Kuluttajien maksukyky heikkenemässä kesäkuukausina
Orastavasta talouskasvusta huolimatta kuluttajien maksukyky heikentynee ja maksuvaikeudet kasvavat tulevina kuukausina. Luotonhallintayhtiö Intrumin perintädatan mukaan sekä kuluttajien että yritysten maksukyky heikkeni alkuvuonna. Aiempaa useampi lasku vaati myös muistutusta tai siirtyi perintään. Vaikea tilanne näkyy myös Takuusäätiön velkaneuvonnassa. Kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan moni kuluttaja käyttää aiempaa vähemmän rahaa lomailuun ja arvioi joutuvansa jättämään laskuja maksamatta.
Luotonhallintayhtiö Intrum arvioi perinnän, reskontran ja laskunvälityspalvelujensa tietojen perusteella, että kuluttajien maksuvaikeudet lisääntyvät ja maksukyky heikkenee tulevina kuukausina. Intrum Insight-raportin mukaan sekä kuluttajien että yritysten maksukyky heikkeni ensimmäisen vuosineljänneksen aikana ja aiempaa useammasta laskusta jouduttiin lähettämään muistutuksia tai siirtämään perintään.
– Inflaation laukka on hidastunut, mutta se ei vielä näy kuluttajan kukkarossa. Edelleen korkealla pysyttelevät elinkustannukset heikentävät kuluttajien maksukykyä. Lisäksi leikkaukset sosiaalietuuksissa lisäävät erityisesti heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien maksuvaikeuksia, Suomen Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala sanoo.
Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan suomalaisista kuluttajista 19 prosenttia arvioi joutuvansa jättämään maksamatta vähemmän tärkeitä laskuja selviytyäkseen inflaation ja korkeiden korkojen vaikutuksista kustannustasoon.
– Heikoimmassa asemassa olevien kuluttajien velkojina ovat usein julkishallinto sekä asumisen ja elämisen välttämättömiä tuotteita ja palveluja tarjoavat yhtiöt, kuten vakuutus- ja energiayhtiöt. Erityisesti näillä toimialoilla riskit kasvavat. Perinnässä voivat olla usein esimerkiksi vuokrasopimusten ehtojen edellyttämät kotivakuutukset, sähkölaskut tai terveydenhuollon kulut. Moni asiakas joutuu vaikeaan valintatilanteeseen, jossa on päätettävä, mitä laskuja jättää maksamatta, kun rahat eivät riitä kaikkien laskujen maksamiseen, Iskala jatkaa.
Lomautusten ja työttömyyden lisääntyminen heikentää maksukykyä ja lisää yritysten luottoriskejä
Talouskasvu lähtee liikkeelle, mutta sen hyödyt eivät tavoita maksuvaikeuksissa ja heikossa taloudellisessa asemassa olevia vielä tämän kesän aikana. Talouskriisin aiheuttamat maksuvaikeudet ilmenevät viiveellä niin yrityksissä kuin kuluttajilla. Vastaavasti myös elvyttävät toimet, kuten ohjauskorkojen lasku, eivät välttämättä tuo välitöntä helpotusta taloustilanteeseen.
– Positiivisista talousnäkymistä huolimatta konkurssien määrä on pysynyt korkealla. Niin konkursseista kuin muistakin syistä johtuvat irtisanomiset ja lomautukset lisäävät maksuvaikeuksia. Heikentynyt maksukyky lisää luottokauppaa tekevien yritysten luottoriskejä ja laskee perinnän onnistumaa, jolloin jo myöhässä olevien saatavien kotiuttaminen hidastuu entisestään, Iskala toteaa.
Kuluttajien lisääntyneet maksuvaikeudet näkyvät myös Takuusäätiössä, joka tarjoaa tukea raha-asioissa ja velkojen hoidossa.
– Työttömien osuus neuvonnan asiakaskunnassamme on kasvanut yli neljänneksellä viime vuodesta. He ovat kertoneet kärsineensä inflaatiosta ja sosiaalitukien leikkauksista. Korkojen nousu puolestaan on lisännyt yhteydenottoja asuntovelallisilta, jotka ovat huolissaan asuntonsa menettämisestä. Monet ovat alkuun yrittäneet selviytyä laskuista ja arjen menoista ottamalla uutta luottoa. Luoton ottamisen sijaan kannustamme ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä Takuusäätiön maksuttomaan neuvontaan tai talous- ja velkaneuvontaan, sanoo Takuusäätiön johtaja Minna Mattila.
Lomiin, matkailuun ja juhlapyhiin käytetään aiempaa vähemmän rahaa
Intrumin alkuvuonna toteuttaman Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselyn mukaan vain 44 prosenttia suomalaisista kuluttajista arvioi pystyvänsä käyttämään rahaa kunnollisen kesäloman viettoon tänä vuonna.
Viime syksynä julkaistun tutkimuksen mukaan yli puolet (55 prosenttia) suomalaisista kuluttajista arvioi, että käyttää seuraavien 12 kuukauden aikana aiempaa vähemmän tai ei lainkaan rahaa lomailuun ja matkailuun. Peräti 65 prosenttia arvioi, että käyttävänsä aiempaa vähemmän rahaa päivittäisiin kuluihin, kuten ravintolaillallisiin tai lahjoihin ja 58 prosenttia kertoi aikovansa käyttää tavallista vähemmän rahaa sesonkiluonteisiin juhlapyhiin.
– Yhä suurempi osa kuluttajien ansioista kuluu elinkustannuksiin ja rahaa jää vähemmän vapaa-ajan viettoon. Kesäsesongista voikin tulla ravintola- ja matkailualalla odotuksia heikompi, Iskala arvioi.
Tietoja Eurooppalaisen kuluttajien maksutaparaportista ja pulssikyselystä 2024
Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutaparaportti (European Consumer Payment Report) on tutkimus, jolla kerätään tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 20 Euroopan maassa. Vuoden 2023 kyselyyn ja vuoden 2024 pulssikyselyyn osallistui yhteensä 20 000 kuluttajaa. Maaliskuussa 2024 julkaistun pulssikyselyn kenttätyö tehtiin 2.–25. tammikuuta 2024 ja marraskuussa 2023 julkaistun tutkimuksen kenttätyö tehtiin 19.7.–1.9.2023 välisenä aikana.
Lataa tutkimusraportit:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha IskalaKaupallinen johtajaIntrum Oy
Puh:+358 50 370 6333juha.iskala@intrum.comMediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comKuvat
Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Takuusäätiö on sosiaalialan järjestö, joka ehkäisee ja ratkaisee kotitalouksien talous- ja velkaongelmia. Säätiö tarjoaa ihmisille palveluita, kouluttaa ammattilaisia ja vapaaehtoisia sekä kehittää ja vaikuttaa. Takuusäätiö on voittoa tavoittelematon ja sen palvelut ovat maksuttomia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Huuhtooko konkurssiaalto kuluttajien orastavan ostovoiman mukanaan?30.10.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Kuluttajien maksamisessa nähtiin kolmannella vuosineljänneksellä positiivinen käänne, kun perintätapausten määrät ja perinnässä olevat summat kääntyivät laskuun. Huolestuttavaa kuitenkin on, että aiempaa useampi lasku siirtyi muistutusvaiheesta perintään. Myös yritysten maksamisessa nähdään huolestuttava suunta yritysperinnän tapausten ja perinnässä olevien summien käännyttyä kasvuun. Kuluttajien ostovoiman kasvusta ja positiivisten talousnäkymien pilkahduksesta huolimatta luotonhallintayhtiö Intrum ennakoi kuluttajien maksuvaikeuksien kasvavan loppuvuonna ja vuodenvaihteen jälkeen.
Konkurssiaalto jatkunee syksyllä, vaikka maksuviiveellisten yritysten määrä on laskenut8.10.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Intrumin maksuviivetutkimus kuluvan vuoden kolmannelta neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman viime vuodesta. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla on yhä eniten haasteita, mutta julkisen hallinnon, maanpuolustuksen ja kaivostoiminnan aloilla maksuviiveellisten yritysten määrä on noussut suhteellisesti eniten. Alueellisesti maksuviiveellisiä yrityksiä on eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Vireille pantujen konkurssien määrä on jatkanut edelleen kasvuaan. Vaikka talouskasvu on ollut edelleen vaisua, näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiivisia.
Tekoäly ja digitalisaatio tehostavat pk-yritysten saatavien kotiuttamista5.9.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallista yrittäjän päivää vietetään syyskuun viidentenä päivänä. Asiakkaiden maksukäyttäytyminen on keskeinen tekijä yrityksen pitkän aikavälin menestyksessä ja toimintakyvyn säilyttämisessä. Yritysten tulee myös entistä enemmän kiinnittää huomiota, kuinka ne itse toimivat tavarantoimitusketjussa ja edistävätkö ne omalla toiminnallaan tervettä maksukulttuuria. Intrumin tutkimuksen mukaan digitalisaatio ja tekoäly nostavat päätään maksuviiveiden torjumisessa. Yli puolet pk-yrityksistä uskoo jäävänsä kilpailijoista jälkeen, jos ne eivät opi hyödyntämään tekoälyä maksuprosesseissaan. Tekoälytyökalut ja modernien maksutapojen hallinta koetaan kilpailueduksi, joka lajittelee jyvät akanoista.
Yhä useamman kuluttajan laskut päätyvät perintään – positiivista kehitystä maksukyvyssä19.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän analyysi kertoo, että saatavista joudutaan muistuttamaan ja niitä siirtyy perintään yhä useammin. Kuluttajaperinnässä sekä tapausten määrät että perinnässä olevat summat kasvoivat vuoden 2024 toisella neljänneksellä. Varovaisen positiivisia loppuvuoden näkymiä tukee kuitenkin perintäonnistumien kääntyminen kasvuun, mikä kertoo sekä kuluttajien että yritysten maksukyvyn vahvistumisesta.
Maksujen lykkääminen vaikeuttaa nuorten oman talouden hallintaa12.8.2024 08:10:00 EEST | Tiedote
Elokuun 12. päivä vietetään kansainvälistä nuorten päivää. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan nuorilla aikuisilla on haasteita pitää kirjaa osta nyt, maksa myöhemmin -hankinnoista. Nuorten oman arvion mukaan menojen jakauma on kuitenkin varsin terveellä pohjalla ja he suhtautuvat luottavaisesti mahdollisuuksiinsa hankkia tuloja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme