HVK:n vuosikatsaus 2023: ”Haasteiden ja onnistumisten vuosi”
Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimintaa vuonna 2023 leimasi varautuminen turvallisuusympäristön epävakauteen ja laaja-alaisen vaikuttamisen mahdollisuuteen niin Suomessa kuin kansainvälisesti. HVK on toiminut uudessa organisaatiomallissa, huoltovarmuustoiminta on siirtynyt riskiperusteiseen toimintamalliin ja yhteistyö turvallisuusviranomaisten on tiivistynyt entisestään. Lisäksi HVK on jatkanut voimakkaasti verkostoyhteistyön kehittämistä yhdessä Huoltovarmuusorganisaation (HVO) kanssa ja edistänyt etenkin kriittisten kohteiden suojelua.
Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen summaa vuotta 2023 ”haasteiden ja onnistumisten vuodeksi”. Heti alkuvuodesta HVK järjesti seminaarin 30-vuotisen toimintansa kunniaksi ja pääteema oli muuttuneen maailmantilanteen vaikutus Suomen huoltovarmuudelle sekä varautumiselle. Juhlapuheessaan Känkänen korosti, että huoltovarmuus täytyy nähdä sotilaallisen varautumisen rinnalla kulkijana ja välttämättömänä kumppanina. Tätä samaa HVK painotti hallitusohjelmatavoitteissaan eduskuntavaalien aikana huhtikuussa ja kesäkuussa valitun hallituksen ohjelmaan on hyvä yhtyä: huoltovarmuus on kokonaisturvallisuuden perusta.
Kriittisen infrastruktuurin suojaaminen entistä tärkeämpää
HVK on kaasun toimitusvarmuudesta vastaava viranomainen Suomessa. Kun lokakuussa 2023 Suomen ja Viron välinen kaasuputki Balticconnector vaurioitui, osallistui HVK yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa tilanteen hallintaan, ajantasaiseen tiedottamiseen ja kaasun saatavuuden varmistamiseen. HVK kehotti huoltovarmuuskriittisiä yrityksiä nostamaan varautumistasoaan etenkin kriittisen infrastruktuurin kohteissa. Vuosikatsaus kertoo tämän tiiviin ajanjakson tapahtumista ja siitä, kuinka kaasun saatavuus turvattiin haastavasta tilanteesta huolimatta erinomaisesti. Keskeistä onnistumiselle oli yhteistyö elinkeinoelämän ja viranomaisten kesken sekä Inkoossa sijaitseva LNG-terminaali, joka on osoittautunut tärkeäksi varautumistoimeksi.
Merkittävää ja pitkäjänteistä varautumista edustaa myös Meri-Porin kivihiilivoimalaitoksen varaaminen vakavien häiriötilanteiden ja poikkeusolojen varalle. Vuosikatsauksessa kerrotaan, mitä HVK:n ja Fortumin välinen kolmivuotinen sopimus tarkoittaa käytännössä ja millaisessa tilanteessa voimalaitos voidaan käynnistää tukemaan sähköntuotantoa Suomessa.
Kansainvälinen yhteistyö jatkuu vahvana
HVK on pitänyt yllä kansainvälisiä suhteitaan systemaattisesti ja pitkäjänteisesti. Muuttunut turvallisuustilanne on lisännyt kansainvälistä yhteistyötä etenkin Naton, Euroopan unionin ja Pohjoismaiden kesken. Merkittävää on myös EU:n komission Suomelle myöntämät ja rahoittamat rescEU-valmiusvarastointihankkeet, joiden toteuttamiseen HVK osallistuu yhdessä sisäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ja Säteilyturvakeskuksen kanssa.
Suomen huoltovarmuusmalli kiinnostaa maailmalla ja vierailut niin Euroopasta, Aasiasta kuin Yhdysvalloista ovat vuoden aikana jatkuneet vilkkaina sekä lisänneet HVK:n kansainvälistä tunnettavuutta.
Tilikausi osoittaa uhkien ja riskien moninaisuuden
Vuosikatsaus kertoo huoltovarmuuden tärkeimmät tunnusluvut. Vuoden 2023 tilikaudesta näkee, että turvallisuusympäristön nopeiden muutosten myötä varautuminen erilaisiin uhkiin ja riskeihin on kasvanut. Esimerkiksi varmuusvarastointia on vahvistettu osana huoltovarmuuden turvaamista. Vuonna 2023 pelkästään varastoinnista suoraan syntyneet kustannukset olivat 40,9 miljoonaa euroa, kun edeltävänä vuonna kustannukset jäivät 29,3 miljoonaan euroon.
Huoltovarmuusmaksun tuotto on jatkanut laskua edellisestä vuodesta ollen 37,7 miljoonaa euroa (40,3 miljoonaa euroa vuonna 2022).
Vuonna 2023 HVK:n liikevaihto oli 59,6 miljoonaa euroa (222,8 miljoonaa euroa vuonna 2022), mikä koostui energiatuotteiden tuotevaihdoista. Liiketoiminnan muut tuotot kasvoivat vuoden takaisesta 21,9 miljoonaa euroa pitäen sisällään HVK:lle korvattavat kustannukset erityistehtävistä.
HVK:n taseen loppusumma laski vuoden takaisesta ollen 2,1 miljardia euroa. Alkuvuodesta 2023 valtioneuvoston yleisistunto oikeutti HVK:n luovuttamaan vastikkeetta valtiolle osan omistamistaan Fingrid Oyj:n osakkeista. Tästä aiheutuneen osakkeiden luovutustappion vuoksi tilikauden tulos jäi 166,3 miljoonaa euroa tappiolle (-46,9 miljoonaa euroa vuonna 2022). Valtioneuvosto on vahvistanut 11.4.2024 HVK:n tilinpäätöksen vuodelta 2023.
Vuosikatsaus on luettavissa HVK:n verkkosivuilla kohdassa "Julkaisut"
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riitta VäkeväinenViestintäjohtajaHuoltovarmuuskeskus / Viestintä
Puh:0295051117Puh:0407491359riitta.vakevainen@nesa.fiTietoa Huoltovarmuuskeskuksesta
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus
Meri-Porin voimalaitoksella normaali koekäyttö12.11.2024 12:12:53 EET | Tiedote
Meri-Porin kivihiilivoimalaitosta koekäytetään vuosihuollon päätteeksi tiistaina 12.11.2024. Kyse on normaalista teknisestä koekäytöstä, jolla varmistetaan laitoksen toimintakyky. Fortumin omistaman voimalan tuotanto on varattu Huoltovarmuuskeskukselle (HVK) vakavien kriisi- ja häiriötilanteiden varalle vuoden 2026 loppuun asti.
Pohjois-Suomessa harjoitellaan alueellisen sähkönjakelun häiriön varalta24.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Suomessa harjoitellaan 24. syyskuuta alueellisten sähkökatkojen varalta. Huoltovarmuuskeskuksen ja energiahuollon Pohjois-Suomen aluetoimikunnan järjestämään POIKKI24-harjoitukseen osallistuu useita kymmeniä alueen yrityksiä ja kuntia.
Tervetuloa kuulemaan TIETO24-harjoituksesta!23.9.2024 14:32:46 EEST | Kutsu
8.-10.10.2024 järjestetään TIETO24-harjoituksen intensiivivaihe, jossa harjoitetaan elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistoimintaa laajassa yhteiskunnan häiriötilanteessa. Mukana on noin 500 osallistujaa, jotka yhdessä ratkovat kuvitteellista laajavaikutteista yhteiskunnan häiriötilannetta. Kerromme TIETO24-harjoituksesta ja laaja-alaiseen vaikuttamiseen varautumisesta maanantaina 7.10.2024 klo 14−15. Tilaisuus järjestetään etäyhteyksin. Ilmoittaudu mukaan tiedotustilaisuuteen: https://q.surveypal.com/TIETO24-tiedotustilaisuus-ilmoittautuminen Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille perjantaina 4.10. sähköpostitse. Laaja tietoyhteiskunnan valmiusharjoitus TIETO24 käynnistyi maaliskuussa 2024. Huomion kohteena on tässä harjoituksessa erityisesti energia-ala ja siihen kytkeytyvä logistiikka. Joka toinen vuosi järjestettävien TIETO-harjoitusten järjestämisvastuu on Huoltovarmuuskeskuksella, ja käytännössä harjoitusta organisoi Huoltovarmuusorganisaatioon kuuluva Digipooli. TIETO
Varautuminen kvanttiteknologian tuomiin kyberuhkiin puutteellista18.6.2024 14:06:00 EEST | Tiedote
Vain harva huoltovarmuuskriittinen toimija on riittävästi varautunut kvanttiteknologian mukanaan tuomiin kyberturvauhkiin, selviää Huoltovarmuusorganisaatioon kuuluvan Digipoolin tuottamasta selvityksestä. Selvitys tarjoaa yrityksille suosituksia matkalla kvanttiturvallisiin ratkaisuihin.
HVK ja UPI selvittävät EU:n toimien vaikutuksia huoltovarmuuteen11.6.2024 08:05:00 EEST | Tiedote
Huoltovarmuuskeskus (HVK) ja Ulkopoliittinen instituutti (UPI) ovat käynnistäneet yhteisen tutkimuksen geotaloudellisten riskien vaikutuksesta Suomen ja Euroopan unionin huoltovarmuuteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme