Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa

Jaa

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Sumit Singh suorittamassa väitöskirjatutkimuksensa 6G-radiopiirien mittauksia.
Sumit Singh suorittamassa väitöskirjatutkimuksensa 6G-radiopiirien mittauksia.

Diplomi-insinööri Sumit Singh on väitöstutkimuksessaan kehittänyt erittäin tehokkaan vastaanottimen etupään, joka pystyy toimimaan lähellä piipohjaisen puolijohdeteknologian maksimitaajuutta. Puolijohdeteknologioilla suunnitellut integroidut piirit ovat keskeisiä komponentteja kaikessa langattomassa tiedonsiirrossa. Puolijohdeteknologioiden nopeuden yläraja pienet puutteet ja luonnonilmiöt ilmassa vaikuttavat kuitenkin usein signaalinsiirron optimaaliseen tehokkuuteen ja signaalin laatuun. Singhin väitöstutkimuksessa ei puututa puolijohdeteknologian parantamiseen tai radiokanavan ominaisuuksiin, mutta siinä esitellään radiotaajuisten integroitujen piirien (RFIC) toteutusta, arkkitehtuuria ja suunnittelumetodologiaa signaalinsiirron tehostamiseksi radiovastaanottimen etupäässä taajuuksilla, joita piipohjaisilla puolijohdepiireillä on erittäin vaikeaa saavuttaa.

Oulun yliopiston massiivisessa Suomen Akatemian rahoittamassa 6G-lippulaivaohjelmassa yksi iso osa-alue on radioteknologian tutkimus (radio frequency engineering).

”Signaalipolkujen suunnittelu ja puolijohdeteknologian valinta ovat ratkaisevan tärkeitä suurtaajuisiin kantoaaltosignaaleihin liittyvien yhteyksien rakentamisessa. Tarkkojen arkkitehtonisten valintojen, piiritopologioiden ja piirikuviointistrategioiden avulla olemme onnistuneesti ottaneet käyttöön vastaanottimen etupään, joka toimii 300 GHz:llä säilyttäen samalla erinomaisen suorituskyvyn. Tämä saavutus edustaa merkittävää teknologista läpimurtoa, joka edistää 6G-radion käyttöönottoa uusilla taajuusalueilla, joissa spektriä on enemmän saatavilla”, toteaa tutkimuskokonaisuutta johtava professori Aarno Pärssinen.

”Radiovastaanottimen etupään onnistunut käyttöönotto 300 GHz:llä avaa uusia mahdollisuuksia erittäin nopeaan langattomaan viestintään. Taajuuden kasvaessa käytettävissä on enemmän kaistanleveyttä, mikä mahdollistaa nopeamman tiedonsiirron. Tämä saavutus vie meidät askeleen lähemmäksi 6G-teknologian potentiaalia. Seuraavan sukupolven langaton tiedonsiirto tulee muuttamaan paljon esimerkiksi terveydenhuoltoa, liikennettä sekä tuo uutta tietysti myös viihdekäyttöön”, Sumit Singh pohtii.

Diplomi-insinööri Sumit Singh väittelee Oulun yliopistossa tiistaina 25.6. Tietoliikennetekniikan väitöskirjan suomennettu otsikko on Radiovastaanottimen etupään integrointitekniikoita ylemmällä millimetriaaltoalueella ja terahertsitaajuuksilla (Radio Receiver Front-End ICs at the Sub-THz/THz Frequency Range in Silicon Technology). Vastaväittäjänä toimii professori Piet Wambacq (Vrien yliopisto, Bryssel ja IMEC, Belgia) ja kustoksena professori Aarno Pärssinen (Oulun yliopisto). Väitöstilaisuus alkaa kello 12 Linnanmaalla salissa L5 ja on seurattavissa etäyhteyksin https://oulu.zoom.us/j/62383999507

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sumit Singh suorittamassa väitöskirjatutkimuksensa 6G-radiopiirien mittauksia.
Sumit Singh suorittamassa väitöskirjatutkimuksensa 6G-radiopiirien mittauksia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye