Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Jätevesitutkimus: kokaiinin käyttö lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella, amfetamiinin käyttö kasvussa suuressa osassa maata

Jaa

Kokaiinia käytetään yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus. Pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä käytön kasvu on viime aikoina taittunut, mutta useissa kaupungeissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella kokaiinin käyttömäärät ovat mittaushistorian korkeimpia. Myös amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa merkittävästi kasvaneet verrattuna edelliseen valtakunnalliseen seurantaan, joka toteutettiin vuonna 2022.

”Kokaiinin käytön leviäminen koko maahan on jatkumoa jo pitkään jatkuneeseen kokaiinin käytön lisääntymiseen Suomessa. Viikonloppuihin painottuva kokaiinin käyttö viittaa satunnaiskäytön lisääntymiseen erityisesti muutamissa suurimmissa keskuskaupungeissa”, THL:n oikeustoksikologian tiimipäällikkö Teemu Gunnar arvioi.

Nyt julkaistut huumeiden valtakunnallisen jätevesiseurannan tulokset ovat tämän vuoden maaliskuun näytteenotosta 29 kaupungista lähialueineen. Lisäksi suurimmista kaupungeista (Helsinki, Turku, Tampere) on julkaistu jatkuvan jätevesiseurannan tulokset kuluvan vuoden toukokuun loppuun saakka.

Jatkuvan jätevesitutkimuksen näytteet kerätään Helsingistä, Tampereelta ja Turusta sunnuntai- ja maanantaiaamun välisenä aikana, joten tulokset kuvaavat erityisesti huumeiden viikonloppukäyttöä. Valtakunnallisen keräyksen tulokset kuvastavat kaikista viikonpäivistä laskettua keskimääräistä käyttöä.

Laaja tutkimus kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Amfetamiinin käyttö on lisääntynyt useissa kaupungeissa, metamfetamiinin ja ekstaasin käytössä ei suuria muutoksia

Amfetamiini on eniten käytetty stimulanttihuume valtaosassa maata. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella amfetamiinin käyttö on lisääntynyt edelliseen keräysajankohtaan verrattuna.

”Amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa nousseet vuosien 2021 ja 2022 vähenemisen jälkeen korkeammalle kuin koskaan. Käytössä on kuitenkin alueellisia eroja, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla käyttömäärät ovat edelleen huippuvuotta 2020 matalammalla tasolla”, sanoo kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä.

Metamfetamiinin käyttö on edelleen keskimäärin vähäistä. MDMA:n eli ekstaasin käyttömäärissä ei ole suuria muutoksia, joskin osassa tutkimuskaupunkeja käyttö on selvästi lisääntynyt vuodesta 2022. Ekstaasin käyttömäärät ovat moneen muuhun huumeeseen verrattuna pysyneet tasaisina vuodesta 2012 lähtien.

Alfa-PVP:n käyttö on lisääntynyt erityisesti Etelä-Suomessa

Synteettisiin katinoneihin kuuluvaa alfa-PVP:tä todetaan jätevesitutkimuksissa säännöllisesti Suomessa. Alfa-PVP on yleisin ja pisimpään laajalti päihdekäytössä esiintynyt uusi psykoaktiivinen aine Suomessa.

Helsingin ja lähialueiden jatkuvassa seurannassa alfa-PVP:n käyttö on lisääntynyt merkittävästi vuoden 2022 alusta lähtien. Käyttö oli tänä keväänä ennätyksellisellä tasolla. Synteettisiä katinoneja käytetään tyypillisesti osana huumeiden ongelmakäyttöä pistämällä.

”Alfa-PVP:tä käytetään runsaasti esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Synteettisiä katinoneja ja erityisesti alfa-PVP:tä käytetään todennäköisesti korvaamaan jatkuvassa käytössä myös amfetamiinia”, toteaa Gunnar. 

Pääkaupunkiseudun lisäksi alfa-PVP:n käyttöä todettiin säännöllisesti jokaisena viikonpäivänä etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa: Turussa, Tampereella, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Porvoossa, Vihdissä ja Huittisissa.

Muita synteettisiä katinoneja, kuten alfa-PHP:tä tai alfa-PiHP:tä, puolestaan todettiin alueellisesti laajemmin. Pääkaupunkiseudun lisäksi jatkuvaa käyttöä esiintyi näillä yhdisteillä Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä ja Seinäjoella. Muuntohuumeille on jätevesiseurannan perusteella tyypillistä, että ajalliset ja alueelliset käytön vaihtelut ovat suurempia kuin perinteisemmillä huumausaineilla.

Lisätietoja:

Lue lisää huumeiden jätevesitutkimuksesta

Teemu Gunnar
tiimipäällikkö, johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 8425
etunimi.sukunimi@thl.fi

Aino Kankaanpää
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8427
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Avainsanat

Liitteet

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL kehittäisi perusterveydenhuoltoa osana hyvinvointialueiden toimintaa Kela-korvausten noston sijaan26.6.2024 08:40:00 EEST | Tiedote

Hallitus esittää yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten nostamista. Esityksen tavoitteena on parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja purkaa perusterveydenhuollon hoitojonoja. Lisäksi tavoitteena on siirtää painopistettä ennaltaehkäisevään ja varhaishoitoon sekä edistää eri ammattiryhmien välistä tarkoituksenmukaista työnjakoa. THL:n arvioi lausunnossaan, että tavoitteet ovat kannatettavia, mutta niiden toteutuminen esityksen mukaisin toimin ei ole varmaa.

Lintuinfluenssarokotukset alkavat – rokotetta tarjotaan niille, joilla on suurentunut riski saada tartunta25.6.2024 13:16:00 EEST | Tiedote

THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Rokotetta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Tällaisia ovat: turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät lintujen rengastajat luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät virkaeläinlääkärit laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

I de mest utsatta bostadsområdena går mest pengar förlorade på spelautomaterna i det egna området14.6.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

I områden där utsatthet är vanligt förlorar man mest pengar på spelautomaterna i det egna bostadsområdet, framgår det av THL:s undersökning. Även tillgången till spelautomater, det vill säga antalet automater i förhållande till invånarantalet, är högst i de mest utsatta postnummerområdena, även om antalet automater totalt sett har minskat betydligt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye