SeaMoreEco-hanke kartoittaa rannikkovesiä ja kehittää kunnostustoimenpiteitä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)
Pohjoisen Pohjanlahden matalat merialueet ovat tärkeä osa Itämerta, sillä alueiden biologinen monimuotoisuus on laaja. Samalla nämä matalat merialueet ja niiden lajit ovat alttiita ihmistoiminnan sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Nyt toista vuotta käynnissä oleva SeaMoreEco-hanke pyrkii kehittämään tehokkaita menetelmiä näiden arvokkaiden elinympäristöjen kartoittamiseksi sekä hoitamiseksi.


SeaMoreEco – Seamless monitoring, restoration and conservation in the northern Gulf of Bothnia on Suomen ja Ruotsin välinen Interreg Aurora -hanke, jonka toimikausi on 1.1.2023–31.12.2025.
Hankkeen keskipisteessä ovat pohjoisen Pohjanlahden uhanalaiset lajit ja elinympäristöt sekä vieraslajit. Kartoitusmenetelminä käytetään sekä maastokartoitusta että eri kaukokartoitusmenetelmiä. Alueilla, joilla on tunnistettu elinympäristöjen tilaan vaikuttavia ongelmia, tehdään ennallistamisen pilottikokeita.
Pohjanlahden maantieteellinen sijainti luo pohjan Suomen ja Ruotsin väliselle yhteistyölle. Molemmat maat kohtaavat samanlaisia haasteita omilla merialueillaan. SeaMoreEco -hankkeen kautta maiden välinen yhteistyö tehostuu toistensa asiantuntemusta ja kokemuksia hyödyntäen. Hankkeen suomalaiset osapuolet ovat Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukset sekä Geologian tutkimuskeskus (GTK). Ruotsalaisia hankekumppaneita ovat Norrbottenin ja Västerbottenin lääninhallitukset sekä Sveriges Geologiska Undersökning (SGU). EU:n Interreg Auroran lisäksi hanke saa rahoitusta Lapin liitolta sekä Swedish Agency for Marine and Water Managementilta (SwAM).
Kesällä 2024 kartoitetaan laajasti Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten alueilla
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus keskittyy toimenpiteissään Iin, Oulun ja Kalajoen alueisiin. Painotus on kaukokartoitusmenetelmien (drone) kehittämisessä, sekä ennallistamismenetelmien pilottikokeissa. Pilottikohteiksi on valikoitunut Akionlahti Oulussa sekä Tukkikari Iissä, joissa testataan vesiruton poistomenetelmiä. Kartoittajat tulevat liikkumaan rannikon läheisyydessä SUP-lautaa apuna käyttäen.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella kartoitetaan matalia rannikkovesiä, sekä osallistutaan myös kaukokartoitusmenetelmien kehittämiseen ja ennallistamismenetelmien pilotoimiseen. Uudessakaarlepyyssä kokeillaan fladan kynnyksen ennallistamista ja punanäkinparran siirtoistuttamista. Närpiössä ennallistetaan kluuviin liittyvä laskupuro ja Luodossa kokeillaan vesiruton torjuntaa.
Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusalukset Geomari ja Gridi toimivat myös Pohjanlahdella. GTK tekee akustis-seismisiä luotauksia sekä drone-kuvauksia kesä- ja heinäkuussa. GTK:n luotaukset, merenpohjan näytteenotto ja drone-kuvaukset keskittyvät Iijoen, Kiiminkijoen, Lapuanjoen ja Kalajoen jokisuistojen edustalle sekä Kalajoen hiekkasärkkien ja Lohtajanselän alueille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus: Eveliina Lampinen, p. 0295 038 023, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus: Claes Lönnblad-Björkholm, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 027 010
Geologian tutkimuskeskus: Aarno Kotilainen, etunimi.sukunimi@gtk.fi, p. 0295 032 576
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 16.4.20253.4.2025 07:35:55 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien maantieverkon talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen aloitetaan Väyläviraston ohjeen mukaisesti keskiviikkona 16.4.2025. Merkit tulevat vaihdetuksi koko alueella viimeistään perjantaina 18.4.2025. Tiekohtaiset nopeusrajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu.
Keskimääräistä tai vaikeaa kelirikkoa Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen2.4.2025 13:44:40 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan rannikkoalueille ennustetaan keskimääräistä ja osalle Koillismaan ja Kainuun sorateille jopa vaikeaa kelirikkoa. Kelirikon vaikeusasteessa voi olla isoja paikallisia vaihteluita ja kevään sää vaikuttaa kelirikon kehittymiseen. Aurinkoinen ja tuulinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa ennustettua kelirikkoa merkittävästi.
Totalt 2 miljoner euro utlyses för projekt inom kommersiellt fiske och vattenbruk i EHFVF:s tidsbundna ansökningsomgångar2.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfondens (EHFVF) tidsbundna ansökningsomgångar har inletts. Finansiering kan sökas för utveckling, innovationer och rådgivning som gäller kommersiellt fiske och vattenbruk, för fiskeriekonomiska restaureringar och för forskning som gäller miljö och fiskresurser. Under ansökningsomgångarna utlyses totalt 2 miljoner euro. Ansökningstiden pågår till 5.5.2025.
Kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn hankkeisiin haettavissa yhteensä 2 miljoonaa euroa EMKVR:n määräaikaisissa hauissa2.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) määräaikaiset hakumenettelyt ovat auenneet. Haettavissa on rahoitusta kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn kehittämiseen, innovaatioihin ja neuvontaan, kalataloudellisiin kunnostuksiin sekä ympäristön ja kalavarojen tutkimukseen. Hakumenettelyissä on jaossa yhteensä 2 miljoonaa euroa. Rahoitusta on haettavissa 5.5.2025 saakka.
Kelirikko- ja painorajoituskausi käynnistyi Keski- ja Itä-Suomessa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)1.4.2025 08:56:49 EEST | Tiedote
Kelirikkokausi on alkanut ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä on jo paikoin pystytetty teiden varsille. Kelirikon lopullinen vaikeusaste riippuu kuitenkin vielä paljon kevään säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa tilannetta. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme