Ympäristöministeriön aulassa koditon vieras: “Valtion luonnonmetsät on suojeltava”
Greenpeacen aktivistit ovat ympäristöministeriöllä vaatimassa, että ympäristöministeri Kai Mykkänen ja pääministeri Petteri Orpo pitävät lupauksensa suojella valtion vanhat metsät. Ympäristöministeriön aulassa turvaa ja uutta kotia etsii suurikokoinen hömötiainen, jonka kotia luonnonmetsien hakkuut uhkaavat.
“Olemme täällä muistuttamassa ympäristöministeri Mykkästä ja pääministeri Orpoa heidän omista lupauksistaan suojella valtion arvokkaat vanhat metsät. Päätöksen pitäisi olla helppo, sillä suojeltavat metsät ovat pitkälti jo kartalla, tutkijoiden viestit selvät, taloudellinen mielekkyys kohdillaan ja kansalaisten tuki vankkaa. Tarvitaan vain hallitus, joka lunastaa lupauksensa”, sanoo Greenpeacen asiantuntija Kaisa Kosonen.
Paikalle on tuotu ympäristöministeriön suuret ikkunat peittäviä kuvia luonnonmetsistä, jotka odottavat suojelupäätöksiä. Rinnalla on kuvia metsistä, joita on päätynyt hakkuisiin. Kuvien edessä seisovat luonnollisessa koossaan pahvi-Orpo ja pahvi-Mykkänen, joiden puhekuplat muistuttavat ministereiden omista lupauksista¹.
“Hallituksella on yhä kaikki mahdollisuudet tehdä valtion metsien suojelusta päätös, josta koko Suomi voi olla ylpeä. Mutta nyt päätös on menossa karmealla tavalla pieleen. Jos Orpon hallitus kiristää kriteerit tarkoituksella niin ahtaiksi, että suojelupäätöstä odottavia arvometsiä päätyy hakkuisiin, hupenee vanhojen metsien määrä entisestään”, Kosonen sanoo.
Orpon hallitus lupaa ohjelmassaan pysäyttää luontokadon, mikä edellyttää merkittävää suojelupinta-alan lisäystä. Ylen viime viikolla julkaisemat tiedot paljastavat kuitenkin maa- ja metsätalousministeriön pyrkivän päinvastaiseen suuntaan. Suojelukynnys halutaan nostaa mahdollisimman korkealle, jotta suojelutarve jäisi mahdollisimman pieneksi – etenkin Etelä-Suomessa. Greenpeace vetoaa kokoomusjohtajiin, joilla on valta ja vastuu päättää, halutaanko jo tiedossa olevat luonnonmetsät saada turvaan.
“Luonto tarvitsee tilaa. Erittäin uhanalainen hömötiainen ja muut vanhoja metsiä tarvitsevat lajimme saavat turvaa vain, jos suojelu on riittävää ja alueellisesti kattavaa. Erityisen pahassa ahdingossa lajit ovat Etelä-Suomessa, missä metsistä on suojeltu tiukasti vain alle kolme sadasosaa. Ennen vaaleja myös kokoomus kannatti suojelutason moninkertaistamista etelässä ja nyt luontoa arvostavat suomalaiset odottavat tekoja”, Kaisa Kosonen sanoo.
Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että hallitus pyrkii väistämään suojelun laajentamisen paitsi peukaloimalla kriteerejä myös tilastokikkailulla – suojelemalla lähinnä metsiä, jotka on jo kertaalleen suojeltu. Järjestöt pitävät yhtenä uskottavuustestinä sitä, miten Luonnonmetsä-työryhmän jo kartoittamille metsille käy. Valtion omat tutkimuslaitokset – Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus – ovat arvioineet työryhmän inventoinnin vastaavan EU-komission ohjeistusta, ja lakisääteinen Luontopaneeli on suosittanut kyseisten metsien suojelua². Olennaista on myös, miten suojelu saamelaisten kotiseutualueilla toteutetaan ja täyttyykö saamelaiskäräjälain pykälä neuvotteluista saamelaisten kanssa.
Hömötiainen oli ennen tavallisimpia metsälintujamme ja nykyään erittäin uhanalainen. Hömötiaisen nopea väheneminen on hälyttävä merkki suomalaisen metsäluonnon tilasta. Luonnoltaan rikkaimpien metsien riittävän laaja suojelu on tutkijoiden mukaan kiireistä ja välttämätöntä luontokadon torjunnassa.
Kyselytutkimusten mukaan suurin osa suomalaisista laittaisi metsien monimuotoisuuden etusijalle metsiin liittyvässä päätöksenteossa, ja 80 prosenttia suomalaisista haluaa Suomeen lisää suojelualueita.³ Joulukuussa yli 1500 taiteilijaa vetosi hallitukseen metsien suojelun puolesta.
¹ “Valtion omistuksessa olevat vanhat metsät, mitä siellä on jäljellä, ne pitää suojella.” (Petteri Orpo, Helsingin Sanomat 15.2.2023), "Hallitus on sitoutunut vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta." (Kai Mykkänen, ympäristöministeriö 9.10.2023)
² Syke 2024 (s. 48) ja Suomen Luontopaneeli 2023
³ UPM 2020 ja Yle 2022 ja Taloustutkimus 2022
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisa KosonenIlmasto- ja energia-asiantuntija
- ilmastopolitiikka
- ilmastotiede
- ilmasto-oikeudenkäynnit
- metsäpolitiikka ja metsien suojelu
Mari VaaraTiedottaja
Puh:040 751 7957mari.vaara@greenpeace.orgLiitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Syvänmeren kaivuusuunnitelmat pysäytetty Norjassa2.12.2024 15:56:45 EET | Tiedote
Norjan hallitus on suostunut pysäyttämään arktisen alueen syvänmeren kaivostoiminnan ensimmäisen lupakierroksen. Aktivistit, tieteentekijät ja kansainvälinen yhteisö ovat vaatineet suunnitelmien pysäyttämistä yli vuoden ajan.
Tuore selvitys: Kunnat voisivat säästää satojatuhansia vähentämällä lihaa julkisissa ruokailuissa28.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Suomen kunnat voisivat säästää jopa satojatuhansia euroja vuodessa, mikäli ne puolittaisivat lihan hankinnat julkisissa ruokailuissa, tämä käy ilmi tuoreesta Kasvisruoka kannattaa – Kotimaisilla kasviproteiineilla säästöjä kuntatalouteen -selvityksestä. Esimerkiksi 30 000 asukkaan kunta voisi säästää jopa 240 000 euroa vuodessa puolittamalla lihatuotteiden käytön ja korvaamalla ne kasvisperäisillä proteiineilla.
Uudet ravitsemussuositukset julki - Greenpeace esittää prosessoidulle lihalle haittaveroa27.11.2024 13:14:50 EET | Tiedote
Ravitsemussuositusten tavoitteena on, että terveellisen ja ympäristöystävällisen ruuan syöminen tehtäisiin yhteiskunnassa helpoksi koko väestölle. Greenpeace odottaakin nyt, että myös julkiset hankinnat, tuet ja vero-ohjaus päivitetään ohjaamaan samaan, toivottuun suuntaan.
Bakun ilmastokokouksessa päätetty rahoitustavoite jää kauas tarpeesta – Nyt rikkaiden maiden on laitettava fossiiliteollisuus maksamaan24.11.2024 01:20:54 EET | Tiedote
YK:n ilmastokokous Bakussa päättyi sunnuntaina sopuun, joka jäi kauas haavoittuvien maiden tarpeista. Vaikka päätös ilmastorahoituksesta sisältää isolta kuulostavia lukuja, jäävät keinot ja vastuut niihin pääsemiseksi epämääräisiksi ja tavoitevuosi kaukaiseksi. Tulevan vuoden aikana EU:lta ja muilta suurilta talouksilta on tultava päätöksiä sekä rahavirtojen kääntämisen että fossiilisista irtautumisen osalta.
Metsäkatoasetuksen heikentäminen isku luonnolle14.11.2024 16:56:40 EET | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi Euroopan kansanpuolueen (EPP) ehdotuksia jo hyväksytyn EU:n metsäkatoasetuksen muuttamiseksi. Greenpeace tuomitsee heikennykset, jotka luovat epävarmuutta ja avaavat oven luontokadon jatkumiselle. Äänestyksen jälkeen asetus palaa kolmikantaneuvotteluihin komission, parlamentin ja neuvoston välillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme