Maailman verenluovuttajien päivänä 14.6. kiitetään vapaaehtoisia arvokkaasta työstä

Jaa

Tämän viikon perjantaina 14.6. vietetään kansainvälistä Maailman verenluovuttajien päivää. Vuosittain kymmenet tuhannet potilaat saavat tarvitsemansa avun vapaaehtoisten luovuttamasta verestä. Yksi heistä on vantaalainen opiskelija Elli Malinen, joka sairastaa hemolyyttistä anemiaa ja saa sairautensa hoitoon säännöllisesti verivalmisteita.

Elli Malinen istuu sairaalapedillä.
Elli Malinen saa sairautensa hoitoon säännöllisesti verivalmisteita. Elli Malinen

Verensiirto on usein hengen pelastava hoito, eikä sitä voi korvata lääkkeillä. Luovutetusta verestä tehtyjä verivalmisteita käytetään monien eri sairauksien hoitoon. Vuosittain kymmenet tuhannet potilaat saavat tarvitsemansa avun vapaaehtoisten luovuttamasta verestä. Yksi heistä on vantaalainen opiskelija Elli Malinen. 

-Sairastan geenivirheen aiheuttamaa hemolyyttistä anemiaa eli punasoluni hajoavat tavallista nopeammin. Tällä hetkellä sairauteeni ei ole toimivaa hoitoa, ja saan punasoluja helpottamaan vointiani yhdestä kahteen kertaa kuussa, Elli kertoo. 

-Punasolutankkaukset auttavat minua jaksamaan fyysisesti paremmin. Jaksan esimerkiksi paremmin nähdä kavereita, pystyn asumaan itsenäisesti ja tehdä itselleni merkitykselliseltä tuntuvia asioita. 

Vertaistukena nuorille potilaille

Opiskelujen ohella Elli Malinen toimii kokemusasiantuntijana ja vertaistukena nuorille potilaille, sekä pyrkii lisäämään tietoisuutta nuorena sairastamisesta muun muassa omalla Sairastellen Instagram-tilillään.

-Kun jaksan ja pystyn oireilta tekemään muutakin kuin nukkumaan, voin myös henkisesti paremmin. Sairauteni vuoksi voimavarani ovat rajalliset: joudun käymään paljon sairaalassa ja esimerkiksi opiskelen hidastetusti. Ilman verenluovuttajien apua tuskin jaksaisin opiskella ollenkaan, Malinen toteaa. 

-Haluaisin kiittää kaikkia, jotka luovuttavat verta. Vaikka olenkin tarvinnut punasoluja viime vuodet säännöllisesti, jokainen saatu punasolupussi on ollut merkityksellinen ja auttanut aina eteenpäin, Elli Malinen tiivistää. 

Verenluovuttajien päivää juhlitaan erikoistarjoiluin – alkoholiton Pisara-olut taas tarjolla


Maailman verenluovuttajien päivänä  suosittu, alkoholiton Pisara-luovutusolut palaa kaikkiin verenluovutuspisteisiin. Gluteenitonta ja alkoholitonta olutta tarjotaan kaikille verenluovuttajille ja sitä on jaossa kesän aikana rajoitettu erä. Perjantaina 14.6. kaikissa Veripalvelun toimipisteissä on lisäksi kakku- tai muuta erikoistarjoilua.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Maailman verenluovuttajien päivä

Maailman verenluovuttajien päivää vietetään eri maissa aina 14. kesäkuuta ja sen taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO. Kyseinen päivä 14.6. oli ABO-veriryhmäjärjestelmän kehittäjän, itävaltalaisen Karl Landsteinerin syntymäpäivä. Hän sai keksinnöstään lääketieteen Nobel-palkinnon vuonna 1930.

Kansainvälisen teemapäivän tarkoituksena on muistuttaa verenluovutuksen merkityksestä kaikkialla maailmassa. Suomessa verensiirrot ovat nykyisin potilaiden hoidon arkipäivää ja verivalmisteita saa vuosittain arviolta 40 000 potilasta. Monissa kehittyvissä maissa näin ei ole, eikä myöskään verenluovutus ole niin toimivaa ja laajaa kuin Suomessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Veripalvelu etsii harvinaisen veriryhmän omaavia – apuna tietokonepohjainen seulontamenetelmä22.5.2024 11:33:39 EEST | Tiedote

Erilaisia veriryhmiä on paljon enemmän kuin koulun biologian oppikirjoista tutut kahdeksan perusveriryhmää. Väestörakenteen muuttuessa myös luovuttajien tarve on monimuotoistunut. Veripalvelu etsii harvinaisen veriryhmän omaavia luovuttajia eri keinoin, jotta kaikille potilaille saataisiin turvattua sopivien verivalmisteiden saanti. Uusi biopankkidataa hyödyntävä menetelmä auttaa osaltaan harvinaisempien veriryhmien löytymisessä.

Pelaajien ja e-urheilijoiden yhteinen verenluovutuskampanja LastOnline käynnistyy20.5.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Kampanja syntyi e-urheiluorganisaatio RoundsGG Oy:n sekä Veripalvelun yhteistyöstä. Siihen ovat liittyneet merkittävät suomalaiset pelialan ja e-urheilun toimijat, kuten Suomen elektronisen urheilun liitto, Game Makers of Finland, Assembly Organizing, ja e-urheilun kilpapeliorganisaatioita, kuten HAVU Gaming. Kampanjan avulla halutaan lisätä tietoisuutta verenluovutuksen tärkeydestä, sekä tehdä verenluovutuksesta pelaajien keskuudessa yleinen tapa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye