Lohikalojen istutuksia, ylisiirtoja ja kameraseurantaa – Iijoen kesä on täynnä toimintaa
Lohi Iijokeen -hankkeessa alkukesä on kiireistä aikaa. Iijokeen ja sen sivujokiin istutetaan satojatuhansia lohikalojen pienpoikasia, siirretään mahdollisimman paljon nousukaloja voimalaitosten yläpuolelle ja smoltteja eli alasvaeltavia lohen ja meritaimenen poikasia laitosten alapuolelle. Lisäksi seurataan kalojen käyttäytymistä Haapakosken alasvaellusväylällä.
”Lohien ja meritaimenien pienpoikasistutukset ajoittuvat touko-kesäkuulle. Istukkaat ovat vastakuoriutuneita, esikesäisiä ja yksivuotiaita. Istutuksien toteuttamisen päävastuu on Metsähallituksella”, kertoo kalastuksen erityisasiantuntija Eero Hartikainen Metsähallituksesta.
Nousukalojen siirtoja tehdään touko-kesäkuussa. Siirtoja jatketaan loppukesällä, kun vedet ovat uudelleen viilenneet. Iijokeen pyrkiviä lohia ja meritaimenia pyydetään ylisiirrettäväksi kahdella tapaa: Kaupalliset kalastajat pyytävät ylisiirrettäviä kaloja Iijoen jokisuulta, osa kaloista otetaan kiinni Raasakan voimalaitoksella sijaitsevan Kalasydän-kalatien avulla. Kalat kuljetetaan vesisäiliössä autolla voimalaitosten yläpuolisille vesialueille. Pienpoikasistutusten ja nousukalojen ylisiirtojen tavoitteena on vähitellen luoda jokeen leimautuneet lohi- ja meritaimenkannat.
Smolttien siirroilla puolestaan mahdollistetaan kaloille viiden padon turvallinen ohitus alavirtaan ja pääsy merivaellukselle. Haapakosken voimalaitoksella smoltit ohjataan ohjausaidan avulla alasvaellusväylään ja itse väylässä kalojen kiinniottohäkkiin. Myös smoltit kuljetetaan patojen ohi vesisäiliössä autolla. Smolttien siirrot ajoittuvat alkukesään ja loppuvat viimeistään heinäkuussa vesien lämmettyä. Kuluvana vuonna alasvaellusväylän käyttöä jatketaan pitkälle syksyyn ja selvitetään kalojen liikkumista alavirtaan myös silloin.
Nousukalojen ylisiirtolupa on Iijoen kalatalousalueella. Kalatalousalue on valtuuttanut Lohi Iijokeen -hankkeen vastaamaan ylisiirtojen toteuttamisesta. Lohi Iijokeen -hanke on tilannut nousukalojen ja smolttien siirtämisen Korpilaavu Oy:ltä.
Haapakoskella jatketaan myös kalojen vedenalaista kameraseurantaa. Käytössä on kolme kameraa – kaksi alasvaellusväylän suuosassa ja yksi kalojen kiinniottohäkissä.
”Kameraseurannan avulla saadaan tietoa kalojen käyttäytymisestä alasvaellusväylässä ja seuranta auttaa myös väylän konkreettisessa operoinnissa. Hankkeessa käytettävät kamerat on toimittanut Simsonar Oy”, sanoo Lohi Iijokeen -hankkeen projektipäällikkö Mirko Laakkonen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.
Lohi Iijoki -hankkeen toimenpiteitä ovat smolttien telemetriaseuranta Haapakoskella ja Pahkakoskella (Luonnonvarakeskus), vedenalainen kameraseuranta Haapakosken smolttien alasvaellusväylällä, alasvaellusväylän koekäyttö ja kehittäminen, smolttien ja nousukalojen ylisiirrot, pienpoikasten istutusohjelma ja Iijoki-aiheisen videon tuottaminen.
Lohi Iijokeen -hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Luonnonvarakeskus, PVO-Vesivoima Oy, Lapin ELY-keskus/maa- ja metsätalousministeriö, Ii, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo ja Iijoen kalatalousalue. Hanketta toteuttavat myös Metsähallitus ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hanketta hallinnoivat Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Luonnonvarakeskus. Hankkeen kokonaisbudjetti on 902 000 euroa, josta Pohjois-Pohjanmaan liitto hallinnoi 620 000 euroa ja Luonnonvarakeskus 282 000 euroa. Hanke toteutetaan 1.9.2022–31.10.2024.
Hanke on saanut rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelmasta. Ohjelmalla parannetaan vaelluskalojen elinolosuhteita ja pyritään palauttamaan vaelluskalakantojen luontaista lisääntymistä Suomen virtavesissä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riina Huusko, projektipäällikkö/tutkija, Luonnonvarakeskuksen osuus, Lohi Iijokeen -hanke, Luonnonvarakeskus, puh. 029 532 2192, riina.huusko(at)luke.fi
Mirko Laakkonenprojektipäällikkö
Pohjois-Pohjanmaan liitto
Lohi Iijokeen -hanke
Arja HankivaaraViestintä- ja hallintopäällikköPohjois-Pohjanmaan liitto
Puh:+358 50 322 5797arja.hankivaara@pohjois-pohjanmaa.fiKuvat
Pohjois-Pohjanmaan liitto - pohjoisen puolesta avoimessa yhteistyössä
Pohjois-Pohjanmaan liitto on Pohjois-Pohjanmaan 30 kunnan muodostama kuntayhtymä. Liiton tehtäviä ovat alueellinen kehittäminen, aluekehittämisohjelmien sekä EU-ohjelmien valmistelu yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, maankäytön, liikennejärjestelmäsuunnittelun sekä maakuntakaavoituksen viranomais- ja kehittämistehtävät, edunvalvonta ja maakunnan tunnetuksi tekeminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan liitto
Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat: Aluelähtöisen kehittämisen periaate turvattava EU:n tulevassa rahoitusmallissa20.12.2024 09:55:08 EET | Tiedote
Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunta kokoontui torstaina 19.12.2024 Helsingissä. Tapaamisessa muodostettiin yhteinen kannanotto Euroopan unionin tulevasta rahoitusmallista. Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien yhteinen tahtotila on, että aluelähtöisen kehittämisen periaate turvataan myös vuoden 2028 jälkeen.
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen kokoustiedote 17.12.202417.12.2024 14:18:58 EET | Tiedote
Maakuntahallitus kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseensa tiistaina 17. joulukuuta Oulussa. Kokouksen aluksi Itämeren komission pääsihteeri Lucille Ehrhart esitteli CPMR Baltic Sea Commission ajankohtaisia asioita. Edunvalvonta-asioissa maakuntajohtaja Jussi Rämet kertoi eduskunnan tekemän jakovaraeräpäätöksen Pohjois-Pohjanmaan kohteista sekä Pohjoisen Suomen ohjelman valmisteluryhmän viimeisestä kokouksesta. Ohjelman toteuttaminen perustuu olemassa olevan rahoitukseen. Työ luovutetaan tammikuussa pääministeri Orpolle. Maakuntajohtaja kertoi valtionosuusjärjestelmäuudistuksen selvityshenkilöiden Arto Sulosen ja Eero Laesterän raportista, joka sisältää selvityshenkilöiden mallin uudeksi kuntien peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmäksi. Hallintojohtaja Toni Saranpää avasi hankintalainsäädäntöön valmisteltavia muutoksia. Erityisesti kuntia koskee julkisen sektorin mahdollisuudet tuottaa in-house-yksiköissä tukipalveluita, joille on olemassa markkinat. Myös kilpailutuksen uusimisvelvoll
Ennakko: Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen kokous 17.12.202416.12.2024 08:05:31 EET | Tiedote
Maakuntahallituksen 17.12.2024 kokouksen esityslista on julkaistu Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla.
Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston kokous 9.12.20249.12.2024 13:52:40 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjamaan maakuntavaltuusto kokoontui 9.12.2024 syyskauden kokoukseensa Ouluun. Maakuntavaltuusto päätti hyväksyä Pohjois-Pohjanmaan liiton toiminta- ja taloussuunnitelman 2025–2027 ja talousarvion vuodelle 2025.
Iin kunnalle tunnustus työstä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisestä (julkaisuvapaa 27.11. klo 15.15)27.11.2024 15:15:00 EET | Tiedote
Iin kunta saa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiteko 2024 -tunnustuksen kokonaisvaltaisesta työstä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja elämänhallinnan lisäämiseksi. Iissä on huomioitu erityisesti henkisen hyvinvoinnin ja osallisuuden sisällyttäminen kunnan toimintaa ohjaaviin strategisiin suunnitelmiin sekä konkreettiseen hyvinvointityöhön. Olemme todella ylpeitä ja otettuja siitä, että pitkäjänteinen, laaja ja Iin näköinen hyvinvointityömme on näyttäytynyt tunnustuksen arvoisena, iloitsee kunnanjohtaja Marjukka Manninen. Iin kunnan hyvinvointityö nojaa vahvasti strategisiin painopisteisiin: vahvaan ja kestävään kasvuun, luonnonläheiseen Iihin, henkiseen hyvinvointiin sekä systeemiseen muutokseen. Hyvinvointityö on mielestäni hienosti yhdistetty vahvuuksiimme kulttuuriin ja ympäristöön. Kokonaisvaltainen hyvinvointityö on myös aidosti osana vastuullisuustyötämme, korostaa Manninen. Hyvinvointijohtaja Janne Puolitaival kertoo, että Iin kunnassa on saatu erinomaisesti mukaan kylät, yh
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme