Käsinhionta kärkisorvilla toi työnantajalle sakkoja
Pohjanmaan käräjäoikeus on 27.5.2024 tuominnut mustasaarelaisen yhtiön 2.500 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja tuomittiin 20 päiväsakkoon ja yhtiön tapaturman aikainen työnjohtaja 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.
Oikeudessa käsiteltävänä olleet puutteet työnantajan toiminnassa tulivat ilmi, kun työsuojeluviranomainen tutki työtapaturmaa, joka sattui yhtiön tiloissa Mustasaaressa heinäkuussa 2020. Työntekijä oli tapaturman sattumiseen johtaneessa tilanteessa ollut hiomassa työkappaletta kärkisorvilla tarkoituksenaan valmistaa työkalu, jota hän tarvitsi varsinaisen työtehtävänsä suorittamiseen. Hänen varsinainen työtehtävänsä oli hitsaamista. Hiontatilanteessa hiomapaperi kulki pyörivän työkappaleen takaa, ja työntekijä piti hiomapaperin molemmista päistä käsillään kiinni. Hiomapaperi tarttui työkappaleeseen kiinni, pyöri työkappaleen ympärille ja veti työntekijän käden mukanaan.
Työtapaturman selvityksessä kävi ilmi, että työnantajan toiminnassa oli puutteita mm. vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa, työntekijöiden opetuksessa ja ohjauksessa, kärkisorvin käyttöohjeiden hankinnassa ja ajan tasalla pitämisessä sekä työolosuhteiden ja työtapojen jatkuvassa valvonnassa. Asiassa kävi myös ilmi, että työtapa, jota vahingoittunut työntekijä käytti – kärkisorvilla hiotaan siten, että hiomapaperista pidetään käsillä kiinni – oli työpaikalla yleinen, ja että työnjohtaja sen enempää kuin toimitusjohtajakaan eivät olleet tietoisia siitä, että em. työtapa on vaarallisuutensa vuoksi kielletty. Kyseistä työtapaa ei siis tästä syystä ollut työpaikalla kielletty eikä opetusta ja ohjausta työtavan vaarallisuudesta tai turvallisesta työtavasta ollut annettu. Myös työnjohtovastuun delegointi oli laiminlyöty, koska sekä työnjohtaja että toimitusjohtaja olivat tapaturman aikaan lomalla eikä sijaista ollut nimetty.
Myös käräjäoikeus katsoi, että yhtiön toiminnassa oli em. puutteet. Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei tullut ilmi, että vastaajat olisivat toimineet tahallisesti, vaan heidän laiminlyöntejään oli pidettävä huolimattomuudesta tehtyinä. Käräjäoikeus totesi kuitenkin, että työturvallisuusmääräysten laiminlyöntejä ei voinut pitää vähäisinä. Yhteisösakon arvioinnissa käräjäoikeus otti huomioon, että puutteet olivat olleet olemassa jo pidemmän aikaa (useita vuosia). Toisaalta käräjäoikeus otti yhteisösakon arvioinnissa myös huomioon, että puutteet olivat olleet olemassa pitkän aikaa jo ennen vastaajien vastuuasemiinsa päätymistä, että puutteet oli tapaturman jälkeen korjattu ja että yhtiön taloudellinen tilanne on nykyisin huono.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että sorvilla hiominen siten, että hiomapaperia pidetään käsissä, on hyvin vaarallista ja siksi kiellettyä. Vastaavanlainen työtapa on aiemmin johtanut hyvin vakaviin vammoihin ja jopa kuolemaan. Työnantaja vastaa siitä, että työntekijöille annetaan opetusta kyseisen työtavan kiellosta ja että työntekijöille ohjataan oikeat ja turvalliset työmenetelmät, eikä työnantajan vastuun täyttämiseksi riitä, että työnantaja luottaa työntekijöiden koulutukseen tai aiempaan kokemukseen.
Pohjanmaan käräjäoikeuden asia nro R 22/740. Tuomio on lainvoimainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Sini Hernesaho, puh. 0295 018 644 etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Linkit
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Työntekijä putosi työtelineeltä – sakkoja työturvallisuusrikoksesta8.11.2024 15:03:22 EET | Tiedote
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yksityishenkilön 10 päiväsakon sekä yhtiön A toimitusjohtajan B ja yhtiön C toimitusjohtajan D 15 päiväsakon sakkorangaistuksiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 6.11.2024.
Digitala produkters och tjänsters tillgänglighet övervakas i fortsättningen av Transport- och kommunikationsverket Traficom8.11.2024 12:45:04 EET | Pressmeddelande
Tillsynen över digitala produkters och tjänsters tillgänglighet centraliseras till Transport- och kommunikationsverket Traficom från och med den 1 januari 2025. Genom att tillsynen centraliseras kan aktörer som omfattas av tillgänglighetskraven och personer som använder tjänsterna få vägledning och information på ett och samma ställe. De nya, bredare kraven börjar tillämpas från och med den 28 juni 2025.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valvoo jatkossa digitaalisten tuotteiden ja palveluiden esteettömyyttä ja saavutettavuutta8.11.2024 12:45:00 EET | Tiedote
Digitaalisten tuotteiden ja palvelujen saavutettavuus- ja esteettömyysvalvonta keskitetään Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiin 1.1.2025 lähtien. Valvonnan keskittäminen mahdollistaa neuvonnan ja ohjauksen yhdestä paikasta esteettömyys- ja saavutettavuusvelvoitteiden piirissä oleville toimijoille sekä palvelujen käyttäjille. Uusia, laajempia vaatimuksia aletaan soveltaa 28.6.2025 alkaen.
Validia Oy:lle ohjausta palvelun laadusta ja vastuuhenkilön toimivallasta8.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi syksyn aikana yhteensä kolme valvontapäätöstä, jotka koskevat Validia Oy:n asumispalveluyksiköitä. Päätökset koskevat Iisalmen ja Kuopion Validia-taloja sekä Mikkelin Validia-taloa.
Kommunerna använder mer pengar än tidigare inom idrottsväsendet8.11.2024 07:00:00 EET | Pressmeddelande
Kommunerna använder allt mer pengar för att ordna idrottstjänster. Idrottsväsendets totala utgifter uppgick till cirka 206 euro per invånare 2022. De totala utgifterna per invånare har ökat mest i Östra och Sydvästra Finland. Mest är kommunerna tvungna att minska på ledd motion och nu har även motionsrådgivningen drabbats av sparåtgärder, framgår det av regionförvaltningsverkens utredning.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme