Huoltovarmuuskeskus

HVK ja UPI selvittävät EU:n toimien vaikutuksia huoltovarmuuteen

Jaa

Huoltovarmuuskeskus (HVK) ja Ulkopoliittinen instituutti (UPI) ovat käynnistäneet yhteisen tutkimuksen geotaloudellisten riskien vaikutuksesta Suomen ja Euroopan unionin huoltovarmuuteen.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) ja Ulkopoliittinen instituutti (UPI) ovat käynnistäneet yhteisen tutkimuksen geotaloudellisten riskien vaikutuksesta Suomen ja Euroopan unionin huoltovarmuuteen. Kuva: Colourbox
Huoltovarmuuskeskus (HVK) ja Ulkopoliittinen instituutti (UPI) ovat käynnistäneet yhteisen tutkimuksen geotaloudellisten riskien vaikutuksesta Suomen ja Euroopan unionin huoltovarmuuteen. Kuva: Colourbox

Tutkimus kartoittaa, miten EU:n taloudellisten riskien vähentämiseen tähtäävät toimet vaikuttavat Suomen huoltovarmuuteen, ja kuinka Suomen huoltovarmuusosaamista voitaisiin edistää EU-tason keskusteluissa. Lisäksi tutkimusprojektissa selvitetään, mitä haasteita ja mahdollisuuksia taloudellisten riskien lieventäminen tuo Suomelle ja siinä annetaan konkreettisia ehdotuksia, kuinka Suomi voisi lisätä vaikuttavuuttaan eurooppalaisessa keskustelussa.

– Tutkimuksen tavoitteena on lisätä tilannetietoisuutta ja kehittää ennakointia huoltovarmuuden toimintaympäristön mahdollisista muutoksista. Projektin avulla pyritään myös edistämään huoltovarmuuteen ja varautumiseen liittyvää kansainvälistä toimijuutta sekä tutkittuun tietoon perustuvaa vuoropuhelua. Tutkimuksen tavoitteet ovat HVK:n strategisten linjausten mukaisia, ja se tukee näin ollen osaltaan HVK:n strategisen tehtävän toteuttamista, sanoo analyytikko Marko Ahvenainen Huoltovarmuuskeskuksesta.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell korostaa, että EU:ssa tehdään juuri nyt merkittäviä päätöksiä ja avauksia Euroopan strategisten riippuvuuksien vähentämiseksi esimerkiksi energian, kriittisten raaka-aineiden ja lääkeaineiden osalta.

– Myös Suomessa on tärkeää ymmärtää, miten nämä päätökset vaikuttavat kansalliseen huoltovarmuuteemme ja varautumiseemme. Tutkimuksella haluamme edistää ymmärrystä siitä, kuinka Eurooppa voi paremmin varautua kaikkein vakavimpiin kriisitilanteisiin, sanoo Ulkopoliittisessa instituutissa projektia johtava Wigell.

Ulkopoliittisessa instituutissa projektia johtaa tutkimusjohtaja Mikael Wigell. Projektin muita tutkijoita ovat ohjelmajohtaja Harri Mikkola, tutkija Markus Holmgren, tutkija Joel Linnainmäki ja tutkimusassistentti Tomi Kristeri. Projekti kestää elokuuhun 2025 saakka ja sen rahoittaa Huoltovarmuuskeskus yhdessä Ulkopoliittisen instituutin kanssa.

Lue lisää tutkimuksesta:Geotaloudellisten riskien vaikutus Suomen ja Euroopan unionin huoltovarmuuteen  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa Huoltovarmuuskeskuksesta

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus

Huoltovarmuuskeskus jatkaa tiedon tuottamista haitallisista informaatiokampanjoista3.2.2025 14:00:17 EET | Tiedote

Informaatioturvallisuuden osaamiskeskustoiminto jatkaa toimintaansa Huoltovarmuuskeskuksessa (HVK). Keskus mm. tuottaa tietoa Suomeen kohdistuvista tahallisista ja haitallisista epäaidoista informaatiokampanjoista. Toimintoa on pilotoitu vuosina 2022−2024, ja saatujen kokemusten sekä palautteen perusteella sen kehittämistä on päätetty jatkaa HVK:ssa vuoden 2026 loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye