ELY-keskukset

Sinileväseuranta on alkanut rauhallisissa merkeissä (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

Kesän 2024 valtakunnallinen sinileväseuranta on jälleen alkanut. Seurantajakso kestää kesäkuun alusta syyskuun loppuun, ja sen aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä havainnointialueen järvissä ja merialueella. Lounais-Suomen alueella (Varsinais-Suomi ja Satakunta) seurannassa on 34 vakiohavaintopaikkaa, joista noin 18 sijaitsee merialueilla ja loput sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana jo seurannan alusta alkaen, eli vuodesta 1998 saakka.

Kolme joutsenta rannalla. © Kaija Joki-Sipilä
Joutsenet uimarannalla. © Kaija Joki-Sipilä

Jokaisella havaintopaikalla on oma vakiohavainnoitsijansa, joka arvioi sinilevätilanteen viikottain neliportaisella asteikolla (0–3) vedessä näkyvän levän mukaan. Levähavainnot tallennetaan Järvi-Meriwiki-palveluun, mikä on Suomen järvi- ja merivesialueiden tietokanta (www.jarviwiki.fi). Tietokannasta löytää tietoa levätilanteen lisäksi myös esimerkiksi veden lämpötilasta. Varsinais-Suomen ELY-keskus tiedottaa alueensa levätilanteesta tarpeen mukaan torstaisin kesäkuun alusta syyskuun loppuun asti (www.ely-keskus.fi/levatilanne), ja Suomen Ympäristökeskus (SYKE) julkaisee joka torstai valtakunnallisen leväkatsauksen (www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Levatilannekatsaukset)

Sinilevää ei havaittu merialueilla, Littoistenjärvellä vähäisesti 

Lounais-Suomen seurantapaikoilla ei ole Littoistenjärveä lukuun ottamatta havaittu sinilevää seurannan ensimmäisellä viikolla. ELY-keskukseen tuli myös yksi yleisöhavainto Yläneen Elijärveltä, mistä havaittiin alkuviikosta runsaasti sinilevää. Sinilevien sesonkiaika keskittyy tyypillisesti juhannuksen jälkeiseen kesään, mutta toukokuun helteisillä lämpötiloilla ja nopeasti lämmenneillä vesillä on voinut olla vaikutusta havaittuihin leväesiintymiin. Tarkemmat tiedot valtakunnallisen seurannan havaintopisteistä löytyvät jarviwiki.fi -palvelusta.  

Varsinais-Suomen ELY-keskukseen on myös saapunut kuluvalla viikolla (23/2024) useita yhteydenottoja Saaristomerellä havaituista kelluvista leväesiintymistä. Nämä esiintyvät koostuvat pääosin kuolleesta rihmalevästä, joka on noussut pohjasta. Esiintymistä voi havaita myös rakkohaurua (rakkolevää), kuolleita vesikasveja ja kaloja. 

Saaristomerellä havaittu poikkeuksellisen runsaasti kuolleen rihmalevän muodostamia lauttoja (tiedote 5.6.2024)

Siitepölykausi jatkuu edelleen, ja etenkin männyn siitepölyä on havaittu runsaana. Siitepöly saattaa veden pinnalle kerääntyessään muistuttaa leväesiintymää. Koivun ja männyn siitepöly on väriltään kellertävää tai vaalean ruskeaa, ja hajoava siitepölymassa voi haista voimakkaastikin.  Rannoille kasaantuessaan siitepölyt voivat muodostaa leväesiintymää muistuttavia raitoja ja kasaumia. 

Sinilevästä ilmoittaminen 

Vakiohavaintopaikkoja hoitavat niille määrätyt vakiohavainnoitsijat, mutta Varsinais-Suomen ELY-keskus vastaanottaa havaintoja myös muualta Lounais-Suomesta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 029 022 530. Järvi-Meriwikiin  voi perustaa omia havainnointipisteitä kirjautumalla palveluun tai ottamalla käyttöön Havaintolähetti-sovelluksen (www.jarviwiki.fi/havaintolahetti). Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta voi tarkastella kansalaisten sinilevähavaintoja yli 20 vuoden ajalta. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista esiintymistä voi olla yhteydessä Varsinais-Suomen ELY-keskukseen, mikäli näytteestä toivoo mikroskopointianalyysiä. Ennen levänäytteen toimittamista tulee olla yhteydessä Varsinais-Suomen ELY-keskukseen (p. 029 022 530).  

Linkkejä 

Lisätietoja 

Harjoittelija Emilia Pohto p. 029 022 530 

Ylitarkastaja Sanna Kipinä p. 029 022 879 

Avainsanat

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

SeaMoreEco-hanke kartoittaa rannikkovesiä ja kehittää kunnostustoimenpiteitä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)26.6.2024 12:15:25 EEST | Tiedote

Pohjoisen Pohjanlahden matalat merialueet ovat tärkeä osa Itämerta, sillä alueiden biologinen monimuotoisuus on laaja. Samalla nämä matalat merialueet ja niiden lajit ovat alttiita ihmistoiminnan sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Nyt toista vuotta käynnissä oleva SeaMoreEco-hanke pyrkii kehittämään tehokkaita menetelmiä näiden arvokkaiden elinympäristöjen kartoittamiseksi sekä hoitamiseksi.

Saaristomerellä runsaasti sinilevähavaintoja, esiintymiä myös Lounais-Suomen sisävesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)20.6.2024 12:20:58 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet tällä viikolla runsaasti monin paikoin Saaristomerta, ja havaintoja on tullut myös Lounais-Suomen järviltä. Sinilevää on havaittu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa. Havaintoja on tallennettu myös Rotarien seurantaan sekä Vesi.fi-palveluun. Lämpimällä säällä leväesiintymät voivat runsastua entisestään, tuulinen sää puolestaan sekoittaa vesimassaa ja estää laajojen levälauttojen muodostumista.

Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet kääntyneet laskuun, tulvahuiput takana myös muualla Vuoksen vesistöalueella (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)19.6.2024 11:06:25 EEST | Tiedote

Kuiva toukokuu ja suuret juoksutukset ovat kääntäneet Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet laskuun. Tulvahuiput jäivät selvästi aiemmin keväällä ennustettua alemmas. Saimaa on kuitenkin edelleen 55 cm ja Pielinen 25 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Vesistöalueen muut järvet ovat jo pääosin lähellä tavanomaisia kesäkorkeuksia tai niiden alapuolella. Uhkaava tulvatilanne oli muistutus siitä, että tulviin varautumiseen tulee kiinnittää vesistöalueella huomiota myös tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye