Oulun yliopisto

Mikroyritysten liikevaihto edelleen laskussa, kaikkien yritysten liikevaihto jatkoi nousuaan – mikroyritysten tilastokatsaus MY Tilastot päivitetty

Jaa

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin vuosittain julkaisema MY Tilastot on päivitetty tuoreimmilla, vuoden 2022 tilastotiedoilla. Katsauksen mukaan mikroyritysten määrä on noussut, mutta liikevaihto ja työpaikat ovat laskussa.

MY Tilastot tarjoaa niin toimialakohtaista ja taloudellista kuin työllistävyyttä sekä vientiä koskevaa tietoa suomalaisista mikroyrityksistä.
MY Tilastot tarjoaa niin toimialakohtaista ja taloudellista kuin työllistävyyttä sekä vientiä koskevaa tietoa suomalaisista mikroyrityksistä. Anu Mäkinen

Mikroyritys tarkoittaa yritystä, jossa työskentelee alle 10 työntekijää. Suomessa 95 % kaikista yrityksistä on tällaisia yrityksiä. Tuore EU:n määrittelemä tilastointitavan muutos on nostanut tilastoitujen mikroyritysten määrää runsaasti. Nykyisen määritelmän mukaan tilastoissa huomioidaan kaikki aktiiviset yritykset. Mikroyritysten määrä kasvoi kuitenkin myös aikaisempaa tarkastelutapaa käyttäen. Vuoden 2022 tilastoinnissa mikroyrityksiä on kaikkiaan 514 025. 

MY Tilastoista on nähtävissä, että koko maan mikroyritysten liikevaihto väestöön suhteutettuna on laskussa jo kolmatta vuotta peräkkäin, kun huomioidaan inflaatio. Vuonna 2022 luku on 11 200 euroa asukasta kohden. Kaikkien yritysten liikevaihto on sen sijaan noussut tuoreimmalla tarkastelujaksolla sekä kokonaisuutena pidemmällä aikavälillä. Mikroyritysten taloudellinen merkitys näkyy erityisen merkittävästi pienillä paikkakunnilla. 

Mikroyrityksissä on yli viidennes Suomen yritysten henkilötyövuosista (22,4 %) ja yhteensä enemmän henkilötyövuosia kuin pienissä tai keskisuurissa yrityksissä. Suurimmassa osassa mikroyrityksiä (70,6 %) henkilötyövuosia syntyy alle 0,5. Mikroyritysten henkilöstön suhde koko maan työvoimaan verrattuna on ollut pitkä aikavälin tarkastelussa laskussa. Se on nyt reilu kymmenesosa (12,2 %). Kaikkien yritysten henkilöstön osuus työvoimasta on yli puolet (54,7 %). 

”Suomen pienemmistä kunnista mikroyrityksissä on usein merkittävä määrä yritystyöpaikoista. Mikroyritysten laskeva työpaikkakehitys on huolestuttava trendi. On erityisen huomion arvoista, että yksinyrittäjien ja osa-aika-yrittäjien henkilötyövuodet ovat useimpien suurien toimialojen osalta olleet kasvussa kahden viimeisimmän tarkasteluvuoden aikana”, sanoo Alueellisen erinomaisuuden tutkimusryhmän johtaja Ossi Kotavaara Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista. 

Toimialoittain tarkasteltuna eniten mikroyrityksiä toimii maa-, metsä- ja kalatalouden (23,2 %), ammatillisen, tieteellisen ja teknisen (12,8 %) sekä rakentamisen aloilla (10,2 %). Vahvimmat mikroyritysten toimialat jakautuvat Suomessa selkeästi seutukunnittain. Metsätalous ja puunkorjuu painottuvat Lappiin sekä Pohjois- ja Itä-Suomeen, kun taas kasvinviljely ja kotieläntalous, riistatalous ja niihin liittyvät palvelut valtaavat länsirannikon seutukunnat. Poikkeavina erottuvat Helsingin ja Turun seutukunnat, joista ensimmäisen yleisin toimiala on pääkonttorien toiminta; liikkeenjohdon konsultointi ja toisen muut henkilökohtaiset palvelut. 

Tilastotietoa alueellisen suunnittelun ja päätöksenteon tueksi 

Mikroyritysten tilastokatsauksen tuottama tilannekuva ja mittaristo mahdollistaa tietoon perustuvan suunnittelun ja päätöksenteon niin kunta-, maakunta- kuin valtakunnallisellakin tasolla. Tilastokatsauksessa on nostettu esille keskeiset näkökulmat mikroyritysten avainluvuista, toimialoista, liikevaihdosta, työpaikoista, kasvusta, aloittaneista ja lopettaneista sekä tavara- ja palveluviennistä.  

“Tuloksia on mahdollista tarkastella aluetasolla ja verrata esim. oman alueen kannalta keskeisiin verrokkialueisiin tai koko maan tilanteeseen. Mielenkiintoista on myös se miltä tilastot näyttävät osa-aikaisen yrittäjien, yksinyrittäjien ja työnantajamikroyritysten näkökulmista tai eri toimialoilla. Toivon, että mahdollisimman moni perehtyy tilastokatsauksen avulla siihen, mitä oman alueen ja Suomen mikroyrityksille kuuluu”, sanoo professori, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos

 
 
MY Tilastoja pääsee tarkastelemaan osoitteessa https://www.oulu.fi/my_tilastot 

Avainsanat

Kuvat

MY Tilastot tarjoaa niin toimialakohtaista ja taloudellista kuin työllistävyyttä sekä vientiä koskevaa tietoa suomalaisista mikroyrityksistä.
MY Tilastot tarjoaa niin toimialakohtaista ja taloudellista kuin työllistävyyttä sekä vientiä koskevaa tietoa suomalaisista mikroyrityksistä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta, osaamista ja ratkaisuja mikroyrittäjyyden, alueellisen erinomaisuuden ja tulevaisuuden tuotantoteknologioiden näkökulmista.​ Vahvistamme osaamisaloillamme kestävästi kehittyvää yhteiskuntaa. Vastuullamme on ​mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallinen tehtävä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye