Uusi Näkymättömät-ohjelma syventyy yhteiskunnan ydinongelmiin – osallisuuden puuttuminen tulee kalliiksi
STEA-rahoitteinen Näkymättömät-ohjelma on käynnistynyt keväällä 2024. Kolmevuotisen ohjelman tarkoituksena on nostaa esiin yhteiskunnassa piiloon jääviä ilmiöitä ja ääniä.
Näkymättömät-ohjelman 15 hankkeen pioneerityö tekee näkyväksi yhteiskunnassa toistaiseksi näkymättömissä olevia teemoja eri puolilla Suomea. Ohjelma edistää osallisuutta muun muassa yksinäisyyden, sosiaalisen vetäytymisen, yksinhuoltajuuden ja eläköitymisen teemojen kautta. Tarkoituksena on lisätä ymmärrystä ja sen myötä hyvinvointia yhteiskunnassa.
“Tämänhetkisessä päätöksenteossa puhuu raha ja talousnäkökulma. Osallisuuden puuttuminen tulee kalliiksi yhteiskunnalle”, painottaa Näkymättömät-ohjelman johtaja Heidi Rosbäck Diakonissalaitokselta.
Säästöt osallisuuden edistämisessä tarkoittavat kalliimpaa hintalappua osattomuuden lieveilmiöiden ja syrjäytymisen kannalta. Osallisuuden puuttuminen arjessa on moninainen kysymys syrjäytymisestä itsetuhoisuuteen, yksinäisyyteen ja köyhyyteen.
“Me yhteiskuntana maksamme kovan hinnan, kun ihminen hakee kuulumisen ja merkityksellisyyden tunnetta katujengistä, radikalisoitumalla tai toimimalla yhteiskunnan kannalta ei-toivottujen arvojen pohjalta”, Heidi Rosbäck avaa.
Näkymättömät-ohjelma on erityisen ajankohtainen käynnissä olevien hyvinvointiyhteiskunnan murrosten vuoksi.
“Haastavissakin elämäntilanteissa voi kokea osallisuutta, joka taas lisää hyvinvointia. Kun yksi ihminen löytää yhteisön ja kiinnittyy siihen, voi hän helpommin tarjota kokemuksen myös seuraavalle sitä tarvitsevalle."
Ohjelma pyrkii ilmiöiden, ihmisyyden ja osallisuuden nähdyksi tulemiseen silloin, kun sille on tarvetta.
“On täysin ok olla omaehtoisesti näkymättömissä. Mutta jos jää näkymättömiin niin, että kokee yksinäisyyttä ja syrjäytyy, on erityisen tärkeä tulla itselle sopivan yhteisön silmin nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi”, Heidi Rosbäck kiteyttää.
Näkymättömät-ohjelma
- Näkymättömät-ohjelmaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Ohjelma kestää kolme vuotta (2024–2026). Ohjelmassa toimii 15 hanketta eri puolilla Suomea.
- Osallisuuden kokemuksen mittaamisessa hyödynnetään THL:n osallisuusindikaattoria.
- Osallisuudella tarkoitetaan yleisesti ihmisen kokemusta omasta arvokkuudestaan, merkityksellisistä ihmissuhteistaan ja vaikuttamismahdollisuuksistaan. Hankkeet kehittävät etsivää työtä, yksilöllistä tukea, verkkotyötä ja ryhmä-, vertais- ja vapaaehtoistoimintaa.
- Koordinointitiimissä työskentelee ohjelmajohtajan lisäksi asiantuntija ja viestinnän asiantuntija. Tiimiin palkataan myös tutkija. Hankkeen koordinoinnista vastaa Diakonissalaitos.
Lisätietoa:
- Näkymättömät-ohjelma | Diakonissalaitos (hdl.fi)
- seuraa Näkymättömät-ohjelmaa Instagramissa: @nakymattomat_ohjelma
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi Rosbäck, ohjelmajohtaja, heidi.rosback@hdl.fi, 050 563 8610
Tuuli Shinyella, asiantuntija, tuuli.shinyella@hdl.fi, 050 411 9449
Siiri Pohjoinen, viestinnän asiantuntija, siiri.pohjoinen@hdl.fi, 050 438 4349
Kuvat
Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta
Diakonissalaitoksen säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 200 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Tervetuloa Näkymättömät-ohjelman kutsuvierastilaisuuteen 19.11. klo 16!7.11.2024 12:11:15 EET | Kutsu
Näkymättömät-ohjelma tuottaa tietoa ja ymmärrystä ilmiöistä, jotka jäävät yhteiskunnallisessa keskustelussa usein näkymättömiin. Lämpimästi tervetuloa Näkymättömät-ohjelman ensimmäisen vuoden huipentavaan iltatilaisuuteemme tiistaina 19.11. klo 16! Illan aikana kerromme tekemästämme työstä ja rakennamme yhteistyötä tuleville vuosille. Illan aikana on mahdollista myös haastatella Näkymättömät-ohjelman koordinaatiotiimin ja hankkeiden työntekijöitä.
Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin24.10.2024 10:54:23 EEST | Tiedote
Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin sekä suomalaisten mielestä laajemmin, että nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten mukaan. Kahden viikon päästä 7.11.2024 vietetään Unescon kiusaamisen vastaista päivää.
Asunnottomuustyön asiantuntijat huolissaan: asunnottomuus uhkaa yhä useampaa16.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17.10. Suomessa asunnottomuus on vähentynyt jo vuosia pitkälti Asunto ensin -mallin ansiosta. Asunnottomuustyötä tekevät näkevät kuitenkin toisen todellisuuden, jossa yhä useampi nuori, mielenterveyskuntoutuja ja maahanmuuttajataustainen henkilö kasvaa kiinni katukulttuuriin ja päätyy asunnottomuuteen. Kaikki heistä eivät näy virallisissa tilastoissa.
Asunnottomuus kasvussa Jyväskylässä – asiantuntijat toivovat lisää varhaista tukea16.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Koko Suomessa asunnottomuus on laskussa, mutta Jyväskylässä, kuten monissa muissakin maan suurimmissa kaupungeissa asunnottomuus jatkaa kasvuaan. Asiantuntijat näkevät trendin takana useita syitä, mutta ovat myös yksimielisiä siitä, mitä asunnottomuuden vähentämiseksi pitäisi tehdä. Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17.10.
Muistutus: Tervetuloa asunnottomien yön tutustumisretkelle: Onko Suomi enää asunnottomuustyön mallimaa?14.10.2024 10:33:22 EEST | Kutsu
Suomea on totuttu pitämään asunnottomuuden vähentämisessä mallimaana, mutta ammattilaiset näkevät myös vaaran merkkejä: Jos emme toimi nopeasti, tilanne voi muuttua ja seuraukset ovat kovat niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin. Tervetuloa tutustumisretkelle näkemään ja kuulemaan, mitä on asunnottomien ja asunnottomuustyön arki 17.10.!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme