Työeläkevakuuttajat Tela

Työeläkealan it-kulut jatkavat laskuaan

Jaa

Työeläkealan tietojärjestelmäkulut olivat vuonna 2023 yhteensä vajaat 207 miljoonaa euroa. Kulut laskivat edellisvuoteen verrattuna reilulla kuudella miljoonalla eurolla eli lähes kolme prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan kokoamasta selvityksestä koskien alan it-kuluja.

Työeläkealan it-kustannukset vuonna 2023 aiheutumisperusteen mukaan jaoteltuna.

- It-kulut ovat olleet nyt laskusuunnassa vuodesta 2020 lähtien. Taustalla on sekä määrätietoinen kehitystyö kustannusten alentamiseksi että isojen lakimuutosten aiheuttamien kehitystöiden päättyminen vuosikymmenen vaihteessa, kertoo Telan kehityspäällikkö Mikael Kulikoff.

Kulikoff viittaa lakimuutoksilla vuonna 2017 voimaan tulleeseen edelliseen eläkeuudistukseen sekä vuoden 2019 alussa käyttöönotettuun tulorekisteriin. 

- Nämä molemmat vaativat työeläkevakuuttajilta paljon tietojärjestelmiin liittyvää kehitystyötä 2010-luvun lopussa. Kuluvan vuosikymmenen alussa vastaavia suurempia lakimuutoksia ei ole ollut, Kulikoff toteaa.

Suurimman osuuden eli 69,4 prosenttia it-kulujen kokonaisuudesta haukkasi tietojärjestelmien ylläpito ja tuotannon hoitaminen. Reilu neljännes (26,6 %) kuluista kohdistui kehitysinvestointeihin. Lakimuutosten aiheuttamien muutostarpeiden osuus jäi 3,9 prosenttiin. 

It-kustannukset rahoitetaan pääosin vuosittain kerättävillä työeläkemaksuilla, lukuun ottamatta sijoitustoimintaan liittyviä it-kuluja, jotka rahoitetaan sijoitustoiminnan tuotoilla. Vuonna 2023 sijoitustoimintaan liittyvien kulujen osuus oli 23,4 miljoonaa euroa ja työeläkemaksuilla katettavien kulujen osuus 183,3 miljoonaa euroa.

Korvaus- ja vakuutustoiminta sekä infrastruktuuri suurimmat kuluerät

Jos it-kulujen jakautumista tarkastellaan liiketoimintajaottelun mukaan, suhteellisesti suurimmat kulut aiheutuivat korvaustoiminnasta, jonka osuus oli 30,7 prosenttia. Korvaustoiminta käsittää eläkehakemusten käsittelyn, päätösten tekemisen, eläkkeiden maksatuksen sekä neuvonnan. 

Toiseksi suurimman ryhmän muodostivat vakuutustoiminnasta aiheutuvat kulut. Niiden osuus viime vuonna oli 26,3 prosenttia. Vakuutustoiminta sisältää muun muassa työsuhdetietojen keräämisen ja rekisteröinnin sekä vakuutusmaksujen laskennan.

Kolmanneksi suurin kuluryhmä oli infrastruktuuri eli laitteet, tietoliikenne ja käyttöpalvelut. Näiden osuus kuluista oli 25,1 prosenttia. 

Sijoitustoiminnasta aiheutuvien it-kustannusten osuus oli viime vuodelta 11,3 prosenttia ja hallinnon sekä muun toiminnan osuus 6,5 prosenttia. 

Tietojärjestelmät olennainen osa työeläkevakuuttamista

Tietojärjestelmillä on keskeinen rooli kaikessa työeläkevakuuttajien toiminnassa. Järjestelmissä on tiedot kaikkien Suomessa töitä tekevien nykyisistä ja entisistä työsuhteista, ansaituista palkoista sekä kertyneistä ja jo maksussa olevista työeläkkeistä. Vuonna 2023 työeläkevakuutettuja työntekijöitä ja yrittäjiä oli lähes 2,7 miljoonaa. Työeläkkeensaajia puolestaan oli reilut 1,5 miljoonaa. 

Työeläkealan it-kuluja seurataan järjestelmällisesti vuosittain. Yhteinen tiedonkeruu mahdollistaa kattavan ja järjestelmällisen seurannan alan it-kulujen kehittymisestä. Telan kokoamaan selvitykseen on kerätty tiedot kaikilta lakisääteistä työeläketurvaa hoitavilta yksityisten ja julkisten alojen työeläkevakuuttajilta sekä Eläketurvakeskukselta. Selvityksen kattavuuden arvioidaan olevan noin 99 prosenttia alan it-kustannuksista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

https://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela

Salaisuuksien jäljillä -sarja: Miksi valtio maksaa yrittäjien eläkkeitä jo 500 miljoonalla vuodessa?18.11.2024 14:59:15 EET | Uutinen

Siinä missä noin viidennes työntekijöiden vuotuisista eläkemenoista rahoitetaan työeläkevaroilla ja niiden sijoitustuotoilla, maksaa valtio yrittäjien eläkkeistä sen osan mihin kerätyt YEL-maksut eivät riitä. Valtion maksuosuus on kasvanut jo 500 miljoonaan euroon vuodessa. Jos yrittäjäeläkkeisiin perustettaisiin vastaava rahastointi kuin työntekijöille, vaatisi se noin yhdeksän miljardia euroa, kertoo valtiovarainministeriön finanssineuvos Jukka Mattila. Olisiko rahastointi mahdollista aloittaa valtion tukemalla lainalla? Mattila vastaa tähän ja muihin yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistä koskeviin kysymyksiin Telan Salaisuuksien jäljillä -sarjan uusimmassa jaksossa.

Kyselytutkimus: Yli 80 prosenttia työikäisistä pitää tärkeänä, että työeläkkeisiin kerättävät varat käytetään eläkkeisiin – puolet pelkää, että siihen ei voi tulevaisuudessa luottaa25.9.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisista työikäisistä 84 prosenttia on sitä mieltä, että palkoista perittävät työeläkemaksut ja kertyneet eläkevarat on tarkoitettu eläkkeisiin, ei muihin tarpeisiin. Tämä on ollut työeläkejärjestelmän kantava periaate vuosikymmenten ajan. Suomalaiset ovat kuitenkin huolissaan siitä, pidetäänkö eläketurvan periaatteista jatkossa kiinni. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan Verianilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye