Finanssiala ry

Uudet hyvän edunvalvontatavan suositukset vahvistavat vastuullisen lobbauksen kulttuuria Suomessa – FA sitoutuu yhteisiin eettisiin käytäntöihin

Jaa

Avoimuusrekisterin neuvottelukunta on laatinut hyvän edunvalvontatavan suositukset, jotka kannustavat vaikuttamistoimintaa harjoittavia toimijoita yhteisiin eettisiin käytäntöihin. Finanssiala ry (FA) on ensimmäisten joukossa sitoutunut suosituksiin, jotka julkaistiin 25.6.2024.  

Finanssiala on julkistanut lobbaamansa henkilöt verkkosivuillaan jo vuodesta 2020 lähtien.
Finanssiala on julkistanut lobbaamansa henkilöt verkkosivuillaan jo vuodesta 2020 lähtien.

“FA on kannattanut pitkään lainsäädännön valmisteluun ja budjettivallan käyttöön liittyvän vaikuttamistyön läpinäkyvyyden lisäämistä Suomessa. Olemme julkaisseet vuodesta 2020 alkaen vuosittain lobbauksen avoimuustilinpäätöstä, jossa kerromme, keitä olemme lobanneet ja mistä aiheista Suomessa ja Brysselissä”, korostaa Finanssiala ry:n vaikuttamisesta vastaava johtaja Tuomo Yli-Huttula.

Vaikka lobbaus on Suomessa lähtökohtaisesti eettisesti korkealla tasolla, Yli-Huttula iloitsee siitä, että uudet suositukset tukevat entisestään avoimemman vaikuttamiskulttuurin kehittymistä.

”Lobbaus on merkittävä osa demokratiaa. Viisas päätöksentekijä kuuntelee ennen päätöksentekoa eri intressi- ja asiantuntijatahoja. Dialogi tarjoaa tietoa ja syventää käsityksiä päätösten merkityksestä ja vaikutuksista. Meidän lobbareiden on varmistettava kaikella tavalla, että vaikuttamistoiminta on vastuullista ja avointa”, hän painottaa.  

”Suosituksiin sisältyy esimerkiksi se, että lobbarit ilmoittavat avoimesti asiansa sekä julkaisevat mahdollisuuksien mukaan päättäjille suunnattujen viestien keskeiset sisällöt ja vaikuttamistyön materiaalit esimerkiksi verkkosivuillaan. Kerromme vaikuttamisen kohteille myös mahdolliset kaksoisroolimme päätöksentekijänä tai luottamushenkilönä, kun sillä on olennaista vaikutusta vaikuttamistoimintamme arviointiin”, kertoo Yli-Huttula, joka toimii avoimuusrekisterin neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Hyvän edunvalvontatavan suosituksilla voidaan myös edistää avoimuusrekisterilain tavoitteiden toteutumista. Alkuvuodesta käyttöön otettuun avoimuusrekisteriin ilmoituksen tekevät toimijat voivat ilmoittaa sitoutuvansa suosituksen noudattamiseen. Avoimuusrekisterin on rekisteröitynyt jo yli 900 toimijaa. Suositukset eivät ole oikeudellisesti velvoittavia.

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) nimittämä avoimuusrekisterin neuvottelukunta kuuli suosituksia laatiessaan laajasti eri toimijoita. Neuvottelukunnan tehtävänä on myös seurata ja kehittää avoimuusrekisterin toimintaa sekä määräajoin tarkistaa ja päivittää hyvän edunvalvontatavan suosituksia.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry

Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240
http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

KORJAUS Finanssiala ry:n positiivista luottotietorekisteriä koskevaan tiedotteeseen 13.6.2024 kello 6.3013.6.2024 14:45:22 EEST | Tiedote

13.6.2024 kello 6.30 lähetetyssä tiedotteessamme oli virhe toisessa kappaleessa ensimmäisen väliotsikon jälkeen. Tekstissä sanottiin harhaanjohtavasti, että luottokiellon ottaja saa erillisen tositteen, jolla voi osoittaa luottokelpoisuuden omaehtoisesta kiellosta huolimatta. Tällaista tositetta ei kuitenkaan ole saatavilla positiivisesta luottotietorekisteristä. Alla korjattu tiedote kokonaisuudessaan.

Omien tietojen oikeellisuus kannattaa tarkastaa ennen lainanhakua positiivisesta luottotietorekisteristä13.6.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Luottolaitokset käyttävät huhtikuun alussa 2024 käyttöön tullutta positiivista luottotietorekisteriä asiakkaan luottokelpoisuuden arviointiin. Positiivisessa luottotietorekisterissä on havaittu joitakin virheitä, ja luotonantajat korjaavat niitä jatkuvasti. Ennen kuin lähtee hakemaan uutta lainaa, kannattaa tarkastaa rekisteristä, että omat tiedot ovat ajan tasalla. Rekisteri helpottaa luotonmyöntäjiä asiakkaan tietojen tarkistamisessa ja auttaa ylivelkaantumisen torjunnassa.

Suurin osa suomalaisista uskoo tunnistavansa digihuijaukset vähintään melko hyvin – yli neljännes välttelee digitaalisten palveluiden käyttöä huijausten pelossa11.6.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Jopa 88 prosenttia suomalaisista uskoo tunnistavansa digihuijaukset melko hyvin. Reilut 70 prosenttia suomalaisista kokee osaavansa tarkistaa URL-osoitteiden oikeellisuuden esimerkiksi sähköpostiviesteissä tai muissa viesteissä. Heistä kuitenkin jopa 16 prosenttia jättää osaamisesta huolimatta linkit tarkistamatta. Yli neljännes suomalaisista välttelee digitaalisten palveluiden käyttöä huijausten pelossa. FA lanseerasi toukokuussa kansalaisille suunnatun huijausten torjuntakampanjan herättämään yleistä valppautta ja lisäämään tietoisuutta huijauksista. Nyt kampanjan mainokset ottavat jälleen haltuun eri mediakanavat. Kampanjan päätähtenä nähdään koko kansan tuntema ja rakastama näyttelijä Maija-Liisa Peuhu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye