Raaseporiin ja Porvooseen perustetaan kaksikieliset sosiaali- ja terveydenhuollon osaamiskeskittymät
Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueiden sekä HUS-yhtymän yhteistyöhankkeessa tavoitteena on lisätä henkilöstön ruotsin kielen taitoa ja kehittää laadukkaita kaksikielisiä digitaalisen asioinnin sote-palveluja.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ja HUS-yhtymä ovat yhdessä käynnistäneet Raaseporiin ja Porvooseen perustettavien monikielisten osaamiskeskittymien kehittämishankkeen. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on myöntänyt hankkeelle miljoona euroa valtionavustusta, joka on käytettävä vuoden 2025 kesäkuuhun mennessä.
Hallitusohjelman mukaisen hankkeen tavoitteena on perustaa verkostomaiset osaamiskeskittymät tukemaan, kehittämään ja turvaamaan kielellisten oikeuksien toteutuminen sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Verkostomaisten osaamiskeskittymien toiminta koostuu monialaisesta kaksikielisestä oppimiskeskuksesta, kaksikielisten digitaalisen asioinnin palvelujen tuottamisesta, tekoälyn hyödyntämisestä ja kansainvälisen rekrytoinnin tuesta.
”Osaamiskeskittymät tukevat merkittävällä tavalla Uudenmaan kaksikielisten hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän kykyä tarjota laadukkaita palveluja tasavertaisesti suomen ja ruotsin kielellä”, sanoo osaamiskeskittymän valmistelun projektinjohtaja Mikko Rotonen HUS-yhtymästä.
Kielikylpyjä ja kaksikielisiä harjoittelupaikkoja sote-ammattilaisille
Osaamiskeskittymiin sisältyvän monialaisen kaksikielisen oppimiskeskuksen tavoitteena on lisätä ruotsin kielen taitoisen henkilöstön määrää ja parantaa ruotsinkielisten potilaiden hoitoa omalla äidinkielellään.
Oppimiskeskuksen on määrä tuottaa monialaisesti ruotsinkielisiä oppimismateriaaleja ja oppimispalveluja sosiaali- ja terveydenhuollon nykyisille ja tuleville ammattilaisille.
Lisäksi osaamiskeskittymät mahdollistavat aiempaa useammalle ulkomailla opiskelevalle sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselle perehdytysohjelman suorittamisen ruotsin kielellä.
”Osaamiskeskittymät tukevat yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja lisäävät harjoittelupaikkoja kaksikieliseen harjoitteluun. Samalla ne voivat toimia kielikylpynä omalle henkilöstölle”, sanoo Itä-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist.
Laadukkaita kaksikielisiä digipalveluja
Osaamiskeskittymissä tavoitteena on kehittää ja laajentaa ruotsinkielisiä digitaalisen asioinnin palveluja. Digitaalisia palveluja lisätään tulevaisuudessa sekä Länsi-Uudellamaalla, Itä-Uudellamaalla että HUS-yhtymässä. Osaamiskeskittymät tukevat näiden palvelujen kielellisesti yhdenvertaista saatavuutta.
”Digitaalisen asioinnin keskeisenä tavoitteena on nopea ja sujuva yhteydenotto palveluihin. Siksi on erityisen tärkeää, että palvelut toimivat yhtä laadukkaasti sekä suomen että ruotsin kielellä”, korostaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahn.
Vastuullinen tekoälykehitys tukee kielellisten oikeuksien toteutumista
Tekoälyn ja laajojen kielimallien nopeasta kehityksestä toivotaan tukea kielellisten oikeuksien toteutumiseen. Osaamiskeskittymissä tavoitteena on kehittää ja laajentaa vastuullisia tekoälypohjaisia palveluja ja toimintamalleja, jotka tukevat henkilöstön sujuvampaa työtä.
Ratkaisujen avulla ruotsinkieliset sote-ammattilaiset voisivat hyödyntää työssään sujuvasti sekä suomen- tai ruotsinkielistä materiaalia omalla äidinkielellään.
Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella joka kuudes työntekijä työskentelee pääosin ruotsiksi, ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella työntekijöistä yli viidesosalla äidinkieli on ruotsi.
Yhteinen malli kansainväliseen rekrytointiin
Osaamiskeskittymät pyrkivät luomaan yhteisen kansainvälisen rekrytoinnin toimintamallin, joka skaalautuu muuttuvan rekrytointimäärän mukaan.
Hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän yhteisenä haasteena on sote-henkilöstön saatavuus erityisesti ruotsinkielisillä alueilla. Mallin avulla voitaisiin houkutella ruotsinkielisiä sote-ammattilaisia töihin myös ulkomailta.
Osaamiskeskittymät tukevat kaksikielisten hyvinvointialueiden yhteistyötä
Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueet kuuluvat Suomen seitsemän kaksikielisen hyvinvointialueen joukkoon. Lisäksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen lakisääteisenä tehtävänä on tukea ruotsinkielisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kehittämistä koko maassa.
Osaamiskeskittymien tavoitteena on lisätä yhteistyötä kaksikielisten hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kanssa. Alueilla on vastaavanlaisia tarpeita kehittää ruotsinkielisiä palveluja ja yhteistyömalleja. Sujuvan yhteistyön avulla osaamiskeskittymät voivat lisätä kyvykkyyttä tarjota palveluja asukkaille yhdenvertaisesti sekä suomeksi että ruotsiksi.
Lisätietoa
Benita Öberg
ruotsinkielisten palvelujen johtaja, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
benita.oberg@luvn.fi
Mika Kosunen
viestintäjohtaja, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
mika.kosunen@itauusimaa.fi
Mikko Rotonen
projektinjohtaja, HUS-yhtymä
mikko.rotonen@hus.fi
Avainsanat
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.
Twitter: @LUhyvinvointi, @LUpelastus
Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue, @LansiUudenmaanPelastuslaitos
LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Verkkosivut: www.luvn.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde
Inga fortsatta åtgärder efter utredning om diagnostikstjänster1.4.2025 11:07:25 EEST | Tiedote
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade om strategiska principer för upphandling av textiltjänster och behandlade bokslutet för 2024. I fråga om utredningen om diagnostikstjänster konstaterade välfärdsområdesstyrelsen att utredningen inte föranleder fortsatta åtgärder.
Diagnostiikkapalvelujen selvityksestä ei jatkotoimenpiteitä31.3.2025 18:43:24 EEST | Tiedote
Aluehallitus päätti tekstiilipalvelujen hankinnan strategisista periaatteista ja käsitteli vuoden 2024 tilinpäätöksen. Aluehallitus totesi diagnostiikkapalvelujen selvityksen osalta, ettei selvitys johda jatkotoimenpiteisiin.
Välfärdsområdet vill minska antalet återuppringningar – den digitala plattformen Lunna öppnas den 9 april26.3.2025 09:50:25 EET | Tiedote
Invånarna i västra Nyland kan den 9 april börja använda en ny plattform för välfärdsområdets digitala tjänster, Lunna. Lunna erbjuder möjligheten att kontakta yrkespersoner inom social- och hälsovården smidigare än tidigare. Samtidigt önskar man minska behovet av telefontjänsten och antalet återuppringningar.
Hyvinvointialue haluaa vähentää takaisinsoittoja - digitaalinen asiointi Lunna avataan 9.4.26.3.2025 09:40:01 EET | Tiedote
Länsi-Uudenmaan asukkaat saavat 9.4. käyttöönsä Lunnan eli hyvinvointialueen digitaalisen asioinnin. Lunna tarjoaa aiempaa sujuvamman yhteyden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiin. Samalla halutaan vähentää puhelinasioinnin tarvetta ja takaisinsoittoja.
En ny tandklinik öppnas i Ängskulla11.3.2025 12:09:56 EET | Tiedote
Personalen från tandkliniken på Mattsgatan flyttar till Ängskulla och dessutom har man rekryterat nya tandläkare, tandskötare och munhygienister till kliniken. De nya lokalerna öppnar för patienter onsdagen den 5 mars.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme