Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Lintuinfluenssarokotukset alkavat – rokotetta tarjotaan niille, joilla on suurentunut riski saada tartunta

Jaa

THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Rokotetta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. 

Tällaisia ovat:

  • turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt
  • siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät
  • sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät 
  • lintujen rengastajat
  • luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät 
  • kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät
  • virkaeläinlääkärit
  • laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
  • epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Tartuntariskissä olevia varten Suomeen on hankittu EU:n yhteishankinnan kautta 20 000 annosta lintuinfluenssarokotetta. Määrä riittää 10 000 ihmisen rokottamiseen kahdella annoksella.

Lintuinfluenssarokotuksilla pyritään suojaamaan lintuinfluenssan tartuntariskissä olevia viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta.  

Lisäksi tavoitteena on estää tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssaviruksen kanssa, mikä voisi mahdollistaa uuden virustyypin synnyn. 

Suomessa ei toistaiseksi yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa

Suomessa ei ole toistaiseksi todettu yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa.

Tartunnan voi saada sairastuneista tai kuolleista eläimistä tai niiden eritteistä. Lintuinfluenssavirus tarttuu kuitenkin heikosti ihmiseen, ja tartuntatapauksia todetaan ylipäätään hyvin harvoin. 

H5N1-alatyypin lintuinfluenssavirus, joka on viime vuosina aiheuttanut tautia myös Suomessa luonnonvaraisissa ja tarhatuista eläimissä, on yhdistetty myös vakaviin tai kuolemaan johtaneisiin tautitapauksiin ihmisessä.

Rokotukset aloitetaan hyvinvointialueilla mahdollisimman pian

H5-alatyypin lintuinfluenssaviruksen torjumiseksi kehitetty H5N8-lintuinfluenssarokote sai EU:ssa myyntiluvan huhtikuussa 2024. 

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi kuitenkin olla selvästi pidempikin.

”Rokotukset pyritään aloittamaan hyvinvointialueilla mahdollisimman pian, jotta kahden annoksen rokotussarja ehditään tarjota rokotettaville ennen syksyn influenssakauden alkamista”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku.  

Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada. 

Rokotteiden turvallisuusseurannasta vastaavat Fimea ja THL.

Lintuinfluenssatilanne Suomessa rauhallinen

Vuonna 2023 Suomessa todettiin suuria luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia, jotka johtuivat lintuinfluenssavirusinfektiosta. Virus levisi laajasti myös turkistarhatiloille aiheuttaen korkeaa sairastavuutta ja kuolleisuutta eläimissä. 

Tänä vuonna lintuinfluenssaa on esiintynyt luonnonvaraisissa linnuissa huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna.  Ruokavirasto on toistaiseksi todennut vain yhden tautitapauksen.

Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ja torjuu taudin leviämistä eläintiloilla. 

Lisätiedot:

Lintuinfluenssarokote (THL)

Lintuinfluenssa (THL)

Lintuinfluenssarokotukset Suomessa – suosituksen perusteet ja rokotusten kohderyhmät (THL, pdf)

Lintuinfluenssarokotetta tarjotaan tartuntariskissä oleville (STM:n tiedote 13.6.2024) 

Lintuinfluenssatapaukset Suomessa (Ruokavirasto)

Anniina Virkku (rokotukset)
asiantuntijalääkäri
THL
p. 029 524 8231
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Erika Lindh (lintuinfluenssa ja ihmisterveys) 
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8039
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Jätevesitutkimus: kokaiinin käyttö lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella, amfetamiinin käyttö kasvussa suuressa osassa maata28.6.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Kokaiinia käytetään yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus. Pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä käytön kasvu on viime aikoina taittunut, mutta useissa kaupungeissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella kokaiinin käyttömäärät ovat mittaushistorian korkeimpia. Myös amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa merkittävästi kasvaneet verrattuna edelliseen valtakunnalliseen seurantaan, joka toteutettiin vuonna 2022.

THL kehittäisi perusterveydenhuoltoa osana hyvinvointialueiden toimintaa Kela-korvausten noston sijaan26.6.2024 08:40:00 EEST | Tiedote

Hallitus esittää yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten nostamista. Esityksen tavoitteena on parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja purkaa perusterveydenhuollon hoitojonoja. Lisäksi tavoitteena on siirtää painopistettä ennaltaehkäisevään ja varhaishoitoon sekä edistää eri ammattiryhmien välistä tarkoituksenmukaista työnjakoa. THL:n arvioi lausunnossaan, että tavoitteet ovat kannatettavia, mutta niiden toteutuminen esityksen mukaisin toimin ei ole varmaa.

I de mest utsatta bostadsområdena går mest pengar förlorade på spelautomaterna i det egna området14.6.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

I områden där utsatthet är vanligt förlorar man mest pengar på spelautomaterna i det egna bostadsområdet, framgår det av THL:s undersökning. Även tillgången till spelautomater, det vill säga antalet automater i förhållande till invånarantalet, är högst i de mest utsatta postnummerområdena, även om antalet automater totalt sett har minskat betydligt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye