja lainojen löytämiseen täysin ilmaiseksi.

Olemme osa kansainvälistä Samlino-konsernia, joka auttaa vertailemaan ja valitsemaan itselleen sopivimmat taloustuotteet viidellä markkina-alueella Euroopassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VertaaEnsin.fi

Paljonko maksaa vihreä sähkösopimus ja puhtaampi omatunto kesäkuussa 2024?19.6.2024 06:17:00 EEST | Tiedote

Onko vihreä sähkö ylellisyystuote? VertaaEnsin.fi-palvelu vertaili sähköyhtiöiden vihreitä eli uusiutuvilla energialähteillä tuotettuja ja alkuperätakuin varmennettuja sähkötuotteita. Vihreää sähköä myydään tyypillisesti premium-hintaan tai lisäpalveluna. Osa yhtiöistä tarjoaa Suomen Luonnonsuojeluliiton sertifioimia EKOenergia-ympäristömerkillä varustettuja tuotteita, jotka täyttävät ympäristöjärjestöjen hyväksymät vastuullisuuskriteerit ja edistävät ilmastotoimia.

Lainanhakijan profiili: Ketkä hakevat ja ketkä saavat vakuudetonta lainaa?13.6.2024 06:17:00 EEST | Tiedote

VertaaEnsin.fi-vertailupalvelu on analysoinut yli 100 000 vakuudetonta lainaa kilpailuttaneen suomalaisen hakemusta. Tilastojen valossa tyypillinen lainanhakija on 31–40-vuotias sinkkumies, joka haluaa vakauttaa talouttaan yhdistämällä aiempia kulutusluottoja yhdeksi edullisemmaksi velaksi. Peräti 70 prosenttia lainahakijoista ansaitsee alle palkka- ja palkkiotulojen mediaanin, joka oli 3 188 euroa huhtikuussa 2024. Lainaa saaneiden profiili poikkeaa lainanhakijasta merkittävästi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye