Yksityishenkilönä ikään kuin hyvinvointialueen päättäjien pöytään
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) on haluttu lisätä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia hyvinvointialueen päätöksentekoon. Kaksi kertaa järjestetty puntaroiva asukaspaneeli on tuonut hyvinvointialueen päättäjille konkreettisia suosituksia päätöksenteon tueksi ja antanut asukkaille aivan uudenlaisen vaikuttamisen mahdollisuuden sekä paljon uusia ystäviä.

Järvenpääläinen Saana Ruusulampi (41), hyvinkääläinen Ville Otranen (39) ja tuusulalainen Jouko Ahonen (76) osallistuivat tänä keväänä Keusoten puntaroivaan asukaspaneeliin. Paneeliin osallistui yhteensä noin 40 eri-ikäistä ja eri taustoista tulevaa keskiuusimaalaista pohtimaan päättäjille suosituksia siitä, miten digiasiointia tulisi kehittää. Itselleen he saivat hyvän paikan vaikuttaa, uusia ideoita ja hyviä ystäviä.
– Asukaspaneelissa minulle tuli tunne, että Keusotessa hoidetaan eteenpäin niitäkin asioita, joita ei vielä ole otettu käyttöön. Asiat kehittyvät koko ajan ja palveluita halutaan parantaa. Sain asukaspaneelista itselleni turvallisuudentunnetta tulevaisuuteen. Ja hemmetin hyviä kavereita, Ahonen kehuu.
Panelistit pitävät tärkeänä, että päätöksentekoon voi vaikuttaa muulloinkin kuin vaalien aikaan.
– On hyvä, että asukkaita kuunnellaan, sillä asukkaathan Keusoten palveluita käyttävät, Otranen taustoittaa osallistumistaan.

Yksi ratkaisu ei sovi kaikille
Kenelläkään kolmikosta ei ollut etukäteen lukkoon lyötyjä näkemyksiä sote-palveluiden digiasioinnista. Näkemykset muotoutuivat asukaspaneelin ryhmäkeskusteluissa.
– Muiden asukkaiden kanssa käydyt keskustelut olivat tosi mielenkiintoisia ja hyvin vedettyjä järjestäjien puolesta. Uskon, että kaikki lähtivät paneelista kotiin hyvillä mielin ja kuulluin mielin, Ruusulampi kertoo.
Osallistujat toivovat, että digitaalisilla ratkaisuilla saadaan nopeutettua asiointia siellä, missä asiointi diginä onnistuu, ja vastaavasti kohdistettua työntekijäresursseja sinne, missä asiointi edellyttää kohtaamista kasvokkain.
– Paneelissa tulikin hyvin esiin, miten massiivinen aihe digiasiointi on. Meitä on suuri määrä ihmisiä erilaisine tarpeinemme ja sairauksinemme. Digiasioinnissakaan ei voi olla vain yhtä ratkaisua, joka toimisi kaikille, Ruusulampi kiteyttää.
”Tämä pitää ihmiset hereillä”
Ruusulampi, Otranen ja Ahonen eivät epäröineet osallistua, kun kutsu Keusoten puntaroivaan asukaspaneeliin kolahti postilaatikkoon. Kolmikko toivoo, että päättäjät oikeasti kuulevat, mitä panelistit ovat halunneet sanoa, ja että heidän ehdotuksiaan viedään eteenpäin.
– Kun sain kutsun asukaspaneeliin, tuntui siltä, että nyt pääsee yksityishenkilönä ikään kuin päättäjien pöytään. Asukkaat saavat nyt kertoa omat mielipiteensä. Uskon, että valtuustokin kuuntelee näitä mielipiteitä tarkalla korvalla, tämä on niin uusi vaikuttamisen tapa, Ahonen kertoo.
Puntaroiva asukaspaneeli on nyt järjestetty Keusotessa kaksi kertaa yhteistyössä Sitran kanssa. Jatkosta sovitaan, kun pidettyjen paneelien anti on ehditty käydä läpi. Osallistujat toivovat kuitenkin jatkoa jo nyt.
– Vaikka kaikki eivät pidä politiikkaa niin kiinnostavana, niin tällä tavalla osallistuminen päätöksentekoon tuntuu hyvältä. Tämä pitää ihmiset hereillä, Ruusulampi kuittaa.
Puntaroivat asukaspaneelit toteutettiin yhteistyössä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa. Kutsut asukaspaneeliin lähetettiin keskiuusimaalaisille Digi- ja väestötietovirastolta saadun satunnaisotoksen perusteella, jotta asukaspaneelissa kuuluu mahdollisimman kattavasti eri-ikäisten ja eri taustoista tulevien hyvinvointialueen asukkaiden ääni. Kevään asukaspaneelin konkreettiset toimenpidesuositukset päättäjille julkistetaan aluevaltuuston kokouksessa 13.6.2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tero Seitsonen
johtava asiantuntija
Hyvinvointi, terveys ja asiakkuudet
p. 050 497 2554
tero.seitsonen@keusote.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keusoten palvelut vakuuttavat asiakkaat – neuvolapalvelut ja mielenterveyden avohoito saavat huippuarviot7.4.2025 16:02:47 EEST | Tiedote
THL:n tuore asiakaspalautekysely osoittaa, että Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusoten) neuvolapalvelut sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat asiakkaiden arvostamia. Kyselyn tulokset kertovat vahvasta luottamuksesta, sujuvasta palvelusta ja asiakkaan kohtaamisen taidosta.
Keusote sujuvoittaa puhelinasiointia – omatiimien numeroissa muutoksia28.3.2025 11:54:48 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue jatkaa omatiimimallin ja omatiimien puhelinasioinnin parantamista. Jokaiselle Keusoten alueen asukkaalle on nimetty omatiimi, joka vastaa hänen hoidostaan. Jatkossa omatiimin numerossa voi asioida myös kiireellisissä asioissa Omakeusote-digiasioinnin rinnalla.
Aluehallitus käsitteli viime vuoden tilinpäätöksen: alijäämä 66,5 miljoonaa euroa26.3.2025 14:20:39 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) vuoden 2024 tilinpäätös osoittaa 66,5 miljoonan euron alijäämää. Tämä merkitsee alijäämän kasvua edellisvuodesta, sillä vuoden 2023 ja 2024 yhteenlaskettu alijäämä on nyt 133,1 miljoonaa euroa.
Sote-palvelut taskussasi – OmaKeusote-sovellus on täällä!25.3.2025 09:03:29 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) OmaKeusote-mobiilisovellus on julkaistu. Sovellus tuo sote-palvelut käden ulottuville, jolla voi hoitaa esimerkiksi terveyshuoliin liittyviä asioita tai keskustella sosiaalipalvelujen ammattilaisen kanssa, vaikka suoraan omalta sohvalta käsin. Sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista.
Asukaskysely 2024: Omalla käytöksellä ja esimerkillä voi vaikuttaa nuorten päihteiden käyttöön ennaltaehkäisevästi24.3.2025 13:25:51 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on selvittänyt alueen asukkailta, millaisia toiveita ja ajatuksia heillä on päihdehaittojen vähentämisen keinoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme