Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene  ry

T&K-rahoituksen suuntaamista ohjaava monivuotinen suunnitelma on oikeilla jäljillä – Osaajapula voi vesittää investoinnit

Jaa

Suomi investoi tulevina vuosina niukkuudesta huolimatta satoja miljoonia euroja lisää rahaa tutkimukseen ja kehittämiseen. Tämän rahoituksen kohdentamista ohjaavan monivuotisen suunnitelman linjaukset edellyttävät rahoituksen suuntaamista yritysten ja tutkimusorganisaatioiden ekosysteemien kehittymiseen ja uusien toimijoiden mukaan saamiseen tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Ammattikorkeakoulujen rooli ja potentiaali T&K-järjestelmän uudistamisen tunnistetaan suunnitelmassa jo verrattain hyvin. Ammattikorkeakoulut ovat kaikista tutkimus- ja koulutusorganisaatiosta monipuolisimpia, alueellisimpia sekä verkostuneimpia toimijoita. Näin ollen juuri ammattikorkeakoulut voivat edistää parhaiten rahoituksen nopeaa vaikuttavuutta.

Valtioneuvoston eilen hyväksymä valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotinen suunnitelma vie suomalaista T&K-toiminnan rahoitusta pitkälti oikeaan suuntaan. Suunnitelman linjaukset ohjaavat vuoteen 2030 ulottuvan rahoituksen suuntaamista. Käytämme lisää rahaa tutkimukseen ja kehittämiseen, jotta saamme Suomeen uutta korkeaan osaamiseen perustuvaa kasvua, työpaikkoja ja tuottavuutta. Pitkäjänteinen, kestävä, monipuolinen T&K-työ edellyttää perusrahoitusta. Korkeakoulut tarvitsevat perusrahoitusta myös vastatakseen työelämää riivaavaan osaajapulaan. 

Uudistumista ei tehdä vanhoin eväin. Siksi on hienoa, että suunnitelmassa tunnistetaan kiitettävällä tavalla ammattikorkeakoulujen mahdollisuudet suomalaisen TKI-järjestelmän uudistamisessa. Ohjelmassa linjataan rahoituksen kohdentamisesta juuri ammattikorkeakouluissa tehtävään T&K-toimintaan.  Ammattikorkeakouluilla on valtava potentiaali olla kaivattu puuttuvat palanen eri toimijoiden yhteistyötä vahvistavien tutkimus- ja kehittämisekosysteemien kehittämiseen ja tutkimustiedon nopeampaan soveltamiseen työelämän tarpeiden mukaisesti.

Vahvimmin uudistuva linja näkyy Business Finlandia sekä Suomen Akatemiaa koskevissa kirjauksissa. Niiden rahoitusta esitetään suunnattavan nykyistä enemmän tutkimusorganisaatioiden ja yritysten väliseen yhteistyöhön sekä soveltavaan tutkimukseen.

- Suomalaisesta julkisesta T&K-järjestelmästä on puuttunut rahoitus, joka tukisi erityisesti kasvuhakuisten pk-yritysten ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä sekä palvelusektorin uudistumista. Rahoitus on kohdistunut tähän mennessä kapealle yrityskentälle. Rahoitus ei myöskään ole tukenut riittävästi ekosysteemien kehittymistä, jotta tieto ja osaaminen kumuloituisivat tutkimusorganisaatioiden, yritysten ja muiden toimijoiden välillä tehokkaasti, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen.

Yritysten lisäksi on rahoitusta kohdennettava myös julkisen sektorin, erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden kyvykkyyden kehittämiseen ja toiminnan tehostamiseen. Myös tässä työssä ammattikorkeakouluilla on valtavasti annettavaa. Niistä valmistuu noin puolet hyvinvointialueiden henkilöstöstä. Uskottava ja uudistava soveltava tutkimus ja kehittämistyö voi kehittyä vain nivoutumalla voimakkaasti alan asiantuntijoiden koulutukseen. Ammattikorkeakoulujen oma T&K-työ kehittää myös parhaiten lukuisten asiantuntijoiden tutkintokoulutusta sekä jatkuvaa oppimista.  

Rahoitusta kohdennettava suoraan korkeakouluille

Kaikki uutta T&K rahoitusta käsittelevät asiakirjat ovat nostaneet osaajapulan yhdeksi keskeisimmäksi tavoitteiden toteutumisen ehdoksi. Tähän ei ole tullut lainkaan lisää rahaa korkeakouluille. Päinvastoin jokainen lisäeuro on otettu toisella käden pois. Orpon hallituksen päätöksillä ammattikorkeakoulujen reaalinen perusrahoitus laskee noin 35 miljoonalla eurolla vuoteen 2028 mennessä. Samaan aikaan tutkintotavoitteet kasvavat rajusti kaudelle 2025–2028 (n. 8 000 AMK-tutkinnolla verrattuna vuosien 2020–2022 toteumaan). Tilanne on kohtuuton.  

Vähenevällä rahalla ammattikorkeakoulujen odotetaan hankkivan yhä enemmän kilpailtua rahaa EU:sta. T&K-rahoituksen lisäys ei voi perustua pelkkään hankemuotoiseen rahoitukseen, va an rahoitusta tulee kohdentaa myös suoraan ammattikorkeakoulujen T&K-työhön. Perusrahoituksen kaltainen rahoituksen lisääminen on välttämätöntä, jos haluamme ammattikorkeakoulujen kehittävän laajasti yhteistyötään pienten ja keskisuurten yritysten kanssa. Niitä ammattikorkeakoulut voivat saada laajemmin tekemään tutkimusta ja kehittämistyötä. Taustalla oleva rahoituslaki mahdollistaa tämän välttämättömän perusrahoituksen vahvistamisen. Kyse on vain poliittisesta tahdosta.  

- Rahoitusta on jaettava suoraan perusrahoituksena ammattikorkeakouluille tutkimus- ja kehittämistoimintaan tarkoitettuna harkinnanvaraisena rahoituksena. Näin sen käyttöä voidaan myös lain edellyttämällä tavalla ohjata sekä vaikuttavuutta seurata, toteaa Mielityinen.

  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry

Laaja joukko järjestöjä: Suomen talouden kasvu vaatii lisää korkeakoulutettuja osaajia28.2.2025 12:03:43 EET | Tiedote

Hallituksen puoliväliriihessä on kova paine löytää toimia talouskasvun vahvistamiseksi Suomelle. Järjestöt toteavat yhteiskannanotossaan, että koulutustason nosto on yksi ilmiselvä keino kasvun vauhdittamiseksi, jota tulisi pikaisesti hyödyntää. Järjestöt vaativat, että koulutus- ja osaamistason nostamiseksi muodostetaan hallituskaudet ylittävä, pitkäjänteinen suunnitelma, jolla sitoudutaan vahvistamaan pysyvästi koulutuksen rahoitusta ja resursseja.

Suomen talouskasvu ja tuottavuus pysähtyvät ilman lisäpanostuk-sia korkeakoulutukseen – ammattikorkeakouluilla on erityinen rooli Suomen osaamistason nostajana14.2.2025 09:51:55 EET | Tiedote

Suomi tarvitsee nopeita toimia kasvun ja tuottavuuden parantamiseksi. Panostukset osaamispääomaan lisäävät tutkitusti kasvua, työllisyyttä ja tuottavuutta. Ammattikorkeakoulujen tutkintotavoitteita nostetiin 20 prosenttia vuosille 2025–2028 vaikka samaan aikaan rahoitusta on leikattu. Puoliväliriihessä tulee vahvistaa ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta. Tämä edistää myös yksityisen sektorin kasvumahdollisuuksia. T&K-rahoitusta tulee kanavoida suoraan ammattikorkeakouluille parlamentaarisen vahvan tahdon mukaisesti. Pelkkä hankerahoitus ei mahdollista ammattikorkeakoulujen T&K-toiminnan kehittämistä ja uusien yritysten tukemista tutkimuksessa, kehittämisessä ja kasvussa. Kasvu ja hyvinvointi syntyvät vain korkealla osaamisella. Sitä tuotetaan kustannustehokkaimmin korkeakouluissa tutkimuksella ja koulutuksella.

Eduskunnan TAKKI-verkosto: Suomi tarvitsee parlamentaarisen sitoumuksen koulutus- ja osaamistason nostamiseksi3.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Korkeakoulutettujen määrä maassamme on jäänyt auttamattomasti jälkeen keskeisistä kilpailijamaistamme. Suomi on sitoutunut koulutuspoliittisessa selonteossa ja hallitusohjelmassa koulutustason nostoon. Korkeakoulujen tutkintotavoitteita nostettiin taas merkittävästi seuraavalle sopimuskaudelle tavoitteen saavuttamiseksi. Tavoitteiden toteuttaminen ei kuitenkaan ole nyt kestävällä pohjalla. Suomi tarvitsee koulutus- ja osaamistason nostoon parlamentaarisen sitoutumisen ja suunnitelman T&K-rahoituslain tapaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye