Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Partanen: Suomeen kehitettävä perhetuomioistuinmalli

Jaa

Viime viikonloppuna kokoomuksen varapuheenjohtajaksi valittu kansanedustaja Karoliina Partanen kannattaa ajatusta, että Suomeen kehitetään oma perhetuomioistuinmalli. Erillinen yksikkö keräisi tarvittavan osaamisen yhteen, jotta lapsia koskevat oikeudenkäynnit voidaan hoitaa nopeammin ja perheille edullisemmin.

Karoliina Partanen. Kuvaaja: Kimmo Falck.
Karoliina Partanen. Kuvaaja: Kimmo Falck.

Partanen on siviiliammatiltaan juristi. Juristina hän avusti vanhempia ja lapsia tiukoissa ero- ja huoltajuuskiistoissa sekä huostaanottotilanteissa. Partasen mukaan vanhemmilla on vastuu, mutta yhteiskunnan pitää myös puuttua lasten hätään nykyistä tiukemmin.   

”Vanhemmuus on vaativin ja ihanin tehtävä, jonka ihminen voi saada. Usein vanhemmat ovat itselleen jopa turhan armottomia ja tiukkoja. Aiemmassa työssäni olen kuitenkin nähnyt myös heitteillejättöä, kaltoinkohtelua ja uusavuttomuutta. Muistan urani alkupuolelta tapauksen, jossa lapsi oli asiallisesta syystä huostaanotettu äidiltään. Sanoin hänelle suoraan, että nyt joudut hyväksymään huostaanoton – mutta tehdään yhdessä töitä, että jokin päivä lapsesi voi palata kotiin”, Partanen kertoo.

Partasen mukaan on kestämätöntä, ettei nykyinen oikeusjärjestelmä osaa huomioida lapsia ja lasten etua. Partanen viittaa kokoomuksen eduskuntaryhmän viime viikolla julkistamaan lastensuojelun kehittämistä käsitelleeseen avaukseen, jossa esitetään selvitettäväksi erillisen perheoikeudellisen yksikön perustamista tuomioistuinten yhteyteen.  

”Yksikköihin kerättäisiin kaikki se taito ja toimivalta, mitä tarvitaan niin vaikeimpien ero- ja huoltajuuskiistojen kuin huostaanottojen nopeaan käsittelyyn. Esimerkiksi korkean konfliktin eroissa vanhemmat unohtavat olla vanhempia lapsilleen, oikeudenkäyntiprosessit voivat kestää kuukausitolkulla ja maksaa maltaita. Tästä huolimatta nykyprosessit eivät kykene ratkaisemaan vanhempien haasteita tai auttamaan lapsia. Jos eron yhteydessä esiintyy väkivaltaa tai vieraannuttamista, on tällainen kuukausien prosessi täysin sietämätön myös lapsen hyvinvoinnin kannalta”, Partanen toteaa.

Partasen mukaan on maita, joissa tuomari voi lasta koskevassa oikeudenkäynnissä velvoittaa vanhempia esimerkiksi vastaanottamaan sote-palveluita, neuvontaa, terapiaa tai osallistumaan perhetaito-ohjelmiin.

”Tanskassa on lisäksi olemassa oma ohjelma erovanhemmille, joka tukee vanhemmuutta eron keskellä. Tällaista matalan kynnyksen apua tarvitaan myös Suomeen, jotta voidaan vähentää konfliktien syntymistä. Samalla meidän pitää kehittää sovittelua niissä tilanteissa, joissa eron taustalla ei ole väkivaltaa. Sillä voidaan torjua vieraannuttamista ja kalliita huoltajuuskiistoja, millä on merkittävä hyvinvointivaikutus kaikille osallisille”.

Partasen mukaan Suomessa myös eroperheiden kohtaama byrokratia laahaa monia maita perässä. Esimerkiksi vuoroasumisen mahdollistamisessa Suomessa on vielä kehitettävää.

”Kokoomuslainen lähtökohta on se, että vanhemmilla tulee olla vastuu valinnoistaan. Se tarkoittaa samalla myös sitä, että yhteiskunnan pitää mahdollista erilaisten perheiden valinnat. Byrokratia pitää saada pois eron jälkeisen uuden arjen rakentamisen tieltä. Vanhemmuuden tukeminen on tukitusti kaikista tehokkain keino auttaa myös lapsia”, Partanen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Autto: EU:n uudessa strategisessa agendassa tunnistetaan välineellistetty maahantulo28.6.2024 10:21:12 EEST | Tiedote

Eurooppa-neuvosto on tänään 28.6. hyväksynyt strategisen agendan vuosille 2024–2029. Ohjelma sisältää tavoitteen välineellistetyn maahantulon torjumisesta. Neuvoston eli jäsenmaiden tavoitteena on löytää EU-tason yhteisiä ratkaisuja välineellistetyn maahantulon turvallisuusuhkaan vastaamiseksi. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) pitää tavoitetta erittäin tervetulleena.

Kokoomuksen Kauma: Ampuma-aserikosten rangaistuksia tiukentavaa lainsäädäntöä kiirehdittävä25.6.2024 13:37:09 EEST | Tiedote

Kokoomuksen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Pia Kauma kiirehtii hallitusohjelmaan kirjattuja tiukennuksia aserikosten rangaistuksiin. Luvattoman ampuma-aseen mukana pitäminen yleisellä paikalla katsottaisiin jatkossa törkeäksi ampuma-aserikokseksi. Lisäksi kaikkien törkeiden ampuma-aserikosten vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että luvattoman aseen kantamisesta julkisella paikalla seuraisi vastaisuudessa pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus. Hallituksen esityksen on tarkoitus tulla eduskunnan käsiteltäväksi 2024 syksyllä.

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho Otkesin raportista: Nuorten huumekuolemiin on puututtava12.6.2024 14:30:46 EEST | Tiedote

On­net­to­muus­tut­kin­ta­kes­kus on julkistanut tänään raportin alle 25-vuo­tiai­den nuor­ten ta­pa­tur­mai­sisten huumekuolemien teematutkinnasta, tavoitteenaan tuottaa tietoa ja antaa suosituksia alle 25-vuotiaiden nuorten tapaturmaisten huumekuolemien ehkäisemiseksi. Otkesin mukaan palvelujärjestelmää on kehitettävä niin, että nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut kulkevat yhdessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye