Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon 2024 voittaja on Origin by Oceanin levänjalostusprosessi

Jaa

Origin by Ocean Oy jalostaa levistä raaka-ainetta kemianteollisuudelle.

Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon vuonna 2024 voitti Origin by Ocean. Kuvassa Origin by Oceanin Lead Chemical Engineer Activist Tiina Witikkala. Kuva: HANDOUT/Kemianteollisuus
Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon vuonna 2024 voitti Origin by Ocean. Kuvassa Origin by Oceanin Lead Chemical Engineer Activist Tiina Witikkala. Kuva: HANDOUT/Kemianteollisuus

Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon vuonna 2024 on voittanut Origin by Oceanin leväbiojalostusprosessi. Innovaation ansiosta saadaan käyttöön uusi raaka-ainelähde – levä.

Origin by Ocean valmistaa levistä raaka-ainetta kemianteollisuudelle, ja kemiallisen prosessin kautta levistä tuotetaan erilaisia tuotteita ihonhoitoon, elintarviketeollisuuteen ja esimerkiksi puhdistustuotteiksi. Näin korvataan fossiilipohjaisia komponentteja kuluttajatuotteissa ja luodaan samalla positiivisia ympäristövaikutuksia.

Voittajan valitsi Kemianteollisuus ry:n innovaatioryhmän jäsenistä koostuva valitsijaraati.

– Teknologiaa on jo pystytty edistämään, ja innovaatiolla on mahdollisuus kaupalliseen menestykseen. Innovaation avulla ratkaistaan myös merkittävää ympäristöongelmaa eli rehevöitymistä, sanoo Kemianteollisuuden innovaatioryhmän puheenjohtaja, Neste Oyj:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Petri Lehmus.

– Hienoa, että Suomessa on havahduttu merien tilaan. Maailman meret ovat huonossa kunnossa. Näillä levästä jalostetuilla tuotteilla voidaan korvata fossiilipohjaisia ainesosia – esim kosmetiikassa ja muissa kuluttajatuotteissa. Origin by Oceanin regeneratiivinen liiketoimintamalli on avain menestymiselle tulevaisuudessa, sanoo Tiina Witikkala, Lead Chemical Engineer Activist Origin by Oceanista.

Innovaatiopalkinto-kilpailussa jaettiin myös kaksi kunniamainintaa, jotka myönnettiin FinnCure Oy:lle ja Oulun yliopiston tutkijoiden CAAMA-projektille.

FinnCuren innovaatiossa mikropartikkeleilla pyritään ehkäisemään tartuntatauteja. FinnCuren innovaatiossa on kehitetty ja patentoitu uudenlaisia partikkeleita, joiden avulla pystytään estämään virusten pääseminen sisälle soluihin.

Oulun Yliopiston CAAMA-projektin innovaation ydin on uusi prosessi metallien poistamiseen ja talteenottoon vedestä. Menetelmän avulla esimerkiksi kaivosteollisuuden prosessivesi saadaan käsiteltyä tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin.

– Molemmat toimijat pyrkivät vastaamaan isoihin globaaleihin tarpeisiin. Pandemioiden ehkäiseminen ja kaivosteollisuuden ympäristönäkökulma ovat merkittäviä kokonaisuuksia, ja on tärkeä hakea näihin haasteisiin uusia ratkaisuja. Molemmat tahot tekevät merkittävää suomalaista tutkimustyötä ja molemmissa innovaatioissa on onnistuessaan suuri kaupallinen potentiaali, sanoo Lehmus.

30 000 euron suuruinen Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinto jaetaan joka toinen vuosi. Palkinnolla kannustetaan yrityksiä ja yliopistoissa sekä tutkimuslaitoksissa työskenteleviä tutkimus- ja tuotekehitysryhmiä uusien kemiallisten tuotteiden ja palveluiden luomiseen.

Etsimme suuria ja pieniä innovaatioita, joilla on merkitystä ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin sekä ihmisten arkipäivässä että teollisissa tuotantoprosesseissa. Tämän vuoden Innovaatiopalkinnon finaaliin ylsi viisi innovaatiota.

LISÄTIEDOT

Alexandra Peth
Asiantuntija
Innovaatiot ja rahoitus
Kemianteollisuus ry

+358 43 825 9505
alexandra.peth@kemianteollisuus.fi

Yhteyshenkilöt

Twitter: @Kemianteollisuu - https://twitter.com/Kemianteollisuu Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä. Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa. Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

VTT:n selvitys: Tekoäly ja raaka-ainemurros muovaavat Suomen kemianteollisuuden tulevaisuutta17.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvat ja biopohjaiset raaka-aineet, tekoäly ja datan hyödyntäminen, osaajien saatavuus ja geopoliittiset jännitteet vaikuttavat merkittävästi suomalaisen kemianteollisuuden kehitykseen, selviää Kemianteollisuus ry:n VTT:ltä tilaamasta ennakointiselvityksestä, joka toteutettiin alkuvuodesta 2024. Selvityksen tavoitteena oli tunnistaa toimialan tulevaisuutta muokkaavia keskeisiä trendejä, auttaa varautumaan niihin ja näyttää suuntaa kestävämmälle toiminnalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye