Oulun yliopisto

Ilmastonmuutos ja saasteet uhkaavat arktista aluetta – Oulun yliopiston johtama tutkimushanke ratkoo haasteita yhdessä paikallisten ja alkuperäiskansojen kanssa

Jaa

Oulun yliopiston johtama monitieteinen tutkimushanke ICEBERG tutkii muun muassa saasteita ja niiden vaikutuksia arktisen alueen ekosysteemiin ja paikallisyhteisöihin. Kolmevuotinen EU-rahoitteinen projekti keskittää tutkimuksensa kolmelle alueelle: Grönlantiin, Islantiin ja Huippuvuorille. Ensimmäisenä kenttätyöt ovat käynnistyneet Huippuvuorilla.

Roskakasoja kivisellä meren rannalla, oikealla henkilö tutkii kasoja ja taustalla vuori.
Tiedonkeruuta merten roskista Huippuvuorten luoteisrannikolla Sørkapplandissa Icebergissäkin mukana olevan forScience Foundationin edellisen projektin aikana. Kuva: Barbara Jóźwiak / forScience Foundation

Ilmastonmuutos ja saasteet uhkaavat merkittävästi niin arktisen alueen ihmisten terveyttä kuin kokonaisia ekosysteemejä. Laaja EU-rahoitteinen tutkimushanke ICEBERG etsii ratkaisuja ongelmiin yhdessä paikallisten yhteisöjen ja alkuperäiskansojen kanssa.

“ICEBERG ratkoo erittäin ajankohtaisia haasteita, kuten ihmisen aiheuttamien saasteiden ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktisen alueen vesistöihin. Asia on tärkeä paitsi paikallisesti myös globaalisti, sillä arktisen alueen muutokset heijastuvat koko maapallolle”, hankkeen johtaja, dosentti Élise Lépy Oulun yliopistosta muistuttaa.

Tutkimustyön tavoitteena on kehittää keinoja, joilla saastumiseen ja ilmastonmuutokseen on mahdollista sopeutua. Tavoitteena on myös luoda politiikkasuosituksia, jotta saastuminen ja sen aiheuttamat ongelmat huomioitaisiin nykyistä paremmin päätöksenteossa. Myös paikalliset yhteisöt pyritään sitouttamaan tähän tutkimus- ja kehitystyöhön.

Yhteistyö paikallisten kanssa avainroolissa

ICEBERGin kenttätyöt keskittyvät kolmeen eri kohteeseen arktisella alueella: Huippuvuorten länsiosiin (Ny-Ålesund ja Sørkapp Land), Pohjois-Islantiin Akureyri ja Húsavik) sekä Grönlannin eteläosiin (Narsaq, Qaqortoq ja Nanortalik).

Ensimmäisenä kenttätyöt on aloitettu Huippuvuorilla, jossa tutkijat ovat keränneet kevään aikana luminäytteitä Ny-Ålesundissa. Kesällä tutkijat keräävät muun muassa roskaa merestä sekä asentavat timelapse-kameran tallentamaan ja monitoroimaan rantojen roskaisuutta ja aaltojen vaikutusta roskien liikkeeseen.

Tärkeä osa projektia on aktiivinen yhteistyö paikallisyhteisöjen ja alkuperäiskansojen kanssa. ICEBERG tekee tiivistä yhteistyötä niin paikallisten koulujen kuin aktiivisten ihmisten kanssa saasteiden jäljittämisessä. Jäljitystyössä hyödynnetään muun muassa droneja.

Paikalliset voivat raportoida saastumisen aiheuttamista havainnoistaan myös ICEBERGin kenttätyöhön erikseen kehitettävän työkalun avulla.

“Tavoitteenamme on rakentaa yhdessä parempaa ymmärrystä saastumisen paikallisista vaikutuksista sekä kehittää uusia ratkaisuja ongelman seuraamiseen ja mittaamiseen. Lisäksi työstämme yhteisesti tapoja sopeutua muutoksiin ja lieventää saastumisen vaikutuksia”, hankkeen tieteellinen koordinaattori, professori Thora Herrmann Oulun yliopistosta kertoo.

“Meille osallistava lähestymistapa on aivan keskeinen. Haluamme varmistaa, että ICEBERG on räätälöity ratkomaan paikallisten huolia ja tarpeita heille parhaalla mahdollisella tavalla”, Herrmann lisää.

ICEBERG perustuu kokonaisvaltaiseen One Health -lähestymistapaan, jossa yhdistetään tutkimusta eri tieteenaloilta, kuten yhteiskuntatieteistä, biokemiasta, ympäristötieteestä sekä toksikologiasta.

Kolmivuotinen (2024–2026) tutkimushanke saa rahoituksensa Euroopan Unionin Horisontti-ohjelmasta. ICEBERG luo konkreettisia politiikkasuosituksia parempaan saasteiden hallintaan.

Oulun yliopiston vetämässä hankkeessa on mukana 15 organisaatiota eri puolilta Eurooppaa. Suomesta mukana on Oulun yliopiston lisäksi Lapin yliopiston Arktinen keskus.

Lue lisää ICEBERGistä.

Lyhyesti ICEBERGISTÄ:

Ilmastonmuutos ja saasteet, kuten laivojen päästöt, mikromuovit ja vesien saastuminen vaarantavat sekä ihmisten että ympäristön terveyden arktisella alueella. ICEBERG tutkii arktisen alueen merten ja rannikoiden saastumista sekä luo uusia tapoja sopeutua näihin haasteisiin yhteistyössä arktisen alueen yhteisöjen kanssa. 

Jotta EU saavuttaa asettamansa nollapäästöihin tähtäävän Zero Pollution -tavoitteen, unioni tarvitsee nykyistä syvempää ymmärrystä siitä, millaisia yhteisvaikutuksia saastumisella ja ilmastonmuutoksella on arktisen alueen ihmisiin ja ekosysteemeihin.

ICEBERG tutkii saastumisen lähteitä, tyyppejä ja jakautumista kolmella alueella, Grönlannissa, Islannissa ja Huippuvuorilla yhteistyössä paikallisten ihmisten ja alkuperäiskansojen kanssa.

ICEBERG yhdistää luonnontieteitä ja yhteiskuntatieteitä paikalliseen tietoon ja ymmärrykseen. Hanke hyödyntää eettistä monitoimijaista ja sukupuolisensitiivistä lähestymistapaa arvioidakseen paikallisyhteisöjen kokemia vaikutuksia, riskejä ja haavoittuvuuksia.

Projekti pyrkii lisäämään arktisen alueen yhteisöjen ja ekosysteemien resilienssiä saastumiselle ja ilmastonmuutokselle. Tavoitteeseen pyritään pääsemään esimerkiksi osallistamalla paikallis- ja alkuperäisyhteisöjä innovatiivisin tavoin.

ICEBERG saa rahoitusta Euroopan unionin Horisontti Eurooppa -ohjelmasta. Projektia johtaa Oulun yliopisto, ja siinä on mukana 16 kumppaniorganisaatiota.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Élise Lépy, ICEBERG-tutkimushankkeen johtaja, Oulun yliopisto, p. 050 3378727, elise.lepy@oulu.fi
Thora Herrmann, ICEBERG-hankkeen tieteellinen koordinaattori, Oulun yliopisto, p. +49 173 1985042, thora.herrmann@oulu.fi
Anna-Maria Hietapelto, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Kuvat

Roskakasoja kivisellä meren rannalla, oikealla henkilö tutkii kasoja ja taustalla vuori.
Tiedonkeruuta merten roskista Huippuvuorten luoteisrannikolla Sørkapplandissa Icebergissäkin mukana olevan forScience Foundationin edellisen projektin aikana.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta4.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye