Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Kutsu medialle: Varha tarjoaa lääkkeetöntä hoitoa unettomuuteen

Jaa

Perusterveydenhuollon asiakkaista lähes joka toinen kärsii jonkinlaisista unihäiriöistä ja unettomuudesta. Uni on yksi tärkeimmistä elämänlaatuun ja hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä ja pitkäaikainen unettomuus ennustaa työkyvyttömyyseläkkeelle joutumista yhtä vahvasti kuin masennus. Se myös lisää riskiä sairauksiin ja tapaturmia. Unella on myös iso vaikutus esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Lääkkeetön unettomuuden hoito on Käypä hoito -suosituksen mukaisesti ensisijainen unettomuuden hoitokeino. Tähän asti tällaista hoitokeinoa ei ole ollut saatavilla ainakaan perusterveydenhuollossa.

Unikoulut ovat uusi toimintamuoto, joka on tarjolla aikuisille varsinaissuomalaisille. Osallistujat ovat halutessaan mukana tutkimuksessa, jossa ensi kertaa selvitetään unettomuuden ryhmämuotoisen hoitomallin tuloksia.

Myös verkon kautta toteutettavat ryhmät unihäiriöistä kärsiville ovat käynnistyneet tänä keväänä.

Varha lisää ammattilaistensa osaamista kouluttamalla lähi- ja sairaanhoitajia yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa uniohjaajiksi ja edistyneen tason unettomuusterapeuteiksi.

Tule kuulemaan lisää mediatilaisuudessa ma 17.6. klo 10 Tyksin T-sairaala, 6. krs kokoushuone

Ilmoittaudu pe 14.6. klo 12 mennessä: suvi.vainio@varha.fi

Asiantuntijat mediatilaisuudessa

Elina Bergman,

kliininen opettaja, Turun yliopisto, yleislääketiede ja erikoislääkäri, yliopistollinen sote-keskus, päätutkija unettomuuden lääkkeettömän hoidon tutkimuksessa perusterveydenhuollossa Varhan alueella.

Susanna Laivoranta-Nyman,

palvelujohtaja, yliopistollinen sote-keskus, yliopistollisen sote-keskuksen tavoitteena on tutkimuksen, kehityksen, innovaatioiden ja osaamisen tuominen nykyistä tiiviimmäksi osaksi myös peruspalveluja.

Juha Markkula,

psykiatrian erikoislääkäri, uni- ja hengityskeskus, Tyks, lääkkeettömän unettomuuden hoitomallin kehittäjä, asiantuntija- ja vastuukouluttajana Tyksin uni- ja hengityskeskuksen ja Turun Ammattikorkeakoulun järjestämässä unihoitajan koulutuksessa. Uni- ja hengityskeskus koordinoi valtakunnallisesti uni- ja hengityssairauksien tutkimusta, hoidon kehittämistä ja opetusta.

Kirsikka Mäntylä,

terveydenhoitaja, Halikon terveysasema, unikouluryhmien vetäjä, mukana lääkkeettömän unettomuuden hoitomallin tutkimushankkeessa.


Yliopistollisena hyvinvointialueena tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. Vastaamme yhteistyöalueemme (Varsinais-Suomen, Pohjanmaan ja Satakunnan hyvinvointialueet) tutkimuksen ja koulutuksen koordinaatiosta. Koulutamme ja opetamme vuosittain yli 7 000 eri alan opiskelijaa. Varhassa tehdään vuosittain yli 1 300 tieteellisistä julkaisua ja kymmeniä väitöskirjoja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye