Pohjoismainen ruoka-ala haluaa innovaatiot nopeammin markkinoille
Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan elintarvikealan yrityksiä edustavat liitot ovat laatineet ensimmäistä kertaa yhteiset EU-tavoitteet.
Liitot korostavat koko ruokaketjun kilpailukyvyn ja kannattavan toiminnan huomioimista vahvemmin EU-politiikassa, jotta voidaan varmistaa parhaat mahdollisuudet tarjota kuluttajille kestävän tuotannon mukaisia elintarvikkeita ja turvata ruoantuotannon kriisinkestävyys.
Kohoavat kustannukset, alati kasvava säädöstaakka ja kiristyvä globaali kilpailu ovat yhteisiä haasteita kaikissa maissa. EU-politiikan tulee tukea kestävän ja häiriönsietokykyisen, vahvan eurooppalaisen ruoantuotannon kehittämistä huolehtimalla sujuvasta kaupankäynnistä sisämarkkinoilla ja kansainvälisesti. Liitot korostavat, että ilmasto- ja ympäristötavoitteissa tulee huomioida maiden eri lähtötasot ja EU-säädöksissä on oltava joustovaraa huomioida erilaiset luonnonolosuhteet eri puolelle Eurooppaa.
Pohjoismaita yhdistää vahva kiinnostus kestävien ruoantuotantotapojen ja uusien elintarvikkeiden kehittämiseen. Ruokasektorin innovaatiotoiminnan edistämiseksi tarvitaan sekä TKI-rahoitusinstrumentteja että uusien tuotteiden markkinoille pääsyä tukevaa EU-lainsäädäntöä.
– EU:n on pärjättävä uuden kehittämisessä globaalissa kilpailussa, mikä edellyttää esimerkiksi uusien elintarvikeinnovaatioiden hyväksymisprosessien sujuvoittamista ja nopeuttamista. Näin varmistetaan se, että uudet tuotteet valmistetaan Euroopassa eikä muualla maailmassa, Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Marika Säynevirta sanoo.
Elintarviketurvallisuus on elintarviketeollisuuden ensisijainen prioriteetti. Elintarviketurvallisuuden rinnalla alan on kuitenkin vastattava myös kasvaviin kestävyys- ja huoltovarmuustavoitteisiin. Jotta kaikkiin tavoitteisiin pystytään vastaamaan, pohjoismainen ruoka-ala peräänkuuluttaa EU-säädösten perusteellisempia vaikutusarviointeja ja riski-hyötyanalyysin kehittämistä myös elintarviketurvallisuuslainsäädännössä.
Elintarviketeollisuus on merkittävä toimiala Pohjoismaissa, työllistäen yhteensä 185 000 ihmistä yli kymmenessä tuhannessa meijeri-, liha-, leipomo-, juoma-, mylly- ja kalatuotteita jalostavassa yrityksessä. Alan yhteenlaskettu liikevaihto on 85 miljardia euroa. Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä monissa kestävissä ruoantuotantotavoissa, ja ruoka-alalla on vahva tahtotila tuotannon jatkuvaan kehittämiseen.
Liitteessä tarkempi koonti yhteisistä pohjoismaisista EU-tavoitteista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marika SäynevirtaToimialapäällikköETL
Puh:040 736 2077marika.saynevirta@etl.fiLiitteet
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Korjattu: Elintarviketeollisuus on pienentänyt päästöjä arvioitua nopeammin11.6.2024 13:05:16 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuus on Suomen kolmanneksi suurin teollisuudenala, mutta tuottaa vain 1,4 prosenttia teollisuuden kokonaispäästöistä. Vähähiilinen elintarviketeollisuus 2035 -selvitys osoittaa alan päästöjen vähentyneen neljässä vuodessa lähes 30 prosenttia. Koko ruokajärjestelmän vähähiilisen tulevaisuuden edistämiseen tarvitaan arvoketjun tiivistä yhteistyötä ja yhtenäisiä laskentamalleja.
Riitta Rahkila erityisasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon10.6.2024 10:15:17 EEST | Tiedote
Riitta Rahkila on nimitetty erityisasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon (ETL) 12.8.2024 alkaen. Hänen vastuullaan ovat elintarvikkeiden mikrobiologiseen turvallisuuteen liittyvät asiat sekä sektorivastuina Liha- ja siipikarjateollisuusyhdistys, Suomen Meijeriyhdistys, Valmisruokateollisuusyhdistys ja Rehuteollisuusyhdistys.
KUTSU MEDIALLE: Miten ruoka-alan ilmastotoimet etenevät ja miten niitä voidaan vauhdittaa?4.6.2024 12:44:07 EEST | Kutsu
Kutsumme median edustajat kuulemaan, miten suomalaisen ruoka-alan ilmastotoimenpiteet ovat edenneet viime vuosina ja millä keinoilla alan ilmastotyötä pystytään vauhdittamaan.
ETL ja MTK: Ruokaa voitava tuottaa tulevaisuudessakin koko EU:n alueella28.5.2024 11:02:09 EEST | Tiedote
Euroopan unioni vaikuttaa merkittävästi suomalaisen ruoka-alan kilpailukykyyn ja menestymisen mahdollisuuksiin. Alan sääntelystä suurin osa on lähtöisin EU:sta. Sen vuoksi Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK katsovat, että Suomen on oltava aktiivinen, aloitteellinen ja yhteistyökykyinen vaikuttaja EU:ssa.
Muistutus: Miten vahvistetaan ruoka-alan iskunkestävyyttä? -keskustelutilaisuus Vantaalla 21.5. klo 18.00-20.0020.5.2024 15:52:00 EEST | Kutsu
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita Elintarviketeollisuusliiton järjestämään keskustelutilaisuuteen, jossa EU-vaaliehdokkaat, elintarvikeyritysten edustajat ja muut alueen päättäjät vaihtavat näkemyksiään siitä, miten ruoka-alan iskunkestävyyttä voidaan vahvistaa EU-vaalikaudella 2024–2029.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme