Pohjois-Pohjanmaan liitto

Lohikalojen istutuksia, ylisiirtoja ja kameraseurantaa – Iijoen kesä on täynnä toimintaa

Jaa

Lohi Iijokeen -hankkeessa alkukesä on kiireistä aikaa. Iijokeen ja sen sivujokiin istutetaan satojatuhansia lohikalojen pienpoikasia, siirretään mahdollisimman paljon nousukaloja voimalaitosten yläpuolelle ja smoltteja eli alasvaeltavia lohen ja meritaimenen poikasia laitosten alapuolelle. Lisäksi seurataan kalojen käyttäytymistä Haapakosken alasvaellusväylällä.

Haapakosken smolttien alasvaellusväylän suuosaa. Pohjalla virtausnopeusmittari, sivulla kamera. Taustalla näkyy ohjausaita.
Haapakosken smolttien alasvaellusväylän suuosaa. Pohjalla virtausnopeusmittari, sivulla kamera. Taustalla näkyy ohjausaita. Pohjois-Pohjanmaan liitto.

”Lohien ja meritaimenien pienpoikasistutukset ajoittuvat touko-kesäkuulle. Istukkaat ovat vastakuoriutuneita, esikesäisiä ja yksivuotiaita. Istutuksien toteuttamisen päävastuu on Metsähallituksella”, kertoo kalastuksen erityisasiantuntija Eero Hartikainen Metsähallituksesta.  

Nousukalojen siirtoja tehdään touko-kesäkuussa. Siirtoja jatketaan loppukesällä, kun vedet ovat uudelleen viilenneet. Iijokeen pyrkiviä lohia ja meritaimenia pyydetään ylisiirrettäväksi kahdella tapaa: Kaupalliset kalastajat pyytävät ylisiirrettäviä kaloja Iijoen jokisuulta, osa kaloista otetaan kiinni Raasakan voimalaitoksella sijaitsevan Kalasydän-kalatien avulla. Kalat kuljetetaan vesisäiliössä autolla voimalaitosten yläpuolisille vesialueille. Pienpoikasistutusten ja nousukalojen ylisiirtojen tavoitteena on vähitellen luoda jokeen leimautuneet lohi- ja meritaimenkannat.

Smolttien siirroilla puolestaan mahdollistetaan kaloille viiden padon turvallinen ohitus alavirtaan ja pääsy merivaellukselle. Haapakosken voimalaitoksella smoltit ohjataan ohjausaidan avulla alasvaellusväylään ja itse väylässä kalojen kiinniottohäkkiin. Myös smoltit kuljetetaan patojen ohi vesisäiliössä autolla. Smolttien siirrot ajoittuvat alkukesään ja loppuvat viimeistään heinäkuussa vesien lämmettyä. Kuluvana vuonna alasvaellusväylän käyttöä jatketaan pitkälle syksyyn ja selvitetään kalojen liikkumista alavirtaan myös silloin.

Nousukalojen ylisiirtolupa on Iijoen kalatalousalueella. Kalatalousalue on valtuuttanut Lohi Iijokeen -hankkeen vastaamaan ylisiirtojen toteuttamisesta. Lohi Iijokeen -hanke on tilannut nousukalojen ja smolttien siirtämisen Korpilaavu Oy:ltä.

Haapakoskella jatketaan myös kalojen vedenalaista kameraseurantaa. Käytössä on kolme kameraa – kaksi alasvaellusväylän suuosassa ja yksi kalojen kiinniottohäkissä.

”Kameraseurannan avulla saadaan tietoa kalojen käyttäytymisestä alasvaellusväylässä ja seuranta auttaa myös väylän konkreettisessa operoinnissa. Hankkeessa käytettävät kamerat on toimittanut Simsonar Oy”, sanoo Lohi Iijokeen -hankkeen projektipäällikkö Mirko Laakkonen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

Lohi Iijoki -hankkeen toimenpiteitä ovat smolttien telemetriaseuranta Haapakoskella ja Pahkakoskella (Luonnonvarakeskus), vedenalainen kameraseuranta Haapakosken smolttien alasvaellusväylällä, alasvaellusväylän koekäyttö ja kehittäminen, smolttien ja nousukalojen ylisiirrot, pienpoikasten istutusohjelma ja Iijoki-aiheisen videon tuottaminen.

Lohi Iijokeen -hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Luonnonvarakeskus, PVO-Vesivoima Oy, Lapin ELY-keskus/maa- ja metsätalousministeriö, Ii, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo ja Iijoen kalatalousalue. Hanketta toteuttavat myös Metsähallitus ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hanketta hallinnoivat Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Luonnonvarakeskus. Hankkeen kokonaisbudjetti on 902 000 euroa, josta Pohjois-Pohjanmaan liitto hallinnoi 620 000 euroa ja Luonnonvarakeskus 282 000 euroa. Hanke toteutetaan 1.9.2022–31.10.2024.

Hanke on saanut rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelmasta. Ohjelmalla parannetaan vaelluskalojen elinolosuhteita ja pyritään palauttamaan vaelluskalakantojen luontaista lisääntymistä Suomen virtavesissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riina Huusko, projektipäällikkö/tutkija, Luonnonvarakeskuksen osuus, Lohi Iijokeen -hanke, Luonnonvarakeskus, puh. 029 532 2192, riina.huusko(at)luke.fi

Kuvat

Lohikalojen poikasille rakennettu alasvaellusväylä on joen sivuun tehty metallinen aitarakennelma.
Haapakosken smolttien alasvaellusväylän suuosaa. Pohjalla virtausnopeusmittari, sivulla kamera. Taustalla näkyy ohjausaita.
Pohjois-Pohjanmaan liitto. Pohjois-Pohjanmaan liitto.
Lataa

Pohjois-Pohjanmaan liitto - pohjoisen puolesta avoimessa yhteistyössä

Pohjois-Pohjanmaan liitto on Pohjois-Pohjanmaan 30 kunnan muodostama kuntayhtymä. Liiton tehtäviä ovat alueellinen kehittäminen, aluekehittämisohjelmien sekä EU-ohjelmien valmistelu yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, maankäytön, liikennejärjestelmäsuunnittelun sekä maakuntakaavoituksen viranomais- ja kehittämistehtävät, edunvalvonta ja maakunnan tunnetuksi tekeminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan liitto

Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan hyväksyminen siirtyy keväälle 202520.11.2024 12:09:01 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan hyväksyntä siirtyy keväälle 2025. Alkuperäisen tavoitteen mukaan vaihemaakuntakaava oli tarkoitus viedä maakuntavaltuuston hyväksymiskäsittelyyn joulukuussa. Julkiseen ehdotukseen annettiin kuitenkin paljon palautetta, yhteensä 130 kappaletta, minkä takia muodostui tarve täsmentää kaava-aineistoa. Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus käsitteli ehdotuksesta saadun palautteen tiistaina 19. marraskuusta pidetyssä kokouksessa.

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen kokoustiedote 19.11.202419.11.2024 15:23:42 EET | Tiedote

Talous- ja toimintasuunnitelma 2025–2027 sekä talousarvio 2025 etenee valtuustokäsittelyyn Maakuntahallitus esittää maakuntavaltuustolle, että se hyväksyy Pohjois-Pohjanmaan liiton talous- ja toimintasuunnitelman 2025–2027 sekä talousarvion 2025. Vuoden 2025 talousarvion loppusumma toimintatuottojen osalta on 5 472 374 euroa, joka on vähentynyt vuoden 2024 talousarvioon verrattuna 7 prosenttia. Toimintakulut ovat 5 699 351 euroa, joka on vähentynyt edellisen vuoden talousarvioon verrattuna 6,5 prosenttia. Oman tuotannon hankkeiden määrän pieneneminen näkyy toimintatuottojen ja -kulujen vähentymisenä. Lisäksi Karelia ENI CBC -ohjelman teknisen tuen käyttöoikeus on päättynyt syyskuun 2024 lopussa. Jäsenkuntien maksuosuuksia on korotettu 1,9 prosenttia verrattuna vuoden 2024 maksuosuuksiin. Tilikauden tulos on talousarviovuonna tehtävien poistojen jälkeen -240 858 euroa. Kehittämisrahastosta tuloutetaan 240 858 euroa. Tilikauden yli-/alijäämäksi muodostuu 0 euroa. Pohjois-Pohjanmaan energ

Pohjois-Pohjanmaan järjestötekopalkinto Hyvän mielen talolle (julkaisuvapaa 5.11.2024 klo 12.40)5.11.2024 12:40:00 EET | Tiedote

Hyvän mielen talo ry saa vuoden 2024 Pohjois-Pohjanmaan järjestötekopalkinnon Prospect-koulutusohjelmakokonaisuudestaan. Tänä vuonna järjestöteon teemana oli Kokoaan suurempi – rajat ylittävää yhteistyötä. Valinnassa painotettiin rajojen ylittämistä ja vaikuttavuutta sekä vapaaehtoistyön osuutta yhdistyksen toiminnassa. Palkittu yhdistys saa 1000 euroa toimintansa tukemiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye