Uutismedian sosiaalisen median tilien audiovisuaalisuuden tutkimukseen kolmen säätiön yhteisrahoitus
Media-alan tutkimussäätiö, Keski-Suomen Kulttuurirahasto sekä Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö ovat myöntäneet kevään 2024 aikana yhteensä noin 160 000 euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston hankkeelle ”Hetkellisyys ja visuaalisuus sosiaalisen median uutissisällöissä”. Hankkeessa tutkitaan kotimaisten uutismedioiden julkaisemia Instagramin ja TikTokin uutissisältöjä.

Uutismedian sosiaalisen median tilien audiovisuaalisuuden tutkimukseen kolmen säätiön yhteisrahoitus
Media-alan tutkimussäätiö, Keski-Suomen Kulttuurirahasto sekä Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö ovat myöntäneet kevään 2024 aikana yhteensä noin 160 000 euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston hankkeelle ”Hetkellisyys ja visuaalisuus sosiaalisen median uutissisällöissä”. Hankkeessa tutkitaan kotimaisten uutismedioiden julkaisemia Instagramin ja TikTokin uutissisältöjä.
Tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä sosiaalisen median hetkellis-visuaalisista uutissisällöistä osana journalistista työtä. Hetkellis-visuaalisia uutissisältöjä ilmentävät lyhyet, nopeat ja katoavat audiovisuaaliset mediasisällöt, kuten TikTokin nopea videouutisvirta ja Instagramin 24 tuntia nähtävissä olevat tarinajulkaisut.
Aineisto muodostuu laadullisella otteella kerätyistä Yle Kioskin ja Helsingin Sanomien Instagram- ja TikTok-sisällöistä ja niiden kommenteista sekä uutismediatoimijoiden haastatteluista ja etnografisesta varjostamisesta. Aineiston analyysissä yhdistetään laadullisia analyysimenetelmiä, kuten sisällönanalyysiä ja diskurssianalyysiä, ja hyödynnetään aiemmissa tutkimuksissa kehitettyjä sosiaalisen median tutkimuksen analyysikehikkoja.
Uutismediakentältä hankkeen yhteistyötahoja ovat Yle, Helsingin Sanomat ja Keskisuomalainen. Tutkimalla maan parhaiten resursoitujen uutismedioiden hetkellis-visuaalisia somesisältöjä hankkeessa tuotetaan skaalautuvuutta uutismediakentälle ja best practices -hyötytietoa uutismedioille, jotka eivät ole juurikaan hyödyntäneet nuorten suosimia hetkellisiä (lyhyt)video- ja kuvamuotoja.
– Tutkimus tuottaa ymmärrystä siitä, millaisessa muodossa TikTok- ja Instagram-sisältöjä kannattaisi tuottaa, jotta ne kiinnostaisivat nuoria, mutta samalla palvelisivat journalistisia arvoja ja autonomiaa. Uutisia kulutetaan enenevissä määrin audiovisuaalisessa formaatissa ja nuorten suosimilla visuaalisuuteen nojaavilla alustoilla, minkä vuoksi on tärkeää ymmärtää journalismin toimintaa kyseisillä somealustoilla, hankkeen vastuullinen johtaja ja post doc -tutkija Margareta Salonen kertoo.
Projektissa työskentelee toisena post doc -tutkijana Veera Ehrlén ja taustajoukoissa ovat mukana apulaisprofessori Turo Uskali ja dosentti ja toimittaja Olli Seuri. Hanke toteutetaan Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksella journalistiikan opintosuunnassa yhteistyössä Wienin ja australialaisen RMTI yliopistojen kanssa. Hanke toteutetaan vuosien 2024 ja 2027 aikana.
Tutkimus osallistuu tieteelliseen keskusteluun portinvartijuudesta eli siitä, miten valta uutismedian sisällöistä jakautuu median, yleisön ja somepalvelujen välillä.
Lisätietoa:
Margareta Salonen, margareta.salonen@jyu.fi, +358 40 805 3915
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.
Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme