Hallituksen skandaaliesitys: lintumetsät hakkuisiin ja epävakautta metsäteollisuudelle
Ilta-Sanomien eilen julkaisemien tietojen mukaan Orpon hallituksen esitys metsien suojelusta ei tule turvaamaan Suomen viimeisiä vanhoja metsiä. Hallituksen esitys ohittaa tutkijoiden viestit ja jättää suuren osan jo löydetyistä luonnonmetsistä suojelun ulkopuolelle. Päätös tarkoittaisi myös epävakautta metsäteollisuudelle.
“Jos päätöstä ei korjata, on kyseessä luonto-ohareiden hattutemppu. Vanhat metsät jäävät pitkälti suojelematta, Petteri Orpo pettää merkittävimmän luontoa koskevan vaalilupauksensa, ja tiedeyhteisön mielipiteellä pyyhitään pöytää”, sanoo Greenpeacen Suomen maajohtaja Touko Sipiläinen.
Greenpeace vaatii, että hallitus korjaa esitystään tiedeperusteiseksi. Luonnontieteellisesti perusteltu suojelupäätös siirtäisi jo kartoitetut luonnonmetsät suojaan. Jo tehtyjen kartoitusten pohjalta voidaan arvioida, että saamelaisalueen eteläpuolella metsämaan uutta suojelua (eli alueita, joita ei ole jo aiemmin rajattu ulos vapaasta puuntuotannosta Metsähallituksen omin päätöksin) tarvitaan vähintään 100 000 hehtaaria, mukaan lukien Luonnonmetsä-työryhmän jo kartoittamat noin 70 000 hehtaarin alueet.
Uudenmaan arvokkaimpia lintumetsiä jäämässä päätöksen ulkopuolelle
Hallituksen metsien suojelupäätös jättää Etelä-Suomessa käytännössä kaikki jo kartoitetut luonnonmetsät suojelun ulkopuolelle. Etelä-Suomessa metsiä on suojeltu tiukasti tällä hetkellä ainoastaan kolme prosenttia. Ennen vaaleja myös kokoomus kannatti suojelutason moninkertaistamista etelässä.
Esimerkiksi Lapinjärven poikkeuksellisen arvokas lintumetsä jäisi tämän suojelupäätöksen ulkopuolelle.
“Lapinjärven lintumetsän lajeilla ei ole enää montaa paikkaa jonne siirtyä hakkuiden tieltä. Erittäin uhanalainen hömötiainen ja muut vanhoja metsiä tarvitsevat lajimme saavat turvaa vain, jos suojelu on riittävää ja alueellisesti kattavaa”, Touko Sipiläinen sanoo.
Hallituksen esitys tarkoittaa epävakaata toimintaympäristöä metsäteollisuudelle
Greenpeacen mukaan riittävä suojelupäätös toisi selkeyttä metsäalalle. Jos luonnoltaan arvokkaat vanhat metsät saadaan suojeltua, alan toimintaympäristö selkiytyy. Heikko päätös taas heittäisi varjon suomalaisen raaka-aineen kestävyyden ylle.
“Vahva suojelupäätös olisi koko metsäalan etu. Tälläisenään kriteerit jättävät vanhoja metsiä hakkuisiin, mikä tulee olemaan ongelma suomalaiselle metsäteollisuudelle. Euroopan vientimarkkinoilla metsäyhtiöiltä odotetaan kestävyyttä”, Touko Sipiläinen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Touko SipiläinenGreenpeacen Suomen maajohtaja
- Greenpeacen toiminta
- ilmasto ja ilmastopolitiikka
- metsät ja metsäpolitiikka
Mari VaaraTiedottaja
Puh:040 751 7957mari.vaara@greenpeace.orgTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
Metsäkatoasetuksen heikentäminen isku luonnolle14.11.2024 16:56:40 EET | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi Euroopan kansanpuolueen (EPP) ehdotuksia jo hyväksytyn EU:n metsäkatoasetuksen muuttamiseksi. Greenpeace tuomitsee heikennykset, jotka luovat epävarmuutta ja avaavat oven luontokadon jatkumiselle. Äänestyksen jälkeen asetus palaa kolmikantaneuvotteluihin komission, parlamentin ja neuvoston välillä.
Euroopan kansanpuolue yrittää puhkoa metsäkatoasetuksen8.11.2024 11:35:24 EET | Tiedote
Euroopan kansanpuolue (EPP) on ehdottanut EU:n metsäkatoasetukseen Politicon julkaisemia tarkistuksia, jotka heikentäisivät asetusta merkittävästi, jos Euroopan parlamentin jäsenet hyväksyvät ne täysistunnossa ensi torstaina 14. marraskuuta. Greenpeacen mukaan muutokset tekisivät tyhjäksi valmistelut, joita on tähän mennessä tehty lain soveltamiseksi, ja loisivat kaaosta ja epävarmuutta. Muun muassa esitys niin sanotuista ei-riskiluokan maista sulkisi suuren osan EU-maiden metsistä asetuksen suojan ulkopuolelle.
YK:n COP29 -ilmastokokous lähestyy – Greenpeace: Fossiiliteollisuus laitettava maksamaan aiheuttamansa haitat7.11.2024 06:35:00 EET | Tiedote
YK:n ilmastokokouksen (11.-22.11.) ykkösaiheena on tänä vuonna uudesta rahoitustavoitteesta sopiminen. Greenpeace muistuttaa, että rahat ilmastoratkaisuihin löytyvät kyllä – esimerkiksi muhkeita voittoja tahkoavan fossiiliteollisuuden rahavirroista. Greenpeacen ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen seuraa COP29 -neuvotteluja Suomesta käsin virtuaaliosallistujana, osana Greenpeace Internationalin kansainvälistä delegaatiota, ja on median käytettävissä kokouksen aikana.
YK:n luontokokous on yksittäisistä onnistumisista huolimatta pettymys2.11.2024 21:04:22 EET | Tiedote
Cali, Kolumbia – Greenpeace toivottaa tervetulleeksi YK:n luontokokouksen päätöksen alkuperäiskansojen oikeuksiin keskittyvän pysyvän elimen perustamisesta, sekä edistysaskeleet valtamerensuojelussa ja biodiversiteetti- ja ilmastotoimien yhdistämisessä. Useamman maan poistuminen viime hetkellä kesken kokouksen ja rahoituspäätösten vaillinaiseksi jääminen ovat kuitenkin valtava pettymys.
Metsäyhtiöiden hakkuissa toistuvia rikkeitä – kymmenien esimerkkien paketti todistaa31.10.2024 08:07:00 EET | Tiedote
Suuret metsäyhtiöt rikkovat hakkuissaan jatkuvasti vastuullisuussertifikaatteja ja hakkaavat korkeiden suojeluarvojen metsiä, todistaa Greenpeacen kokoama 42 esimerkkitapauksen aineisto.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme