Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuuden tehtaat vankasti matkalla fossiilittomuuteen

Jaa

Suomessa toimivan metsäteollisuuden tehtaat voivat saavuttaa fossiilivapauden jo noin vuonna 2035. Bioenergiatuotannosta syntyvän biogeenisen hiilidioksidin talteenoton ja hyötykäytön toteutuminen sen sijaan edellyttää päättäjiltä useiden pullonkaulojen purkamista.

Metsäteollisuuden tehtaat voivat olla fossiilivapaita noin kymmenen vuoden päästä ja hiilinegatiivisia pian sen jälkeen, mikäli alan toimintaympäristö tukee tätä kehitystä ja uusi teknologia pääsee skaalautumaan teollisiin mittoihin. Näkymä avautuu konsulttiyhtiö Afryn Metsäteollisuus ry:lle tuottamasta tehdaspäästöskenaariosta.

Tehdaspäästöjen jatkuvalla vähentämisellä toimiala osoittaa kulkevansa vuonna 2020 julkaistun tehdaspäästöskenaarion kuvaamalla polulla. Vuonna 2023 uusiutuvien polttoaineiden osuus tuotantolaitoksilla oli jo 92 prosenttia. Fossiilisten päästöjen alasajoa mahdollistavat useat tekijät kuten sähköistyminen, fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla, tekoälyn ja digitalisaation parempi hyödyntäminen sekä energia- ja materiaalitehokkuus.

– Metsäteollisuus etenee vakaasti kohti fossiilittomuutta, tukien samalla Suomen kunnianhimoisten päästövähennystavoitteiden saavuttamista. Nyt julkistetuista tuloksista on nähtävissä toimialamme konkreettinen ja tuloksellinen työ ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäki.

Mahdollisuuksia ja pullonkauloja

Tehdaspäästöjen vähentäminen ja uuteen investoiminen edellyttävät menestyviä yrityksiä sekä niitä tukevaa toimintaympäristöä. Metsäteollisuuden päivitetyssä tehdaspäästöskenaariossa nousee esille mahdollisuus luoda uutta liiketoimintaa bioenergian tuotannosta peräisin olevan biogeenisen hiilidioksidin talteenotolla, varastoinnilla ja hyötykäytöllä. Skenaarion mukaan vuonna 2040 biogeenistä hiilidioksidia voitaisiin ottaa talteen 5–6 miljoonaa tonnia.

Afryn skenaario osoittaa, että mikäli vetytalous etenee ja biogeenistä hiilidioksidia saadaan otettua talteen, avautuu mahdollisuuksia valmistaa fossiilivapaasti tuotteita, joiden valmistus nykyisin tuottaa hiilidioksidipäästöjä. Tällaisia tuotteita olisivat esimerkiksi etanoli, metanoli, metaani, urea ja muurahaishappo.

– Näillä tuotteilla on useita käyttökohteita muun muassa teollisuudessa ja liikenteessä. Lisäksi talteenotettua biogeenistä hiilidioksidia on mahdollista varastoida pitkäikäisiin tuotteisiin tai pysyvästi hiilidioksidivarastoihin, kertoo Metsäteollisuus ry:n ilmasto- ja energiapäällikkö Ahti Fagerblom.

Skenaarion mahdollisuudet eivät tapahdu itsestään. Myönteisen kehityksen tiellä on useita pullonkauloja kuten riittävien kannustimien puuttuminen, teknologian kehittymättömyys ja vajavainen lainsäädäntö. Jotta investoinnit uuteen liiketoimintaan voivat käynnistyä, tarvitaan uusille tuotteille markkinoita ja maksukykyisiä asiakkaita.

– Harppaus suuren mittakaavan laitoksiin edellyttää kohtuuhintaisen sähkön riittävää saatavuutta. Kansallisesti on tehtävä päätös sähköistämisen tuen jatkamisesta vuoteen 2030 asti. Lisäksi tarvitaan kannustinjärjestelmä pilottilaitoksille, Fagerblom toteaa.

Koko raportti on luettavissa täällä.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Ennallistamistoimissa tärkeää yhdistää luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja metsäteollisuuden puunhankinta17.6.2024 13:05:05 EEST | Tiedote

Tänään EU:n jäsenmaiden ympäristöneuvoston hyväksymän ennallistamisasetuksen vaikutukset ovat Suomelle merkittävät. Asetus tarkoittaa laaja-alaista metsien ja soiden ennallistamista. Luonnon monimuotoisuuden edistäminen eri keinoin on metsäteollisuudelle tärkeää. Asetuksen kansallisessa toimeenpanossa on huomioitava luonnon monimuotoisuuden ja sopeutumiskyvyn parantamisen ohella myös metsäteollisuuden puun saatavuus ja kilpailukyky.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye