Finnvera Oyj

Finnveran Mauri Kotamäki: Koronlaskut alkoivat, mutta riittääkö signaali suomalaisyrityksille? – ”Kannattaisi investoida etupainotteisesti mieluummin kuin jäädä odottelemaan”

Jaa

Suhdanteen pohjakosketus on koettu ja talouden suunta on pääosin ylöspäin – olettaen, ettei vaikeasti ennustettavia shokkeja ilmaannu, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kotamäki ei vielä julistaisi taantumaa loppuneeksi, mutta kasvu alkanee jo tämän vuoden aikana. Euroopan keskuspankin (EKP) ohjauskoron lasku on odotettu positiivinen signaali sekä yrityksille että kuluttajille. Koronlaskujen jatkumista ei kuitenkaan pitäisi jäädä odottamaan, vaan yritysten kannattaisi etupainotteisesti valmistautua kasvavaan kysyntään.

Torinäkymä, Turku.

Kesän ja kärpästen tulo on helpompi ennustaa kuin se, milloin nousukausi tarkalleen alkaa, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Inflaatiota ei kuitenkaan voi Suomessa pitää enää ongelmana. Isompi asia on pitkälti EKP:n määrittämä korkotaso, joka on Suomen talouden perusteisiin nähden liian korkea ja jota olisi Suomen kansantalouden näkökulmasta pitänyt laskea jo kauan sitten. Erityisesti Suomen taloutta ja kulutusta kurittaa vaihtuviin korkoihin sidottu asuntolainakanta.

– Vain harvassa maassa rahapolitiikka välittyy talouteen yhtä nopeasti kuin Suomessa. Suomi sai tilanteesta todennäköisesti etua matalien korkojen aikana, mutta korkean koron ja hitaan talouskasvun tilanteessa suhdannekuoppa syvenee. EKP:n vähäisellä koronlaskulla on toivottavasti kokoansa suurempi symbolinen merkitys yrityksille ja kuluttajille, sanoo Mauri Kotamäki.

Ellei euroalueen odotettu inflaatio painu alle kahden prosentin, on uusia koronlaskuja turha odotella määräänsä enempää. Tähän kannattaa tottua jo valmiiksi, ettei tule pettymyksiä, Kotamäki varoittaa.

– Monissa tapauksissa pieni korkojen lasku ei käytännössä ole erityisen olennaista. Usein yrityksen kannattaisi investoida etupainotteisesti mieluummin, kuin jäädä odottelemaan minimaalista ohjauskoron laskua. Talous, erityisesti kansainvälinen kauppa, kääntyy kuitenkin lähiaikoina kasvuun, ja yrityksillä täytyisi olla rohkeutta valmistautua kasvavaan kysyntään.

– Mielenkiintoista nähdä, tuoko EKP:n koronlasku piristysruiskeen talouteen. Kevään katsauksessamme kävi ilmi, että investointeja lykänneet yritykset odottivat koronlaskua ja että moni hanke voisi lähteä etenemään positiivisen uutisen jälkeen. Nyt näemme, lunastavatko yritykset nämä odotukset vai onko kyse syvemmistä haasteista, hän jatkaa. 

Todennäköisesti talouden käänne tapahtuu jo vuoden 2024 aikana

Talouskasvu Suomessa on ollut pakkasen puolella kohta kaksi vuotta, ja taantuma ehdittiin jo julistaa loppuneeksi vuoden ensimmäisen neljänneksen positiivisten lukujen perusteella. 

– Olisin vielä varovainen lukujen tulkinnassa, koska tammi−maaliskuussa talous lähti hädin tuskin kasvuun verrattuna edelliseen vuosineljännekseen ja itse asiassa talous edelleen supistuu verrattuna vuodentakaiseen. Kasvu alkanee silti jo tämän vuoden aikana, Kotamäki sanoo.

Suomen taloudessa yksityinen kulutus on montaa muuta maata pienempi osa kansantaloutta, mutta silti osuus bruttokansantuotteesta on noin puolet. Kotitalouksien luottamus on edelleen matalalla tasolla.

– Tyypillisesti kuluttajien luottamusindikaattori seuraa pienellä viiveellä talouskasvun käännettä. Valitettavasti tätä hiljaista signaalia emme vielä näe, mikä nostaa kysymysmerkkejä alkuvuoden positiivisen talouskasvun päälle.

Suomen huono julkisen talouden hoito ei salli verotuksen keventämistä

Se, että inflaatio on Suomen osalta ainakin toistaiseksi vakaa, on sekä hyvä että huono uutinen.

– Jos ihmiset eivät kuluta eivätkä yritykset investoi, on kysyntä heikkoa eikä hinnoille tule nousupainetta. Jossain tilanteissa inflaation kevyt kiihdyttäminen finanssipolitiikalla, esimerkiksi verotusta keventämällä, voi olla järkevää. Valitettavasti Suomen julkinen talous on heikossa kunnossa, ja mahdollisuudet aktiiviselle finanssipolitiikalle ovat vähäiset. Huono julkisen talouden hoito on kostautunut finanssipoliittisen liikkumatilan vähentymisenä.

Reaaliansiot ovat taas nousussa, kun inflaatio on laskenut ja palkatkin ovat nousseet hieman. Syksyn palkkakierrokselle kohdistuu jo nyt kovaa painetta palkankorotuksiin, mikä toteutuessaan lisäisi kuluttajien ostovoimaa.

– Samalla on pidettävä mielessä kolikon toinen puoli – vientisektorin kustannuskilpailukyky on tällä hetkellä ”ihan ok” eikä tätä hyvää tilannetta kannata pilata liiallisten palkankorotusten kautta, Kotamäki painottaa.

Lisää aiheesta:

Finnveran Rahoitus & kasvu -katsaus, huhtikuu 1/2024 (PDF)

Yhteyshenkilöt

Mauri Kotamäki, pääekonomisti, Finnvera, puh. 029 460 2878

Kuvat

Pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Donald Trump näyttää voittavan Yhdysvaltain vaalit - Talous kestää neljä vuotta vuoristorataa, suurimmat riskit liittyvät geopolitiikkaan, sanoo Finnveran Mauri Kotamäki6.11.2024 09:32:48 EET | Tiedote

Viimeisimpien tietojen mukaan Yhdysvaltain entinen presidentti, republikaanien Donald Trump on voittamassa vaalit ja nousemassa uudelle presidenttikaudelle. Jos republikaanit saavat äänivallan myös Yhdysvaltain kongressissa, tämä vahvistaa presidentin asemaa esimerkiksi talouspoliittisissa avauksissa. Voisiko Trumpin kampanjassaan esittämistä kymmenien prosenttien tuontitulleista kaikille maille tulla totta? Tämä on herättänyt etukäteen huolta myös suomalaisviejissä, sillä Yhdysvallat on yksi Suomen tärkeimmistä vientimaista. Luvassa on neljä vuotta vähintään retorista vuoristorataa, mutta Yhdysvaltain ja maailman talous kestää tämän, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Suurimmat tulevan presidenttikauden riskit liittyvät Yhdysvaltojen demokratiaan ja geopolitiikkaan, Kotamäki sanoo.

Finnveran lainaa mikroyritysten kasvuun myönnettiin 1,6 miljoonaa euroa ensimmäisen kuukauden aikana – Tärkein syy lainan hakemiselle työntekijän palkkaaminen1.11.2024 08:57:03 EET | Tiedote

Finnveran lokakuun alussa käynnistämä puolen vuoden määräaikainen laina mikroyritysten kasvuun on herättänyt paljon kiinnostusta. Ensimmäisen kuukauden aikana lainoja on myönnetty yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Tyypillisin syy lainan hakemiseen on ollut työntekijän palkkaaminen. Laina on tarkoitettu alle 10 henkilöä työllistävän yrityksen kasvua, tuottavuutta tai kilpailukykyä edistäviin rahoitustarpeisiin kuten työllistämiseen tai toiminnan laajentamiseen ja digitalisointiin.

Suomen viennin vanhat kivijalat Yhdysvallat, Saksa ja Kiina murroksessa – Viennin kasvu on haettava tulevaisuudessa uusilta markkinoilta4.10.2024 10:18:47 EEST | Tiedote

Suomen keskeiset vientimarkkinat ovat murroksessa, mikä lisää Suomen viennin kasvattamisen vaikeuskerrointa tulevina vuosina. Yhdysvallat, Saksa ja Kiina ovat olleet perinteisesti suomalaisten vientiyritysten päämarkkinoita, joille yhteenlasketun viennin osuus on yli neljännes kokonaisviennistä, mutta kasvunäkymät näissä maissa ovat alavireiset tai täynnä epävarmuutta. Vientiyritysten kannattaa varautua aktiivisesti etsimään uusia kohdemaita esimerkiksi kehittyviltä markkinoilta, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Vaikka riskit ovat suurempia, tuototkin voivat toteutuessaan olla korkeita. Keinoja riskeiltä suojautumiseen ja rahoituksen hyödyntämiseen viennissä löytyy.

Finnveran Juuso Heinilä: Rahoitusmarkkinoiden vinouma jarruttaa kasvua – Finnvera käynnistää mikroyritysten kasvun lainoituksen1.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Rahoitusmarkkinat eivät Suomessa toimi ongelmattomasti. Tämä näkyy ilmeisimmin pienimpien yritysten kohdalla, eivätkä ne saa pankista lainaa yrityksen kasvattamiseen. Tämä jarruttaa mikroyritysten kasvua, työllistämistä, vientiä ja uusien kasvuyritysten syntyä. Vaikutukset näkyvät koko Suomen taloudessa. Koska mikroyritysten on vaikea saada pankkilainaa edes Finnveran takaamana, Finnvera käynnistää lokakuun alusta maaliskuun 2025 loppuun kestävän pilotin ja myöntää suoraa lainaa mikroyritysten kasvuun. Tavoitteena on selvittää mikroyritysten rahoituksen saatavuutta ja sen vaikuttavuutta.

Omistajanvaihdoskatsaus 1–6/2024: Finnveran rahoitus yrityskauppoihin laski alkuvuonna – ”Myyntihalukkuutta olisi, ostajat odottavalla kannalla”17.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Korkojen nousu ja epävarmuus nakersivat edelleen erityisesti ostajien halukkuutta tehdä yrityskauppoja, ja yritysten omistusjärjestelyjen rahoitus laski alkuvuonna koko maassa. Finnvera rahoitti yrityskauppoja tammi–kesäkuussa 2024 yhteensä 53 miljoonalla eurolla (74), joka oli 29 prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Myös rahoitettujen yrityskauppojen määrä laski 13 prosenttia 330 kappaleeseen (379). Korkotason kääntyminen selvään laskuun vaikuttaa todennäköisesti myönteisesti yrityskauppojen määrään loppuvuonna 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye