SPR Veripalvelu

Lomakausi ei vähennä ei vähennä verenluovuttajien tarvetta

Jaa

Verivalmisteiden käyttö sairaaloissa ei mainittavasti hiljene kesäkuukausina. Jo yhden kesäviikonlopun aikana Veripalvelusta toimitetaan punasoluvalmisteita sairaaloihin keskimäärin 500 kappaletta. Vapaaehtoisia verenluovuttajia tarvitaan kesäkaudellakin noin 700 joka päivä.

Verenluovutusbussi pysähtyneenä toriaukiolle. Bussin edessä on kyltti, jossa lukee: Verenluovutus täällä tänään!
Verta voi luovuttaa muun muassa pääkaupunkiseudulla kiertävässä Verenluovutusbussissa sekä lukuisissa luovutuspisteissä ympäri maan.

Verivalmisteilla hoidetaan muun muassa keskosvauvoja, syöpäpotilaita, onnettomuuksien uhreja ja synnyttäjiä. Verivalmisteiden tarve pysyy suhteellisen tasaisena ympäri vuoden.

Veripalvelun tavoitteena on ylläpitää viiden päivän punasoluvarastoa jokaisesta veriryhmästä. Tämä turvaa verihuollon myös katastrofi- ja suuronnettomuustilanteissa. Jotta verivarastot säilyvät turvallisella tasolla ja kaikille potilaille Suomen sairaaloissa riittää verta, verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä 700.  

-Veripalvelussa työskennellään ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä, jotta voimme osaltamme auttaa potilaita. Tämä ei kuitenkaan toteutuisi ilman vapaaehtoisten verenluovuttajien apua, verenluovutuksen johtaja Johanna Castrén muistuttaa.

Testaa uusi luovutuspaikka kesällä!

Kesällä sopiva verenluovutuspaikka voi löytyä vaikka mökkipaikkakunnalta tai lomareissun varrelta. Kesäkuukaudet voivat mahdollistaa luovutuksen myös aivan uudessa luovutuspisteessä. Sopivan paikan voi hakea Veripalvelun verkkosivuilta osoitteessa veripalvelu.fi.

Pääkaupunkiseudun kolme kiinteää luovutuspistettä löytyvät Helsingin Sanomatalosta, Espoon Iso Omenasta sekä Vantaan Jumbo-Flamingosta. Pääkaupunkiseudulla kiertää myös Verenluovutusbussi.

Muualla maassa palvelevat Veripalvelun kiinteät toimipisteet Oulussa, Seinäjoella, Tampereella, Kuopiossa, Lahdessa, Turussa sekä Jyväskylässä. Lisäksi joka päivä järjestetään verenluovutustilaisuuksia eri puolilla maata Rovaniemeltä Hankoon.

Veripalvelun päätoimipisteessä Vantaalla käsitellään kaikki se veri, mitä suomalaiset ympäri maata luovuttavat päivittäin. Veri prosessoidaan ja kuljetetaan edelleen sairaaloihin.

Myös ilman ajanvarausta voi tulla luovuttamaan

Verenluovutukseen voi tulla joko ajanvarauksella tai poikkeamalla käymään. Jos tilaa on, otamme luovuttajat erittäin mielellämme vastaan myös ilman ajanvarausta. Päivän varaustilanteen voi tarkistaa Veripalvelun verkkosivujen ajanvarausjärjestelmästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä. Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi) tai viestinnän asiantuntija Iira Hartikaiseen (puh: +358 29 170 2324, iira.hartikanen@veripalvelu.fi)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Veripalvelu etsii harvinaisen veriryhmän omaavia – apuna tietokonepohjainen seulontamenetelmä22.5.2024 11:33:39 EEST | Tiedote

Erilaisia veriryhmiä on paljon enemmän kuin koulun biologian oppikirjoista tutut kahdeksan perusveriryhmää. Väestörakenteen muuttuessa myös luovuttajien tarve on monimuotoistunut. Veripalvelu etsii harvinaisen veriryhmän omaavia luovuttajia eri keinoin, jotta kaikille potilaille saataisiin turvattua sopivien verivalmisteiden saanti. Uusi biopankkidataa hyödyntävä menetelmä auttaa osaltaan harvinaisempien veriryhmien löytymisessä.

Pelaajien ja e-urheilijoiden yhteinen verenluovutuskampanja LastOnline käynnistyy20.5.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Kampanja syntyi e-urheiluorganisaatio RoundsGG Oy:n sekä Veripalvelun yhteistyöstä. Siihen ovat liittyneet merkittävät suomalaiset pelialan ja e-urheilun toimijat, kuten Suomen elektronisen urheilun liitto, Game Makers of Finland, Assembly Organizing, ja e-urheilun kilpapeliorganisaatioita, kuten HAVU Gaming. Kampanjan avulla halutaan lisätä tietoisuutta verenluovutuksen tärkeydestä, sekä tehdä verenluovutuksesta pelaajien keskuudessa yleinen tapa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye