Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Varha erbjuder läkemedelsfri behandling mot sömnlöshet

Dela

Egentliga Finlands välfärdsområde erbjuder en ny form av verksamhet, en arbetsboksbaserad kognitiv beteendeterapi, eller sömnskola, för vuxna som lider av långvarig sömnlöshet.

Två lila grafiska element som liknar hjärtan eller V-bokstäver mot mörk bakgrund. I övre högra hörnet finns Varhas logo.

Nästan varannan primärvårdskund lider av någon form av sömnstörning eller sömnlöshet.  Sömnen är en av de viktigaste faktorer som påverkar livskvaliteten och välbefinnande. Långvarig sömnlöshet är en lika stark indikator för sjukpensionering som depression. Den ökar också risken för sjukdomar och olyckor. Sömnen har också stor inverkan på till exempel vården av hjärt- och kärlsjukdomar.

Kognitiv beteendeterapi för sömnlöshet (KBT-I) är behandling enligt god medicinsk praxis-rekommendationerna för sömnlöshet, men har varit dåligt tillgänglig inom hälsovården. Juha Markkula, specialistläkare vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS), har under en längre tid utvecklat den arbetsboksbaserade KBT-I-terapin, som nu etableras inom Egentliga Finlands välfärdsområde (i Varha).

– Sömnskolans deltagare får en arbetsbok som kommer att användas för att följa KBT-I-modellen, men enligt deltagarens individuella behov. Målet är att med hjälp av kunskap och övningar förändra tanke- och beteendemönster hos personer som lider av sömnlöshet så att sömnen blir bättre, säger Markkula. 

Varhas sömnskolor leds av utbildad vårdpersonal på hälsostationerna. Utbildningar som anordnas av Varha och Åbo yrkeshögskola gör det möjligt för vårdpersonal att utbilda sig till KBT-I-terapeuter på avancerad nivå.

Över hundra personer har deltagit i utbildningen sedan år 2020. Denna vår arrangerades sömnskolor i bland annat Lundo, Loimaa och Salo.

Effekten undersöks

Deltagarna i Varhas sömnskola, om de så önskar, kan ta del i Åbo universitets undersökning som undersöker effektiviteten och slagkraften av arbetsboksbaserad gruppterapi för sömnlöshet i primärvården.

– Deltagarna svarar på enkäten med cirka två månaders mellanrum och efter ett år efter att gruppen har avslutats. Vi undersöker, om deltagarens livskvalitet förbättras och om effekten av metoden består. Vi studerar också effekten på depressiva symtom, berättar en av huvudforskarna, Elina Bergman.

Man söker sig till sömnskolorna under vägledning av en yrkeskunnig inom hälsovården. Med den första kartläggningen utreds personens sömnlöshet och eventuella andra sjukdomar.

– Det har varit mycket få bland de sökande, för vilka sömnskolan inte är lämplig. Endast personer med akut svåra psykiatriska symtom eller personer med demens måste uteslutas. Om man utifrån den första kartläggningen misstänker en samtidig sjukdom som kräver behandling, till exempel sömnapné, ska personen hänvisas till läkare. Man kan ändå delta i gruppen, säger Bergman.

Hon berättar också att de som deltar i sömnskolan ofta blir förvånade, över hur mycket den har inverkat. Endast ett större urval deltagare anger det faktiska resultatet. Med enkäten samlas också in information om hur sömnskolan genomförs. I en randomiserad undersökning börjar hälften av deltagarna en två månader lång självbehandlingsperiod. Resultaten av de två olika genomförandesätten jämförs.

Sömnskolor också på distans

Videogrupper på distans för personer med sömnstörningar har också startat under våren. Patienter till distansgrupper hänvisas via hälsostationerna.

De videoanslutna sömnskolorna är Varhas egen produktion av distansservice, som kommer att ökas. Det finns ett stort behov av sömnrelaterad service, men det ska också beaktas att det finns tillräckligt med yrkesutbildad personal inom hälso- och sjukvården.

– Sömnen har stor betydelse för en människas livskvalitet och arbetsförmåga. Med distansservicen får vi lättare tillgång till högkvalitativ vård för fler. Målet är också att ha en förebyggande effekt på människors hälsa och därmed minska användningen av och behovet av hälso- och sjukvårdsservice, säger Susanna Laivoranta-Nyman, servicechef för Varhas universitetssocial- och hälsocentral.

Universitetssocial- och hälsocentralen utvecklar vårdmetoder som bygger på forskning och integrerar nya verksamhetsmodeller i primärvården.

Elina Bergman, elkaro@utu.fi tfn 040 534 4935

MD, klinisk lärare, Åbo universitet, allmänmedicin. Specialistläkare, universitets social- och hälsovårdscentral, huvudforskare i undersökningen av läkemedelsfri behandling av sömnlöshet inom primärvården i Varha.

Susanna Laivoranta-Nyman, susanna.laivoranta-nyman@varha.fi tfn 050 511 1734

MD, servicedirektör, universitetssocial- och hälsocentral, Egentliga Finlands välfärdsområde. Målet för universitetssocial- och hälsocentral är att hämta forskning, utveckling, innovationer och kunnande till en mer kompakt del av basservicen.

Juha Markkula, juha.markkula@varha.fi tfn 02 3132 793

MD, specialistläkare i psykiatri, specialkompetens i sömnmedicin, psykoterapeut, Åbo universitetssjukhus. Biträdande överläkare, ÅUCS Sömn- och andningscenter. Arbetar som koordinator för behandling av sömn- och vakenhetsstörningar vid sömn- och andningscentrum på ÅUCS. Expert- och huvudutbildare för KBT-I sömnvårdare-utbildningen. ÅUCS sömn- och andningscenter samordnar forskning, behandlingsutveckling och utbildning inom sömn- och andningssjukdomar nationellt.

 

Som ett universitetsbaserat välfärdsområde forskar vi ständigt och utvecklar våra vårdmetoder och verksamhet. Vi ansvarar för samordningen av forskning och utbildning inom vårt samarbetsområde (välfärdsområdena för Egentliga Finland, Österbotten och Satakunta). Varje år utbildar och undervisar vi över 7 000 studerande inom olika områden. Över 1 300 vetenskapliga publikationer och tiotals doktorsavhandlingar ges ut av Varha varje år. Vår kompetens är internationellt känd.

Nyckelord

Kontakter

Egentliga Finlands välfärdsområde

”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi

Andra språk

Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye