Väitös: Päihdekuntoutus ja vankila tiiviimmin yhteydessä toisiinsa
Huumeidenkäytön normalisoituminen ja rankaisujärjestelmän aiempaa kuntouttavampi rooli ovat lähentäneet päihdehoito- ja vankilainstituutioita. Toisaalta rikollisuutta tulisi käsitellä päihdehoidossa systemaattisemmin, koska merkittävällä osalla päihdehoidon asiakkaista on vankilatausta ja he ovat suuressa riskissä joutua vankilakierteeseen.
A-klinikkasäätiön tutkija Teemu Kaskela tarkastelee väitöskirjassaan sitä, miten kaksi 1990-luvun tapahtunutta suurta muutosta - huumeiden käytön normalisoituminen ja kriminaalipolitiikan kuntoutusajattelullinen siirtymä - näkyvät vankiloiden käytännöissä ja päihdehoidon asiakaskunnassa.
Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöskirja pohjautuu etnografiseen havainnointiin ja haastatteluihin vankiloiden päihdekuntoutusohjelmissa sekä laajaan päihdehoidon asiakastietoja ja viranomaisrekistereitä yhdistävään tilastolliseen aineistoon. Väitöskirjan johtopäätöksen voi tiivistää siihen, että vankila- ja päihdehoitoinstituutiot ovat 2000-luvulla kietoutuneet aiempaa tiukemmin yhteen myös käytännön tasolla.
Päihdehoidossa tulisi ottaa huomioon rikostausta
Väitöskirjassa tutkittiin päihdehoitolaitoksen asiakkaiden hoitojakson jälkeistä riskiä tehdä vankeuteen johtava rikos. Neljäsosassa hoitojaksoista asiakkaalla oli ehdoton vankeustuomio ja lähes viidesosassa asiakas teki vankeuteen johtavan rikoksen viiden vuoden sisällä hoitojakson loppumisesta. Riski oli suurempi, mikäli hoitojakso päättyi keskeytykseen. Rikosseuraamustaustaisten päihteitä ongelmallisesti käyttävien naisten rikosriski ei juuri poikennut miehistä, vaikka muuten miesten riski tehdä rikoksia on merkittävästi suurempi.
”Vankeus on osa monen päihdehoidon asiakkaan elämänkulkua ja tiedämme rikollisuuden usein linkittyvän päihdeongelmiin. Se tulisikin ottaa huomioon hoidossa selvittämällä systemaattisesti asiakkaan rikollisuuden riskitekijöitä ja miettimällä kuinka rikollisen käyttäytymisen ehkäisemisen voisi ottaa huomioon hoidossa”, Kaskela kertoo.
Kuntouttamista kontrollin rinnalle
Väitöskirjan pohjalta voidaan todeta, että kuntouttamiseen tähtäävä ajattelu on normalisoitunut osaksi vankiloiden arkea rikosten sovittamiseen tähtäävän kontrolliajattelun rinnalle.
Kuntoutusajattelu on johtanut siihen, että henkilökunta ja vangit toimivat usein kahdessa eri roolissa: kuntoutujina ja kuntouttajina sekä toisaalta rangaistavana ja rangaistuksien täytäntöönpanijoina. Kuntoutusohjelmien ohjaajat olivat merkittävässä roolissa osallistuvien vankien arjessa, sillä vangit suhtautuivat heihin paljon myönteisemmin kuin vartijoihin. Heidän kauttaan hoidettiinkin myös vankila-arkeen ja vapautumiseen liittyviä käytännön asioita, jotka eivät suoraan liittyneet kuntoutusohjelmiin.
Teemu Kaskelan väitöskirja tarkistetaan Helsingin yliopistossa 7.6.2024 kello 12 alkavassa väitöstilaisuudessa. Vastaväittäjänä on kriminologian professori Mikko Aaltonen Itä-Suomen yliopistosta. Väitöstilaisuus järjestetään Kielikeskuksen salissa 115 (Fabianinkatu 26, Helsinki). Väitöstilaisuutta voi seurata myös netistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tarja VirolainenViestintäjohtajaA-klinikkasäätiö
Puh:050 4435 116tarja.virolainen@a-klinikkasaatio.fiTeemu KaskelaTutkijaA-klinikkasäätiö
Puh:050 4300 545teemu.kaskela@a-klinikkasaatio.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
A-klinikkasäätiö on addiktioiden asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihde- ja riippuvuushaittoja. Rakennamme inhimillisempää yhteiskuntaa ja keskitymme toiminnassamme etenkin kohtaavaan työhön, verkkoauttamiseen ja addiktiotutkimukseen. A-klinikkakonserniin kuuluu säätiön omistama A-klinikka Oy, joka tuottaa päihde- ja mielenterveyspalveluja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta A-klinikkasäätiö
Suomessa tutkitaan ensimmäistä kertaa kuntoilijoiden ravintolisien käyttöä ja niiden dopingriskejä18.12.2024 08:15:29 EET | Tiedote
A-klinikkasäätiö osallistuu ainoana suomalaisena toimijana kansainväliseen IRIS-tutkimushankkeeseen. Tavoitteena on edistää ravintolisien turvallista käyttöä ja ehkäistä niiden aiheuttamia terveyshaittoja ja dopingriskejä niin kilpa- kuin kuntourheilijoiden keskuudessa.
Lahjoita lämpöä -kampanja ylitti odotukset: 8300 neuletta ja 134 keräyspistettä ympäri Suomen17.12.2024 09:18:21 EET | Tiedote
Suomalaisten yhteisöllisyys ja auttamisenhalu pääsivät oikeuksiinsa Lahjoita lämpöä -kampanjassa, jonka järjestivät A-klinikkasäätiö ja EHYT ry. Valtakunnallisessa keräyksessä vastaanotettiin 8300 neulottua asustetta, jotka jaettiin asunnottomille ja vähävaraisille eri puolilla maata.
Riippuvuudet NYT -seminaari – Ajankohtaisia näkökulmia ja asiantuntijoiden puheenvuoroja8.11.2024 08:02:58 EET | Kutsu
A-klinikkasäätiö järjestää Riippuvuudet NYT -seminaarin keskiviikkona 4.12. klo 9–12 Helsingin keskustakirjasto Oodissa (tapahtumatila Kuutio) sekä verkossa. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille, ja se tarjoaa medialle tilaisuuden kuulla riippuvuusalojen johtavien asiantuntijoiden näkemyksiä ja uutta tutkimustietoa.
Tutkimus: Tosielämän pettymyksiä paetaan raha- ja digipelaamiseen23.10.2024 10:16:10 EEST | Tiedote
Tuore pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa todellisuuspakoisen käyttäytymisen taustatekijöistä ja auttaa ymmärtämään niiden yhteyttä raha- ja digipelaamisen riskeihin.
A niin kuin addiktio -podcastin uusi kausi: vahva kannanotto päihdepolitiikkaan26.9.2024 08:03:39 EEST | Tiedote
A-klinikkasäätiön A niin kuin addiktio -podcastsarjan toinen kausi pureutuu ajankohtaisiin päihdepolitiikan kysymyksiin. Kaudella käsitellään alkoholisääntelyn vaikutuksia lapsiin, valvottujen käyttöhuoneiden roolia nuorten huumekuolemien ehkäisyssä sekä psykedeelejä riippuvuushoitona. Keskusteluissa mukana alan asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme