Blogi: Paikkatiedot harkitusti käytettyinä hyödyttävät yhteiskuntaa

Jaa

Valtiovarainministeriön työryhmä sai viime viikolla valmiiksi paikkatiedon kansallisen riskiarvion, jonka muistio julkaistiin 12.6.  Maanmittauslaitos omistaa ja tarjoaa yhteiskunnan käyttöön monenlaista paikkatietodataa ja -palveluita, ja osallistuimme työryhmän työskentelyyn tiiviisti. Paikkatiedot harkitusti jaeltuina ja käytettyinä hyödyttävät yhteiskuntaa monin tavoin, sanoo Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Pasi Patrikainen.

Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitos huolehtii siitä, että koko Suomesta on saatavilla kartta-aineistoa ja paikkatietoa. Keskustelemme viranomaisten kesken siitä, millaista sijaintiin sidottua tietoa eli paikkatietoa eri viranomaiset töissään tarvitsevat, sillä monet viranomaiset tuottavat ja ylläpitävät paikkatietoja Suomessa. Esimerkiksi niin sanottu KALLIO-yhteistyöelin mahdollistaa kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausaineistot, joiden ansiosta kesälomalaisilla on käytössään laadukkaat maastokartat vaellusretkille ja sienimetsään. Kesäkuussa käynnistyi kansallisen ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelman seuraavien vuosien suunnittelu siten, että yhteiskuntamme kokonaisuudessaan hyötyy ja kokonaisturvallisuus huomioidaan.

Rahalliset hyödyt kymmeniä miljoonia euroja vuosittain

Monet paikkatiedot ovat arvokkaita juuri siksi, ettei niiden käyttämistä ole tehty liian hankalaksi. Hyödyntämispotentiaalin takia valtava määrä kartta- ja paikkatietoaineistoa avattiin avoimeksi dataksi vuonna 2012.
 
Pelkästään laserkeilaus- ja ilmakuvausaineistojen rahalliset hyödyt metsäsektorille ja tulvien kartoitukseen nousevat kymmeniin miljooniin euroihin vuosittain. Kaikkien paikkatietoaineistojen tehokäytön hyödyt mitataan miljardiluokassa. 

Avoimuus tuo hyötyjä mutta lisää väärinkäytön riskejä – lainsäädäntö, Maanmittauslaitos ja muut paikkatiedon tuottajat tasapainoilevat hyötyjen ja riskien välillä.

Maanmittauslaitos on arvioinut tuottamiensa paikkatietoaineistojen saatavuutta myös Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta yhdessä puolustusviranomaisten kanssa. Meille on kertynyt paikkatietoriskien arvioinnin kokemusta, jonka ansiosta voisimme ottaa myös keskeisemmän roolin paikkatietoja tuottavien viranomaisten tukemisessa. 

Pidämme huolta, että paikannukseen pohjautuvat palvelut toimivat ”säällä kuin säällä”

Satelliittipaikannuksen (GNSS-paikannus) häirinnästä on uutisoitu paljon tänä vuonna, sillä häirintä on lisääntynyt. Kun satelliittipaikannusta häiritään, paikkatietojen luotettavuus häiriintyy.

Maanmittauslaitoksen tehtävä on pitää huolta siitä, että palvelumme ovat käytettävissä vaikeissakin olosuhteissa. Maanmittauslaitoksen lakisääteisiin tehtäviin kuuluu paikannustiedon varmistaminen Suomessa, ja tutkimustyömme avulla kehitetään ratkaisuja GNSS-häirinnän havaitsemiseen ja ehkäisyyn.

Pasi Patrikainen
Maanmittauslaitoksen pääjohtaja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Toiveikkuus ei näy alkuvuoden kiinteistökaupoissa19.6.2024 08:03:41 EEST | Tiedote

Tammi-toukokuun kiinteistökauppojen tilastot osoittavat, että kiinteistökauppa väheni 1,4 % hiljaisesta kiinteistökaupan alkuvuodesta 2023, vaikka julkisessa keskustelussa kaupan piristymistä ennakoidaan. Kesämökkialueiden kestosuosikit ovat hyvin pitäneet pintansa, sillä alueelliset erot kesämökkikauppojen määrissä ja toteutuneissa hinnoissa ovat merkittäviä. Maanmittauslaitos kokosi kiinteistöjen kauppahinnat ja kauppojen lukumäärät vuoden 2024 alusta toukokuun loppuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye