Retkeilijän turvallisuus – varaudu vaellukselle
Retkeilykesä on täällä! Neuvokas, hyvin varautunut ja varustautunut retkeilijä pärjää kiperimmissäkin tilanteissa, ja retket sujuvat mukavasti. Kun miettii mahdolliset haveripaikat etukäteen läpi, välttyy jo monilta vahingoilta.
Suomen Palopäällystöliitossa koottiin retkeilijälle muistilista onnistuneen retken valmisteluun.
REITTI
🔎 Suunnittele retki etukäteen ja valmistaudu huolellisesti kokemuksesi, osaamisesi ja kuntosi mukaisesti. Selvitä reitin vaativuus ja erityispiirteet. Pitkille retkille on hyvä suunnitella poistumisreittejä myös matkan varrelle, jos retki pitää lyhentää tai katkaista suunniteltua lyhyemmäksi.
🧭 Ota aina mukaasi alueen kartta ja kompassi, vaikka kulkisit merkittyjä reittejä. Joskus maastossa olevat merkinnät ovat puutteellisia, ja sinun on tarpeen tietää, missä olet. Opettele käyttämään karttaa ja kompassia. Älä tukeudu pelkkään kännykkäkarttaan.
🗨 Ilmoita suunniteltu reittisi ja retkiaikataulusi jollekulle. Kerro myös, kun olet palannut retkeltäsi. Kirjaa käyntisi taukopaikkojen ja tupien vieraskirjoihin.
AVUN SAANTI
👥 On turvallisempaa kulkea kaksin tai porukassa kuin yksin.
📱 Tarkista etukäteen, miten saat yhteyden hätäkeskukseen tai muuhun tahoon, jos et pääse itse pois maastosta. Hätänumerot voivat vaihdella eri maissa. Lataa puhelimesi akku täyteen ennen lähtöä ja kanna tarvittaessa varavirtalähdettä. Lataa myös 112 Suomi -sovellus. Mieti myös etukäteen, miten toimit, jos olet matkapuhelinverkkojen ulottumattomissa. Harkitse hätälähettimen käyttämistä etenkin, jos kuljet yksin.
VAATTEET JA SUOJAT
🧥 Suojaa itsesi oikealla pukeutumisella auringolta, kylmältä, sateelta ja hyönteisiltä. Ota lämpimiä varavaatteita mukaan. Kesälläkin voi tulla kylmä.
🦟Muista myös hyttyshattu, -karkotteet ja aurinkorasva.
🥾 Käytä maastoon sopivia kenkiä. Voi olla hyvä ottaa mukaan myös vaihtojalkineet. Kenkiä vaihtamalla lepuutat jalkojasi ja helpotat mahdollisia hiertymiä.
SELVIYTYMISPAKKAUS
🩹 Pakkaa mukaasi ainakin nämä ensiapuvälineet: desinfiointiaine, laastareita, rakkolaastareita, haavasiderulla, ideaaliside, pinsetit, puukko, särkylääkettä, kyypakkaus, vihellyspilli, teippiä.
🔦 Pohjoisessa on valoisat yöt pitkälle loppukesään, mutta aina on syytä ottaa retkelle mukaan otsa- tai taskulamppu. Sille voi tulla yllättävä tarve vaikka luolaseikkailulla, huussireissulla tai ukkosen pimentäessä taivaan.
RAVINTO JA VESI
🥣 Suunnittele ja hanki retkiruokasi hyvissä ajoin. Suosi kevyttä, energiapitoista ja hyvin säilyvää ruokaa. Älä luota pelkästään kalaonneen tai maastosta löytyvään ruokaan. Muista, että kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla voi olla rajoituksia, jolloin ei välttämättä saa poimia edes marjoja tai sieniä.
💧 Huolehdi riittävästä juomisesta ja puhtaasta vedestä. On hyvä kantaa mukana vesipulloa, jos kulkemallasi etapilla ei olekaan vettä helposti saatavilla.
YÖPYMINEN
⛺ Ota AINA oma majoite mukaan yönylireissuille. Tällä varmistat, että sinulla on säänsuoja ja paikka lepäämiselle. Autiotuvista ei voi varata yöpaikkaa etukäteen, ja niissä tilaa pitää antaa viimeiseksi tupaan tulleelle.
TULENTEKO
🚫 Maastopalovaroitus tarkoittaa avotulen kieltoa! Tarkista siis Ilmatieteen laitoksen päiväkohtaiset tiedotteet. Avotuleksi lasketaan kaikki kipinöivät tai pohjasta kuumenevat tulet, tulipaikat, keittimet ja grillit. >> https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
🔥 Tulentekovälineet on syytä kantaa mukana kosteudelta suojattuna. Muista myös sytykkeet ja tarkasta, onko taukopaikoilla puuhuoltoa. Älä revi kaarnaa puista tai katko puita polttopuiksi.
ROSKAT KOTIIN
🗑 Älä jätä mitään maastoon. Vie kaikki roskat mukanasi. Muista, että tupakan tumpit aiheuttavat maastopalovaaran!
ILOA RETKEILYSTÄ
🟢 Aloita retkeily helpoista retkistä. Jos olet epävarma taidoistasi, palkkaa opas tai osallistu opastetulle retkelle.
❤️ Kunnioita luontoa ja muita kulkijoita. Tsekkaa lisäksi Retkietiketti onnistuneen retken takaamiseksi >> https://www.luontoon.fi/retkietiketti
Suomen Palopäällystöliitto toivottaa elämyksellisiä ja turvallisia luontokokemuksia!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Joel KauppinenerityisasiantuntijaSuomen Palopäällystöliitto
Puh:+358 50 490 5597joel.kauppinen@sppl.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Palopäällystöliitto on koulutus- ja asiantuntijajärjestö, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.
Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.
Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry
Pelastusala näkyi eilen ympäri Suomen turvallisemman liikenteen puolesta17.10.2024 14:14:28 EEST | Tiedote
Pelastusalan edustajat pysähtyivät torstai-iltana 16.10. näkyvästi muistamaan liikenneonnettomuudessa menehtynyttä kollegaansa sekä ilmaisemaan tahtonsa turvallisemmasta tieliikenteestä. Tänä vuonna tieliikenteessä on menehtynyt jo 107 ihmistä. Se on liikaa.
Pelastusalan mielenilmaisu liikenneturvallisuuden puolesta11.10.2024 06:50:00 EEST | Tiedote
Pelastusala kokoontuu keskiviikkona 16.10.2024 klo 18.00–18.05 ympäri Suomen mielenilmaisuun turvallisemman liikenteen puolesta.
Rivitalopalojen omaisuusvahinkojen vähentämiseksi tutkitaan yläpohjien palo-osastointien piileviä rakennusvirheitä29.8.2024 06:45:00 EEST | Tiedote
Rivitalohuoneistojen tulipalot ovat huolestuttaneet pelastuslaitoksia pidemmän aikaa. Viimeisen viiden vuoden aikana rivitalopaloja on ollut lähes 400 (PRONTO, 2024). Pelastusviranomaisen arvion mukaan palo-osastointi ei ole pitänyt vaadittua aikaa 12 prosentissa näitä paloja, ja tulipalo on levinnyt viereiseen asuntoon tai palo-osastoon. Koska palojen leviäminen yläpohjassa ei näytä rajoittuvan palo-osastoon, ongelma on osastoivien rakenteiden toteutuksessa, suunnittelun väärissä lähtökohdissa tai rakennuksen käytön ja ylläpidon laiminlyönneissä. Myös pelastustoiminnan nopeudella ja resursseilla on merkitys tulipalojen leviämisen suhteen. Vajaavahvuisilla pelastusryhmillä ei pystytä tehokkaaseen pelastus- ja sammutustoimintaan.
Aito DEIB-keskustelu on osallistavaa sekä vähemmistöille että enemmistöille – pelastusalalle tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus DEIB-keskusteluun lokakuussa17.8.2024 06:50:00 EEST | Tiedote
Pelastusalalla toimivilla ja työskentelevillä on ainutlaatuinen mahdollisuus DEIB*-keskusteluun syksyn 2024 aikana. Palosuojelurahaston rahoittama pelastusalan DEIB-seminaari tarjoaa monipuoliset puitteet keskusteluun ja yhteistyöhön: Mukaan ilmoittautuneet pääsevät valmistautumaan asiaan Howspace-työalustalla jo ennen tapahtumaa. Keskustelun huipentaa kaksipäiväinen live-seminaari Helsingissä tiistaista keskiviikkoon 1.–2.10.2024.
Kotkan VPK on palokuntien suomenmestari25.5.2024 22:10:28 EEST | Tiedote
Palokuntien suomenmestaruudesta on tänään kisattu Hämeenlinnassa. Kilpailun kolmoisvoitto meni Kymenlaaksoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme