Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene  ry

T&K-rahoituksen suuntaamista ohjaava monivuotinen suunnitelma on oikeilla jäljillä – Osaajapula voi vesittää investoinnit

Jaa

Suomi investoi tulevina vuosina niukkuudesta huolimatta satoja miljoonia euroja lisää rahaa tutkimukseen ja kehittämiseen. Tämän rahoituksen kohdentamista ohjaavan monivuotisen suunnitelman linjaukset edellyttävät rahoituksen suuntaamista yritysten ja tutkimusorganisaatioiden ekosysteemien kehittymiseen ja uusien toimijoiden mukaan saamiseen tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Ammattikorkeakoulujen rooli ja potentiaali T&K-järjestelmän uudistamisen tunnistetaan suunnitelmassa jo verrattain hyvin. Ammattikorkeakoulut ovat kaikista tutkimus- ja koulutusorganisaatiosta monipuolisimpia, alueellisimpia sekä verkostuneimpia toimijoita. Näin ollen juuri ammattikorkeakoulut voivat edistää parhaiten rahoituksen nopeaa vaikuttavuutta.

Valtioneuvoston eilen hyväksymä valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotinen suunnitelma vie suomalaista T&K-toiminnan rahoitusta pitkälti oikeaan suuntaan. Suunnitelman linjaukset ohjaavat vuoteen 2030 ulottuvan rahoituksen suuntaamista. Käytämme lisää rahaa tutkimukseen ja kehittämiseen, jotta saamme Suomeen uutta korkeaan osaamiseen perustuvaa kasvua, työpaikkoja ja tuottavuutta. Pitkäjänteinen, kestävä, monipuolinen T&K-työ edellyttää perusrahoitusta. Korkeakoulut tarvitsevat perusrahoitusta myös vastatakseen työelämää riivaavaan osaajapulaan. 

Uudistumista ei tehdä vanhoin eväin. Siksi on hienoa, että suunnitelmassa tunnistetaan kiitettävällä tavalla ammattikorkeakoulujen mahdollisuudet suomalaisen TKI-järjestelmän uudistamisessa. Ohjelmassa linjataan rahoituksen kohdentamisesta juuri ammattikorkeakouluissa tehtävään T&K-toimintaan.  Ammattikorkeakouluilla on valtava potentiaali olla kaivattu puuttuvat palanen eri toimijoiden yhteistyötä vahvistavien tutkimus- ja kehittämisekosysteemien kehittämiseen ja tutkimustiedon nopeampaan soveltamiseen työelämän tarpeiden mukaisesti.

Vahvimmin uudistuva linja näkyy Business Finlandia sekä Suomen Akatemiaa koskevissa kirjauksissa. Niiden rahoitusta esitetään suunnattavan nykyistä enemmän tutkimusorganisaatioiden ja yritysten väliseen yhteistyöhön sekä soveltavaan tutkimukseen.

- Suomalaisesta julkisesta T&K-järjestelmästä on puuttunut rahoitus, joka tukisi erityisesti kasvuhakuisten pk-yritysten ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä sekä palvelusektorin uudistumista. Rahoitus on kohdistunut tähän mennessä kapealle yrityskentälle. Rahoitus ei myöskään ole tukenut riittävästi ekosysteemien kehittymistä, jotta tieto ja osaaminen kumuloituisivat tutkimusorganisaatioiden, yritysten ja muiden toimijoiden välillä tehokkaasti, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen.

Yritysten lisäksi on rahoitusta kohdennettava myös julkisen sektorin, erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden kyvykkyyden kehittämiseen ja toiminnan tehostamiseen. Myös tässä työssä ammattikorkeakouluilla on valtavasti annettavaa. Niistä valmistuu noin puolet hyvinvointialueiden henkilöstöstä. Uskottava ja uudistava soveltava tutkimus ja kehittämistyö voi kehittyä vain nivoutumalla voimakkaasti alan asiantuntijoiden koulutukseen. Ammattikorkeakoulujen oma T&K-työ kehittää myös parhaiten lukuisten asiantuntijoiden tutkintokoulutusta sekä jatkuvaa oppimista.  

Rahoitusta kohdennettava suoraan korkeakouluille

Kaikki uutta T&K rahoitusta käsittelevät asiakirjat ovat nostaneet osaajapulan yhdeksi keskeisimmäksi tavoitteiden toteutumisen ehdoksi. Tähän ei ole tullut lainkaan lisää rahaa korkeakouluille. Päinvastoin jokainen lisäeuro on otettu toisella käden pois. Orpon hallituksen päätöksillä ammattikorkeakoulujen reaalinen perusrahoitus laskee noin 35 miljoonalla eurolla vuoteen 2028 mennessä. Samaan aikaan tutkintotavoitteet kasvavat rajusti kaudelle 2025–2028 (n. 8 000 AMK-tutkinnolla verrattuna vuosien 2020–2022 toteumaan). Tilanne on kohtuuton.  

Vähenevällä rahalla ammattikorkeakoulujen odotetaan hankkivan yhä enemmän kilpailtua rahaa EU:sta. T&K-rahoituksen lisäys ei voi perustua pelkkään hankemuotoiseen rahoitukseen, va an rahoitusta tulee kohdentaa myös suoraan ammattikorkeakoulujen T&K-työhön. Perusrahoituksen kaltainen rahoituksen lisääminen on välttämätöntä, jos haluamme ammattikorkeakoulujen kehittävän laajasti yhteistyötään pienten ja keskisuurten yritysten kanssa. Niitä ammattikorkeakoulut voivat saada laajemmin tekemään tutkimusta ja kehittämistyötä. Taustalla oleva rahoituslaki mahdollistaa tämän välttämättömän perusrahoituksen vahvistamisen. Kyse on vain poliittisesta tahdosta.  

- Rahoitusta on jaettava suoraan perusrahoituksena ammattikorkeakouluille tutkimus- ja kehittämistoimintaan tarkoitettuna harkinnanvaraisena rahoituksena. Näin sen käyttöä voidaan myös lain edellyttämällä tavalla ohjata sekä vaikuttavuutta seurata, toteaa Mielityinen.

  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry

Yrityskysely osoittaa: Ammattikorkeakoulut kiinnostavimpia TKI- yhteistyökumppaneita yrityksille26.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Kauppakamareiden kyselyn mukaan ammattikorkeakoulut ovat kiinnostavimpia yhteistyökumppaneita yrityksille tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyössä. Erityisen kiinnostavia TKI-yhteistyökumppaneita ammattikorkeakoulut ovat pienille ja keskisuurille yrityksille. Keskuskauppakamarin ja Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen mukaan julkisten TKI-panostusten suuntaamiselle voidaan juuri nyt vaikuttaa yritysten kasvun edellytyksiin ja lisätä pk-yritysten TKI-toimintaa.

Arene ottaa puheenjohtajuuden eurooppalaisen AMK-verkoston johdossa – Suomi jäämässä jälkeen korkeakoulujärjestelmän kehittämisessä13.6.2024 17:08:12 EEST | Tiedote

Arene ottaa vastaan eurooppalaisen UAS4Europe-verkoston puheenjohtajuuden tänään Brysselissä. Ajankohta on tärkeä heti uuden EU-vaalikauden alussa. UAS4Europe on ammattikorkeakoulujen eurooppalainen etujärjestö, joka keskittyy parantamaan ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan edellytyksiä. Arenen puheenjohtajuuskausi kestää seuraavat kaksi vuotta (2024–2026). Suomalaiset ammattikorkeakoulut hakevat kehittämisvoimaa yhä vahvemmin yhteistyöstä eurooppalaisten korkeakoulujen kanssa. Puheenjohtajuus vahvistaa myös kansallista vaikuttamistyötä.

Läsnäoloa vaativa opetus tärkeää opiskelijoiden ammatilliselle kasvulle ja hyvinvoinnille - opintoja ja työntekoa on edelleen pystyttävä yhdistämään23.5.2024 13:26:58 EEST | Tiedote

Koronaviruspandemian aikaiset kokemukset osoittavat, että opintojen eteneminen hidastuu ja opiskelijoiden hyvinvointi kärsii ilman riittävää yhteisöllisyyttä. Hieman alle 80 prosenttia suomalaisista opiskelijoista koki pandemian vaikutukset negatiivisina tai erittäin negatiivisina (Eurostudent VIII). Läsnäoloa vaativa koulutus ei kuitenkaan tarkoita joustavista opintopoluista luopumista.

Eettinen ohjeistus käyttöön korkeakoulujen kansainväliseen opiskelijarekrytointiin15.5.2024 08:59:14 EEST | Tiedote

Suomalaiset korkeakoulut ovat yhdessä luoneet kansainvälisen koulutusagenttien eettisen ohjeistuksen, jonka tarkoituksena on luoda pelisäännöt kansainvälisen opiskelijarekrytoinnin parissa toimiville koulutusagenteille ja muille kumppaneille. Eettisen ohjeistuksen tarkoitus on varmistaa vastuullinen ja ammattimainen toiminta kaikissa vuorovaikutustilanteissa potentiaalisten opiskelijoiden, heidän vanhempiensa, koulutuksen tarjoajien ja muiden toimijoiden kanssa. Ohjeistuksen ovat hyväksyneet sekä Arene, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto että Unifi, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto.

Ammattikorkeakoulut tarvitaan mukaan kehittämään tohtorikoulutusta ja tutkijoiden urapolkuja3.5.2024 09:21:20 EEST | Tiedote

Suomi tarvitsee kansalliseen TKI-tavoitteeseen päästäkseen aivan uudenlaisia toimintatapoja, koska vanhat rakenteet harvoin synnyttävät radikaalisti uutta. Nyt tarvitaan ennen kaikkea laajasti yhteiskuntaan lisää tuottavuutta ja talouskasvun siemeniä. Suomi tarvitsee ammattikorkeakouluja työelämäläheisten soveltavan tutkimus- ja kehittämistoiminnan periaatteille rakentuvien tohtorikoulutusmallien ja tutkijoiden urapolkujen rakentamiseen. Tohtorikoulutusohjelmia rakennetaan ammattikorkeakouluihin jo nyt eurooppalaisten kumppaneiden kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye