ELY-keskukset

Hanke pienruoppauksen ohjeistuksen kehittämiseksi alkaa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa on alkanut pienruoppauksia koskeva kehittämishanke, jonka aikana tuotetaan uutta ohjemateriaalia kansalaisille, urakoitsijoille sekä kaavoittajien käyttöön. Hanke toteutetaan yhteistyössä muiden rannikon ELY-keskusten ja ympäristöhallinnon asiakaspalvelukeskuksen kanssa.

Rantaveden leviä.
Rantaveden leviä. Mats Westerblom/metsähallitus

Uudet ja selkeämmät ohjeet pienruoppaajille 

Hankkeen aikana tuotetaan uutta ohjemateriaalia kansalaisille, urakoitsijoille sekä kaavoittajien käyttöön.  Hankkeen tavoitteena on vähentää ilmoitusmenettelyn alaisten ruoppausten eli niin kutsuttujen pienruoppausten haitallisia vaikutuksia ja tarjota pienruoppaushankkeiden teettäjille sekä toimeenpanijoille helposti saavutettavaa ja selkeää tietoa ruoppausten toteuttamiseksi. 

Ohjemateriaalin tuottamisen lisäksi hankkeessa kehitetään VELMU-karttapalvelua tukemaan kaavoittajien ja ruoppausvalvojien päätöksentekoa ja selvitetään mahdollisuuksia sertifikaatin luomiseen ruoppausurakoitsijoita varten. Hankkeen rahoittaa ympäristöministeriö. 

Väärin toteutettu ruoppaus on uhka luonnon monimuotoisuudelle 

Pienruoppauksilla on merkittäviä vaikutuksia Suomen vesistöjen tilaan, minkä vuoksi niiden toteuttamisessa on tärkeää noudattaa annettuja säännöksiä ja ohjeita. Yleisemmin ruopatut alueet, eli matalat rannat ja ruovikot, ovat tärkeä osa suomalaista vesiluontoa. Ne ovat esimerkiksi monien kalojen kutu- ja poikasalueita ja tarjoavat suoja- ja ruokapaikkoja vesilinnuille. Siistiksi ruopattu ranta on usein luontoarvoiltaan köyhä ja ruoppauksessa saatetaan menettää monimuotoinen vesilajisto jopa pysyvästi. Ruoppauksessa saattaa vapautua pohjasedimenttiin varastoituneita ravinteita, jolloin vesistön luontainen ravinnekierto häiriintyy. Se myös altistaa ranta-alueet syöpymiselle ja sortumiselle. Ruoppauksen aiheuttama veden samentuminen, jonka vaikutus voi ulottua kauaskin, on myös virkistyskäyttöä haittaava. 

Viranomaisten ohjeistuksilla pyritään turvaamaan suomalaisen vesiluonnon ja elinympäristöjen säilyvyys. 

Yhteystiedot 

Suunnittelija ja hankevastaava Siiri Nyrhilä (siiri.nyrhila@ely-keskus.fi), p. 0295 022193 

Ryhmäpäällikkö Sanna-Liisa Suojasto (sanna-liisa.suojasto@ely-keskus.fi), p. 0295 022946 

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

SeaMoreEco-hanke kartoittaa rannikkovesiä ja kehittää kunnostustoimenpiteitä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)26.6.2024 12:15:25 EEST | Tiedote

Pohjoisen Pohjanlahden matalat merialueet ovat tärkeä osa Itämerta, sillä alueiden biologinen monimuotoisuus on laaja. Samalla nämä matalat merialueet ja niiden lajit ovat alttiita ihmistoiminnan sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Nyt toista vuotta käynnissä oleva SeaMoreEco-hanke pyrkii kehittämään tehokkaita menetelmiä näiden arvokkaiden elinympäristöjen kartoittamiseksi sekä hoitamiseksi.

Saaristomerellä runsaasti sinilevähavaintoja, esiintymiä myös Lounais-Suomen sisävesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)20.6.2024 12:20:58 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet tällä viikolla runsaasti monin paikoin Saaristomerta, ja havaintoja on tullut myös Lounais-Suomen järviltä. Sinilevää on havaittu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa. Havaintoja on tallennettu myös Rotarien seurantaan sekä Vesi.fi-palveluun. Lämpimällä säällä leväesiintymät voivat runsastua entisestään, tuulinen sää puolestaan sekoittaa vesimassaa ja estää laajojen levälauttojen muodostumista.

Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet kääntyneet laskuun, tulvahuiput takana myös muualla Vuoksen vesistöalueella (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)19.6.2024 11:06:25 EEST | Tiedote

Kuiva toukokuu ja suuret juoksutukset ovat kääntäneet Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet laskuun. Tulvahuiput jäivät selvästi aiemmin keväällä ennustettua alemmas. Saimaa on kuitenkin edelleen 55 cm ja Pielinen 25 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Vesistöalueen muut järvet ovat jo pääosin lähellä tavanomaisia kesäkorkeuksia tai niiden alapuolella. Uhkaava tulvatilanne oli muistutus siitä, että tulviin varautumiseen tulee kiinnittää vesistöalueella huomiota myös tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye