Helsingin seudun kauppakamari

Ennakointikamari: Kysyntä ja tarjonta eivät ole kohdallaan kysytyimmissä ammateissa Uudellamaalla

Jaa

Yhdenkään Uudenmaan 15 kysytyimmän ammatin kysyntä ja tarjonta ei ole tasapainossa. Kysytyimmät ammatit ovat niitä, joissa on eniten avoimia työpaikkoja.  

Kuorma-auton ja erikoisajoneuvon kuljettajille on Uudellamaalla samaan aikaan tarjolla paljon avoimia työpaikkoja, toisaalta työttömiä kuljettajia on paljon. Pula on lähihoitajista, sairaanhoitajista, kodinhoitajista, lastentarhanopettajista ja vartijoista. Sen sijaan ylitarjontaa on esimerkiksi myyjistä, lastenhoitotyöntekijöistä ja tarjoilijoista. Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön tilastosta.

”Tilanne on huolestuttava, sillä arvioiden mukaan kysyntä ja tarjonta eivät ole tasapainossa merkittävässä osassa listan ammateissa vuoteen 2028 mennessä”, sanoo Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja. Helsingin seudun kauppakamarin koordinoima Ennakointikamari arvioi kaksi kertaa vuodessa työllisyystilannetta Uudellamaalla.

Työvoiman saatavuus ja kohtaanto, Ammatit taulukkona, TEM / Työmarkkinatori, helmikuu 2024
Työvoiman saatavuus ja kohtaanto, Ammatit taulukkona, TEM / Työmarkkinatori, helmikuu 2024

Yhdenkään Uudenmaan kysytyimmän ammatin (top 15) kohdalla kysynnän ja tarjonnan suhde ei ole tasapainossa. Kysytyimmät ammatit ovat niitä, joissa on eniten avoimia työpaikkoja. Työ- ja elinkeinoministeriön taulukon tiedot ovat helmikuulta 2024.

”Tilanne on huolestuttava, sillä arvioiden mukaan kysyntä ja tarjonta eivät ole tasapainossa merkittävässä osassa listan ammateissa vuoteen 2028 mennessä. Tilanne asettaa myös lisäpainetta TE-palveluille, jotka siirtyvät ensi vuoden alusta kuntien hoidettavaksi. Tarvitsemme ketteryyttä koulutuspolitiikkaan ja työmarkkinoille lisää joustoa”, sanoo Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja Helsingin seudun kauppakamarista.

Ylitarjonnasta on kyse, kun avoinna olevien työpaikkojen määrä suhteessa työvoimaan, eli niin sanottu vakanssiaste, on suhteellisen matala ja työttömyysaste korkea. Keväällä 2024 Uudenmaan kysytyimmistä ammateista (top 15) peräti yhdeksän kuului tähän kategoriaan. Ylitarjontaa on esimerkiksi myyjistä, lastenhoitotyöntekijöistä ja tarjoilijoista.

”Osassa ylitarjonta-ammateissa voidaan olettaa taloustilanteen paranemisen helpotta­van tilannetta nopeasti. Mutta jos taloustilanne ei nopeasti korjaannu, työttömien tulisi päästä kouluttautumaan työvoimapula-aloille”, sanoo Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja Helsingin seudun kauppakamarista.

Ammatin tilanteeksi luokitellaan työvoimapula, kun sen vakanssiaste on korkea ja työttö­myys ammatissa vähäistä. Uudenmaan kysytyimmistä ammateista (top 15) lähi- ja sairaanhoitajat, vartijat, kodinhoita­jat sekä lastentarhanopettajat kuuluivat Uudenmaan työvoimapula-ammatteihin alkuvuonna 2024. Näihin ammattei­hin saadaan lisää tekijöitä esimerkiksi muuntokouluttamalla. 

Kohtaanto-ongelma-ammateissa sekä kysyntä ja tar­jonta ovat suurta. Uudenmaan top 15 -kysytyimmissä ammateissa vain kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen käsittelijät ovat suuren kysynnän ja tarjonnan ammatteja. Kohtaanto-ongelma-ammattien tilannetta voi auttaa eritoten työn­välityksen tehostaminen, toisaalta työnteon kannusteiden parantaminen.

Mikä on Ennakointikamari?

Helsingin seudun kauppakamarin koordinoima Ennakointikamari kokoaa työssään yhteen työ- ja elinkeinohallinnon, yritykset, oppilaitokset ja aluehallinnon. Verkostoon kuuluvat Stadin AO, Vantaan ammattiopisto Varia, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Taitotalo, Mercuria kauppaoppilaitos Oy, Helsinki Business College Oy, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, Careeria, STEP-koulutus, Suomen Diakoniaopisto Oy, Laurea, Haaga-Helia, Metropolia, Helsingin yliopisto, Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus, Uudenmaan TE-toimisto ja Helsingin seudun kauppakamari. Ennakointikamariverkosto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja etsii konkreettisia ratkaisuja ja toimenpiteitä Uudenmaan työllisyyden kysymyksiin. Ennakointikamari tuottaa vuosittain kaksi tilannekatsausta Uudenmaan alueelta.

Ennakointikamarin tilannekatsaus Työvoiman kysyntä Uudellamaalla julkaistaan tiistaina 18.6. kello 7.00 osoitteessa www.helsinki.chamber.fi. Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista aamun painetuissa lehdissä.

Lisätiedot:

Olli Oja, Ennakointikamarin projektipäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari, olli.oja@helsinki.chamber.fi, +358 50 564 7586

Lisätiedot, julkaisun ennakkopyynnöt: Heini Larros, viestintäjohtaja, Helsingin seudun kauppakamari, heini.larros@helsinki.chamber.fi, +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Työvoiman saatavuus ja kohtaanto, Ammatit taulukkona, TEM / Työmarkkinatori, helmikuu 2024
Työvoiman saatavuus ja kohtaanto, Ammatit taulukkona, TEM / Työmarkkinatori, helmikuu 2024
Lataa
Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja. Kuva: Helsingin seudun kauppakamari
Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja. Kuva: Helsingin seudun kauppakamari
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin seudun kauppakamarin kuntavaalitavoitteet: Kuntien lopetettava kilpailua vääristävä liiketoiminta, Helsingin keskustan elinvoimaan panostettava10.1.2025 10:30:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun kauppakamari haastaa alueensa kaupungit ja kunnat tarkastelemaan avoimesti, kriittisesti ja ennakkoluulottomasti julkisten menojen käyttöä ja tarpeellisuutta. Kuntien ei tule pääsääntöisesti itse harjoittaa liiketoimintaa ja viedä yksityisiltä toimijoilta tilaa ja vääristää kilpailua. Kuntien tulee myös tarkastella kriittisesti verovaroin katettujen menojen hyödyllisyyttä kunnan hyvinvoinnin kannalta. Helsingin seudun kauppakamarin kunta- ja aluevaalitavoitteisiin kuuluu verovarojen käyttämisen kriittisen tarkastelun lisäksi muun muassa osaavan työvoiman saatavuuden ja työperäisen maahanmuuton edistäminen, matkailun ja tapahtumallisuuden kehittäminen sekä liikenteen kehittäminen yhtenäisenä kokonaisuutena. Lisäksi Helsingin seudun kauppakamarilla on alueellisia tavoitteita, esimerkiksi Helsingin keskustan elinvoiman lisääminen. Helsingin seudun kauppakamarin tärkein aluevaalitavoite on hyvinvointialueiden talouden kuntoon saaminen monituottajamallilla.

Suhdannepulssi: Helsingin seudun yritysten näkymät jatkuvat heikkoina – henkilöstön kysyntä heikentynyt entisestään17.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät yhä korkeintaan välttäviksi. Arviot käyvät ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Yritysten arvioiden mukaan merkittävää myönteistä suhdannekäännettä ei ole nähtävissä. Yritysten työvoiman kysyntä ja arviot kannattavuudesta sekä liikevaihdosta ovat jopa heikentyneet viime elokuusta. ”Alueen yritysten työvoiman kysyntä todennäköisesti heikkenee alkuvuodesta lähes kaikilla toimialoilla, eikä rekrytoinnin odoteta virkoavan seuraavaan kolmeen kuukauteen, ei todennäköisesti ennen kesäkauden alkua”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen.

Huoltotunneli uudistettava liikennekäyttöön - keskustan saavutettavuus paranisi29.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Helsingin ydinkeskustan saavutettavuus paranisi ja liikenne tehostuisi, mikäli kaupungin alla kulkeva huoltotunneli uudistettaisiin liikennekäyttöön. Helsingin seudun kauppakamari ehdottaa huoltotunnelin yhdistämistä suunnitteilla olevaan Länsisataman tunneliin. Uusi tunnelikokonaisuus yhdistäisi lännessä satamatunnelin ja idässä Hakaniemen, jonka kehittämisvarauksesta kaupunki on jo tehnyt päätöksen. Kauppakamari on tilannut hankkeesta liikenteellisen selvityksen, jossa tarkastellaan hankkeen toteutettavuutta ja vaikutuksia. ”Lännen ja idän suunnat yhdistävä tunneli parantaa keskustan saavutettavuutta. Se toisi merkittäviä hyötyjä maltillisilla kustannuksilla, koska siinä voidaan tehokkaasti hyödyntää jo olemassa olevaa huoltotunnelia ja maanalaisia pysäköintilaitoksia”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen. Tunneli voisi olla aikaisintaan valmis 2030-luvulla.

Yhä useampi yritys Helsingin seudulla harkitsee ensimmäisen kansainvälisen osaajan palkkaamista12.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun yrityksistä 40 prosenttia on rekrytoinut tai vuokrannut kansainvälisiä osaajia viimeisen viiden vuoden aikana, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksille tehdystä kyselystä. 36 prosenttia Helsingin seudun yrityksistä, jotka eivät vielä ole rekrytoineet kansainvälisiä osaajia ovat harkinneet tai voisivat harkita kansainvälisen osaajan rekrytoimista tai vuokraamista. Vielä kaksi vuotta sitten osuus oli 25 prosenttia. ”Positiivisia signaaleja yritysten valmiudesta rekrytoida kansainvälisiä osaajia näkyy. Yritykset ovat vastaanottavaisempia kansainvälisille osaajille ja valmiudet rekrytoida osaajia ovat parantuneet”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin projektipäällikkö, kansainvälisen työvoiman asiantuntija Johanna Larsson.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye