Närpiöläisten hävikkitomaatit saavat uuden elämän Etelä-Karjalassa.
Lappeenrantalainen Jävla Sås Bolag pelastaa Osuuskunta Närpiön Vihanneksen tomaatteja hävikiltä tekemällä niistä tomaattikastikkeita.
Kuvittele kypsä ja maukas kotimainen tomaatti, joka on muutoin ihana, mutta väärän kokoinen, värinen tai muotoinen kaupassa myytäväksi tai ravintolaan toimitettavaksi. Osuuskunta Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundström kertoo, että tällaisten niin sanottujen hävikkitomaattien kohtalona on päätyä biojätteeseen tai biokaasun tuotantoon.
”Vihannekset eivät kasva samasta muotista, vaan niistä tulee aina vähän eri näköisiä. Sivuvirtaa tuotannossa väkisinkin tulee, ja olemme pidempäänkin pähkäilleet, mitä sillä voisi tehdä”, sanoo Lundström.
Tomaattien luokittelu laatuluokkiin perustuu EU:n määrittelemiin pakollisiin erityisvaatimuksiin. Lundströmin mukaan näissä normeissa ja standardeissa määritellään tarkkaan esimerkiksi se, minkä muotoinen tomaatti saa olla ja saako siinä olla kosmeettista pintavikaa. ”I ja II-luokan tomaatteja myydään kaupoissa ja käytetään ravintoloissa, mutta on pieni osa tomaatteja, jotka ovat täysin käyttökelpoisia mutta eivät täytä I tai II-luokan vaatimuksia, ja juuri ne muutetaan nyt tomaattikastikkeeksi," selittää Lundström.
Yhdessä hävikkiä vastaan
Onneksi närpiöläisillä vihannestuottajilla on olemassa kolmaskin vaihtoehto tomaateille, jotka eivät sellaisenaan kelpaa myytäväksi kauppoihin tai ravintoloihin. III-luokan tomaatit pääsevät lappeenrantalaisen artesaanielintarvikevalmistaja Öljypuu oy:n Jävla Sås Bolag -tuotemerkin tomaattikastikkeisiin ja pelastuvat näin hävikiltä.
Lundström iloitsee nyt jo viidettä vuotta jatkuvasta yhteistyöstä Jävla Sås Bolagin kanssa.
”Jävla Sås Bolagin kanssa saamme sivuvirrankin tomaatit hyötykäyttöön ja ihmisravinnoksi, mikä on fantastista.”
Uusia tuotteita kiikarissa
Närpiön Vihanneksen tomaattituotannon sivuvirrasta noin kolmasosa menee Lappeenrantaan Öljypuulle.
”Meillä molemmilla on tavoitteena lähivuosina pystyä hyödyntämään sivuvirtatuotteet sataprosenttisesti”, kertoo Lundström.
Seuraava tärkeä etappi Jävla Sås Bolagin ja Osuuskunta Närpiön Vihanneksen yhteistyössä on se, että hävikkitomaateista valmistetut kastikkeet tulevat kesäkuun alussa myyntiin Prismoihin ja S-marketeihin kautta maan. K-kaupoissa Jävla Sås Bolagin tuotteita on ollut myynnissä jo pidempään.
Närpiön Vihanneksen ja Öljypuun yhteistyö todennäköisesti kehittyy muutenkin, sillä toimijat pohtivat myös uusia tuotteita ja niiden reseptiikkaa.
”Uskon, että Öljypuun kanssa pystymme jatkossa hyödyntämään useampien vihannesten, kuten erikoistomaattien, paprikan ja kurkun, sivuvirtoja”, Lundström sanoo.
Tomaateista työtä Etelä-Karjalaan
Jävla Såsin ja Närpiön Vihanneksen yhteistyössä ja tuotekehityksessä on Lundströmin mielestä paljon potentiaalia, sillä vastuullisesti tuotetut, kotimaiset, laadukkaat hävikkielintarvikkeet kiinnostavat sekä kuluttajia että kauppaketjuja. Mahdollisuuksia alalla siis on, mutta on myös ongelmia ratkaistavaksi:
”Haasteena sivuvirtojen hyödyntämisessä on, että raaka-ainetta tulee epätasaisesti. Sivuvirtatuotteiden osuus on pieni ja vaihtelee viikosta toiseen. Tuottajalta ja jalostajalta vaaditaankin joustavuutta”, sanoo Lundström.
Jävla Sås Bolag -kastikkeita valmistava Öljypuu oy on elintarvikealan mikroyritys, jonka tuotteet tehdään omalla tehtaalla Lappeenrannan Lavolassa.
”Yhteistyö Närpiön Vihanneksen kanssa on meille todella merkittävää volyymin ja työllistävän vaikutuksen kannalta. Joka viikko useampana päivänä valmistamme näitä tomaattikastikkeita. Yhteistyön ansiosta saamme myös raaka-ainehankintojen painopistettä siirrettyä Suomeen”, kertoo Ilkka Koskinen Öljypuulta.
Hävikin sijaan omaan keittiöön
Lundström iloitsee siitä, että yhteistyö Osuuskunta Närpiön Vihanneksen kanssa on luonut Jävla Sås Bolagille mahdollisuuden hyvän ja vastuullisen tuotteen tekemiseen.
Elintarvikealaa aktiivisesti seuraavan Lundströmin mielestä hienointa kuitenkin on, että Jävla Sås Bolagin tavoitteena on ollut valmistaa hävikkitomaateista ensiluokkainen tuote.
”Markkinassa näkee, että tuotteita jalostetaan se edellä, että vastuullisuus on suosittua ja kuluttajia kiinnostaa sivuvirtojen hyödyntäminen. Mutta tässä kärkenä on aidosti ollut fantastisen tuotteen tekeminen – se, että raaka-aine on sivuvirtaa, on puhdasta bonusta. Jävla Sås Bolagin tomaattikastikkeet ovat maultaan ja ominaisuuksiltaan loistavia tuotteita”, sanoo Lundström.
Hän kertoo, että Jävla Såsin tomaattikastikkeita käytetään myös hänen perheensä ruoanlaitossa.
”Kun kastikkeiden raaka-aine on kotimaista ja vielä omilta viljelijöiltämme, se ilman muuta antaa oman, hyvän lisämausteensa.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jonas LundströmMyynti- ja markkinointijohtaja
Puh:020 1160602Puh:044 7812421jonas.lundstrom@narpesgronsaker.fiwww.narpesgronsaker.fiIlkka Kosinenyrittäjä, Jävla Sås Bolag / Öljypuu oy
Puh:040 824 9172ilkka.koskinen@oljypuu.fijavlasasbolag.comKuvat
Linkit
Osuuskunta Närpiön Vihannes
Närpiön Vihannes on perinteikäs 35 kasvihuoneviljelijän omistama kotimaisten vihannesten tuottajaosuuskunta. Suomen johtavan kotimaisten tomaattien toimittajan valikoimaan kuuluvat myös erikoistomaatit, kurkut, paprikat, chilit, pavut ja munakoisot. Osuuskunta perustettiin vuonna 1957 ja on vuosikymmenten aikana osoittautunut erittäin toimivaksi, sillä se edellyttää jäsenten tasavertaista kohtelua. Osuuskunnan osakkaina viljelijät voivat hyötyä toistensa osaamisesta, koska he eivät kilpaile keskenään, ja osuuskunnan mahdollinen taloudellinen voitto jaetaan kokonaisuudessaan viljelijöille.
Jävla Sås Bolag
Jävla Sås Bolag on Öljypuu oy:n brändi, jonka alla tehdään muun muassa tomaatti-, barbeque- ja maustekastikkeita. Tuotteiden maku, koostumus ja väri luodaan ilman lisäaineita. Tuotteet jalostetaan tarkoin valikoiduista raaka-aineista käsityönä Öljypuun omalla tehtaalla Lappeenrannan Lavolassa. Yritys on toiminut vuodesta 1989, ja sen elintarvikkeet ovat vuosien varrella saaneet palkintoja sekä tunnustusta. Toukokuussa 2024 Öljypuu ansioitui kansainvälisessä sinappikilpailussa, jossa sen valmistama Calvadossinappi valittiin sarjassaan maailman parhaaksi.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Osuuskunta Närpiön Vihannes | Andelslaget Närpes Grönsaker
Den senaste avfuktningstekniken sparar energi i växthusodlingen21.11.2024 09:54:59 EET | Pressmeddelande
Avancerad avfuktningsteknik är en kostsam investering, men investeringen kan minska värmeenergianvändningen med upp till hälften.
Uusin kosteudenpoistotekniikka säästää energiaa kasvihuonetuotannossa21.11.2024 09:54:59 EET | Tiedote
Kehittynyt kosteudenpoistoteknologia on kallis investointi, mutta mahdollistaa lämpöenergian säästön jopa puolella.
Andelslaget Närpes Grönsaker och Comsel System ingår ramavtal gällande heltäckande enegieffektiviseringslösningar och -tjänster.7.6.2024 08:57:03 EEST | Pressmeddelande
Avtalet gör det möjligt för våra samtliga 35 växthusodlare som är medlemmar i Andelslaget Närpes Grönsaker att optimera sin egen energiförbrukning utifrån sina specifika förutsättningar, behov och krav.
Osuuskunta Närpiön Vihannes ja Comsel System tekevät puitesopimuksen kattavista energiatehokkuusratkaisuista ja -palveluista.7.6.2024 08:57:03 EEST | Tiedote
Sopimus mahdollistaa kaikkien Osuuskunta Närpiön Vihannekseen kuuluvien 35 kasvihuoneviljelijän optimoida oman energiankulutuksensa heidän erityisten olosuhteidensa, tarpeidensa ja vaatimustensa perusteella.
Alla tiders grönsakssommar på väg efter exceptionell vinter15.5.2023 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Andelslaget Närpes Grönsakers växthus står i startgroparna inför en skördesäsong utan dess like. Efter en exceptionell vinter kommer grönsaksmängderna ligga på en nivå man inte ens i Närpes upplevt tidigare.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme