Pohjoismainen ruoka-ala haluaa innovaatiot nopeammin markkinoille
Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan elintarvikealan yrityksiä edustavat liitot ovat laatineet ensimmäistä kertaa yhteiset EU-tavoitteet.
Liitot korostavat koko ruokaketjun kilpailukyvyn ja kannattavan toiminnan huomioimista vahvemmin EU-politiikassa, jotta voidaan varmistaa parhaat mahdollisuudet tarjota kuluttajille kestävän tuotannon mukaisia elintarvikkeita ja turvata ruoantuotannon kriisinkestävyys.
Kohoavat kustannukset, alati kasvava säädöstaakka ja kiristyvä globaali kilpailu ovat yhteisiä haasteita kaikissa maissa. EU-politiikan tulee tukea kestävän ja häiriönsietokykyisen, vahvan eurooppalaisen ruoantuotannon kehittämistä huolehtimalla sujuvasta kaupankäynnistä sisämarkkinoilla ja kansainvälisesti. Liitot korostavat, että ilmasto- ja ympäristötavoitteissa tulee huomioida maiden eri lähtötasot ja EU-säädöksissä on oltava joustovaraa huomioida erilaiset luonnonolosuhteet eri puolelle Eurooppaa.
Pohjoismaita yhdistää vahva kiinnostus kestävien ruoantuotantotapojen ja uusien elintarvikkeiden kehittämiseen. Ruokasektorin innovaatiotoiminnan edistämiseksi tarvitaan sekä TKI-rahoitusinstrumentteja että uusien tuotteiden markkinoille pääsyä tukevaa EU-lainsäädäntöä.
– EU:n on pärjättävä uuden kehittämisessä globaalissa kilpailussa, mikä edellyttää esimerkiksi uusien elintarvikeinnovaatioiden hyväksymisprosessien sujuvoittamista ja nopeuttamista. Näin varmistetaan se, että uudet tuotteet valmistetaan Euroopassa eikä muualla maailmassa, Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Marika Säynevirta sanoo.
Elintarviketurvallisuus on elintarviketeollisuuden ensisijainen prioriteetti. Elintarviketurvallisuuden rinnalla alan on kuitenkin vastattava myös kasvaviin kestävyys- ja huoltovarmuustavoitteisiin. Jotta kaikkiin tavoitteisiin pystytään vastaamaan, pohjoismainen ruoka-ala peräänkuuluttaa EU-säädösten perusteellisempia vaikutusarviointeja ja riski-hyötyanalyysin kehittämistä myös elintarviketurvallisuuslainsäädännössä.
Elintarviketeollisuus on merkittävä toimiala Pohjoismaissa, työllistäen yhteensä 185 000 ihmistä yli kymmenessä tuhannessa meijeri-, liha-, leipomo-, juoma-, mylly- ja kalatuotteita jalostavassa yrityksessä. Alan yhteenlaskettu liikevaihto on 85 miljardia euroa. Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä monissa kestävissä ruoantuotantotavoissa, ja ruoka-alalla on vahva tahtotila tuotannon jatkuvaan kehittämiseen.
Liitteessä tarkempi koonti yhteisistä pohjoismaisista EU-tavoitteista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marika SäynevirtaToimialapäällikköETL
Puh:040 736 2077marika.saynevirta@etl.fiLiitteet
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kutsu medialle: Miten elintarviketeollisuuden investoinnit saadaan rullamaan – elintarvikealan talouskatsaus ja investoinnit19.11.2024 11:57:50 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotanto laski vuosina 2022–2023 ja elintarvikkeiden tuonti on noussut ennätystasolle. Keväällä odotettiin kotimaisen tuotannon elpymisen alkaneen. Millainen on tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2025?
Parlamentti unohti paremman sääntelyn – metsäkatoasetukseen muutoksia kalkkiviivoilla?14.11.2024 13:55:11 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pettyi Euroopan parlamentin päätökseen esittää muutoksia jo hyväksytyn metsäkatoasetuksen sisältöön vain puolitoista kuukautta ennen lain soveltamisen alkamista. Päätös lisää epävarmuutta yrityksissä ja vaarantaa asetuksen toimeenpanoon esitetyn 12 kuukauden lisäajan.
Yrityskysely: Ruoka-alan digitalisaatio ja datatalous selvässä kasvussa14.11.2024 10:10:00 EET | Tiedote
Ruoka-ala uudistuu datalla, mutta työ on vielä kesken, ilmenee Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta kyselystä. Koko ruokaketjun tuottavuus paranee, kun dataa jaetaan ja hyödynnetään tehokkaasti. Digitalisaatiolla ja datataloudella voidaan tukea myös elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja kilpailukykyä. Datatalous vaatii luottamusta osapuolten kesken sekä yhteisiä sääntöjä tiedon saumattomaan jakamiseen.
Metsäkatoasetuksen muutosesitys hyväksyttävä pikaisesti16.10.2024 09:15:28 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiirehtii EU:n metsäkatoasetuksen muutosesityksen käsittelyä ja hyväksymistä pikaisesti sekä Euroopan parlamentissa että jäsenmaiden ministerien kesken. Myöskään komission lokakuun alussa julkaisemat asetuksen soveltamisohjeet eivät vastaa vielä riittävästi elintarvikealan yritysten avoimiin kysymyksiin.
Elintarvikealalla rakennetaan monimuotoista yrityskulttuuria1.10.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Kansainvälisten osaajien merkitys elintarvikealalla kasvaa. Työhön johtavan maahanmuuton lisäksi tarvitaan osaamista kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnista ja inklusiivisen työyhteisön rakentamisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme