Ostovoimaa on tuettava palkankorotuksilla
Insinööriliitto tavoittelee syksyn neuvottelukierroksella jäsentensä ostovoiman kasvua. Tämä tarkoittaa palkankorotuksia, jotka ylittävät selvästi inflaation ja veromuutosten vaikutukset. Lisäksi palkansaajille kuuluu osa tuottavuuden kasvusta.
Insinööriliiton mukaan tämä tarkoittaa viiden prosentin tuntumassa olevia palkankorotuksia ensi vuodelle. Edunvalvontajohtaja Petteri Oksan mukaan luku tarkentuu syksyllä muun muassa valmistuvien talousennusteiden mukaan.
Hän pitää selvänä, että palkankorotusvaateet tullaan tyrmäämään sanomalla, että ei niihin ole varaa. Oksan mukaan asia on juuri päinvastoin, Suomella ei ole varaa olla korottamatta palkkoja vähintään ostovoiman säilyttämisen verran.
– Nyt jos koskaan on katsottava, mitä muualla on tapahtunut ja miten se on vaikuttanut Suomeen. Euroopan tärkeimmissä kilpailijamaissa palkankorotukset ovat pitkään ylittäneet suomalaisen tason. Kilpailijamaiden korotukset ovat heijastuneet inflaatioon ja kiristäneet korkopolitiikkaa, mistä on kärsinyt palkkamalttiin puristettu suomalainen palkansaaja, hän sanoo.
Oksan mukaan tämä tie on kuljettu loppuun, etenkin kun kilpailijamaissa palkankorotusten taso näyttää pysyvän korkealla. Muun muassa Saksassa on vuoden mittaan tehty kustannusvaikutuksiltaan selvästi yli viiden prosentin tason ylittäviä ratkaisuja.
Kotimaassa palkat ovat tällä sopimuskaudella nousseet noin kolmen prosentin tahtia, mikä on heikentänyt ostovoimaa. Oksan mielestä ostovoimaa parannettava, mikäli talouteen aiotaan saada positiivista virettä.
– Palkansaajien ostovoimaa ei voida enää heikentää. Sen paraneminen vilkastuttaa heti maan taloutta. Kansalaiset lisäävät kulutustaan, taloudellinen toimeliaisuus lisääntyy ja verotulot kasvavat.
Oksan mukaan syksyn neuvottelukierroksella on myös kyettävä kuromaan kiinni suomalaisten korkeakoulutettujen palkkojen jälkeenjääneisyyttä verrattuna eurooppalaisiin kollegoihinsa. Ero on viime vuosina pikemminkin kasvanut kuin supistunut johtuen kilpailijamaiden yleisestä palkkakehityksestä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
edunvalvontajohtaja Petteri Oksa 040 577 0644
Linkit
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Yleiskorotus takasi insinöörien palkkakehityksen15.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Insinöörien mediaanipalkka nousi viime vuonna maltilliset 2,5 prosenttia. Työehtosopimuksen yleiskorotuksilla on iso merkitys insinöörien palkkakehityksessä, sillä 69 prosentilla palkan nousu perustui työehtosopimuksessa määriteltyyn yleiskorotukseen, selviää Insinööriliiton lokakuussa tekemästä työmarkkinatutkimuksesta.
Insinööriliitto: Ministeri välttelee vastuutaan19.12.2024 08:30:09 EET | Tiedote
Ministeri voisi yhä käyttää valtaansa ja tunnustaa vanhan insinööritutkinnon tasavertaiseksi nykyisten ammattikorkeakoulututkintojen kanssa.
Insinööriliitto nosti opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden palkkasuosituksia12.12.2024 08:09:52 EET | Tiedote
Uransa alkutaipaleella olevien insinöörien työpaikkojen määrä kasvanee ensi vuonna, kun talous alkaa kasvaa.
Suomi tarvitsee osaamista kansainvälisessä kanssakäymisessä11.12.2024 08:10:22 EET | Tiedote
Kansainvälisyysosaaminen on Suomessa ja maailmalla noussut entistä tärkeämmäksi tekijäksi kilpailukyvyn ja taloudellisen kasvun kannalta. Nykytilanne herättää huolta, sillä kansainvälisyysosaamisen kehittymisessä on isoja haasteita, joita koko yhteiskunta ei ota riittävän vakavasti.
Ekonomisti: Suomessa tarvitaan päätöksiä ostovoiman tukemiseksi29.11.2024 08:06:07 EET | Tiedote
Heikosta työvoiman kysynnästä huolimatta työllisyysaste on säilynyt hyvällä tasolla. Lokakuussa 20–64-vuotiaiden työllisyysaste oli 76,1 prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme