Kesän juttuaiheita medialle Maanmittauslaitoksesta

Jaa

Lisätietoja teemasta saat klikkaamalla Mediatiedote-linkkiä ja ottamalla yhteyttä aiheen asiantuntijaan.  Voit myös soittaa mediapuhelimeen 029 531 5050 (arkisin klo 9–15).

Mökin omistamiseen liittyvät asiat

Kesällä mökkiläiset kysyvät Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta ja toimitusinsinööreiltä monia mökin omistamiseen liittyviä asioita. Olemme koonneet näistä muistilistan, joka on kiinnostanut verkkosivuillamme monia.

Mediatiedote: Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?

Lisätiedot
Palvelupäällikkö Panu Karhu, 040 037 8628, Lappeenranta
Tavoitettavissa kesällä pe 5.7. saakka ja ma 12.8. alkaen.

Tutustu kesänviettopaikkaasi historiallisten ilmakuvien avulla

Mitä kesämökin paikalla oli ennen tai miltä vaikkapa Helsingin keskusta on 1900-luvun alussa näyttänyt? Maanmittauslaitoksen historiallisten ilmakuvien arkistossa on kymmeniä tuhansia kuvia, joista vanhimmat ovat 1930-luvulta. Ilmakuvien joukossa on valokuvia ja karttakuvia. Kuvia voi selata ja vertailla Paikkatietoikkunaan rakennetun työkalun avulla. Paikkatietoikkuna on selainpohjainen, kaikille ilmainen palvelu.

Mediatiedote: Helsingin historiallisia ilmakuvia lisätty Paikkatietoikkunaan 

Tutustu Paikkatietoikkuna-palveluun.

Lisätiedot
Kartastopäällikkö Juha Kareinen, 040 569 7951, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi Tavoitettavissa kesällä ti 9.7. – pe 12.7. ja ma 29.7. alkaen.

Tutki vanhoja karttoja

Maanmittauslaitos on julkaissut netissä vapaasti saataville vanhat karttansa. Valtava aineisto kertoo, miten Suomi muuttui agraariyhteiskunnasta kaupunkikeskeiseksi. Karttakuvat muodostavat ainutlaatuisen kuvan Suomen luonnon ympäristön ja maankäytön muutoksista 1800-luvun puolivälistä alkaen tähän päivään.

Vanhat kartat ovat todellinen aarreaitta. Esimerkiksi luonnon ympäristön ja maankäytön muutosten tulkinnassa vanha kartta voi olla ainut lähde. Vanhin julkaistu aineisto on Suomen yleiskartta, josta on julkaistu eri versiot vuosilta 1864 – 2000. Merkittävä aineisto on lisäksi pitäjänkartasto, joka kertoo tarinaa 1900-luvun Suomesta aina vuoteen 1968 saakka. Karttoihin liittyy myös seikkaperäinen nimistö, jonka perusteella voidaan linkittää muita asiakirjalähteitä tapahtumapaikkoihin. Erityisesti kylien ja talojen nimet ovat tärkeitä vaikkapa sukututkijoille.

Mediatiedote: Yli 30 000 vanhaa karttaa jopa 150 vuoden takaa nyt paikkatietona

Lisätiedot
Antti Jakobsson, 029 531 5510, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Tavoitettavissa kesällä pe 28.6. saakka ja ma 5.8. alkaen

Ovatko rajat kartalla oikein?

Maanmittauslaitokselta kysytään aika ajoin, miksi tontin rajat ovat Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelussa eri paikassa kuin asiakkaamme on ajatellut. Karttapaikka on ilmainen palvelu, jota voi käyttää selaimen kautta.

Karttapaikka on Maanmittauslaitoksen suosituimpia palveluita.

Mediatiedote: Artikkeli kertoo mistä tämä voi johtua ja mitä asialle voi tehdä
Tutustu Karttapaikka-palveluun 

Lisätiedot
Palvelupäällikkö Panu Karhu, p. 040 037 8628, Lappeenranta
Tavoitettavissa kesällä pe 5.7. saakka ja ma 12.8. alkaen.

Näin löydät kiinteistösi rajat – vinkkejä rajapyykkien etsimiseen

Uusien rakennusprojektien tai pihan kunnostuksen yhteydessä herää usein kiinnostus siihen, missä tontin rajat kulkevat.  

Mediatiedote: Nyt Karttapaikalla tietoja kiinteistöistä ja rajapyykeistä

Lisätiedot 
Palvelupäällikkö Panu Karhu, p. 040 037 8628, Lappeenranta
Tavoitettavissa kesällä pe 5.7. saakka ja ma 12.8. alkaen.

Suomen ja Norjan rajankäynti käynnissä kesällä

Suomen ja Norjan välisen rajan pituus on noin 400 kilometriä ja valtakuntien välisen raja-aukon leveys on viisi metriä. Tänä kesänä jatkuu jo kolmatta kesää 25 vuoden välein tehtävä rajankäynti, missä aukolta poistetaan näkyvyyttä haittaavat puut ja muu kasvillisuus. Valtakuntien rajoja ei rajankäynnissä siirretä suuntaan tai toiseen. Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekevät työn ulkoministeriöiden johdolla, ja tulokset dokumentoidaan ulkoministeriöiden yhteiseen käyttöön.

Maanmittauslaitos osallistuu rajankäyntiin operatiivisessa roolissa. Käytännössä henkilöstöä on mukana mittauksissa ja muissa maastotöissä, dokumentoinnissa ja viestinnässä. Rajavartiolaitoksen tehtäviin kuuluvat puolestaan huoltotyöt kuten raja-aukon kunnosta huolehtiminen ja rajapyykkien kunnostaminen.

Mediatiedote: Nauti maisemasta, mutta älä siirrä kiviä – Suomen ja Norjan välistä raja-aukkoa huolletaan tiiviissä yhteistyössä

Lisätiedot
Kartastopäällikkö Jyrki Lämsä, 040 524 2508, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi (Maastotöiden vuoksi puhelimeen vastaaminen voi olla ajoittain haasteellista, suosi sähköpostia) Tavoitettavissa kesällä ma 22.7. alkaen.

Tänä vuonna Maanmittauslaitoksen kuvauskone Kuopiossa, Joensuussa, Vaasassa ja Kokkolassa

Tänä vuonna ilmakuvaus- ja laserkeilauskoneen voi nähdä lentävän taivaalla mm. Kuopiossa, Joensuussa, Vaasassa ja Kokkolassa. Ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Aineistoja tarvitsevat ja sen keräämistä rahoittavat Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Ruokavirasto ja Suomen ympäristökeskus. Ilmakuva-aineistoja hyödynnetään esimerkiksi EU-peltovalvonnassa. 

Kaikki kuvauspaikat voi katsoa Tuotannon tilannekartasta.
Mediatiedote: Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet - Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi

Lisätiedot
Kartastopäällikkö Juha Kareinen, 040 569 7951, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi Tavoitettavissa kesällä ti 9.7 – pe 12.7 ja ma 29.7. alkaen.

Näitkö kesäretkellä valkoisen rastin maassa?

Löysitkö valkoisen rastin maastossa? Rastista ei tarvitse olla huolissaan ja parasta onkin vain antaa sen olla paikallaan, sillä rastilla on tärkeä tehtävä. Rasti on hyödyksi, jotta saamme luotettavia, sijaintitarkkoja ilmakuvia yhteiskunnan käyttöön.

Mediatiedote: Valkoinen rasti maassa varmistaa ilmakuvausten sijaintitarkkuuden

ELY-keskuksille myös rajamerkinnät, jotta ELY ei kaada/kaadata puita yksityisten mailta

Keski-Suomen ja Pohjois-Savon ELY-keskukset parantavat liikenneturvallisuutta useilla teillä keväällä ja syksyllä poistamalla liian lähelle tietä kasvanutta puustoa. Maanmittauslaitos varmistaa merkinnöillään, ettei yksityisten omistajien puita kaadeta.

Mediatiedote: Tarkoilla mittauksilla varmistetaan ettei yksityisomistajien puita kaadeta
(Pohjois-Savon ELY-keskus)
Mediatiedote: Tarkoilla mittauksilla varmistetaan ettei yksityisomistajien puita kaadeta (Keski-Suomen ELY-keskus)

Lisätiedot 
Tuotantopäällikkö Ilkka Laakso, 029 531 4713, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi Tavoitettavissa kesällä pe 28.6. saakka ja ma 12.8. alkaen.

Vantaanjoesta muodostetaan digitaalista kaksosta

Robottivene, droonit ja laserkeilaimet mittaavat Vantaanjokea, kun siitä muodostetaan tarkkaa digitaalista mallia neljän tutkimuslaitoksen yhteistyönä. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tutkimuksia heinä-elokuussa myöhemmin tarkentuvana ajankohtana.

Lisätiedot 
Lisätiedot ja ilmoittautumiset mittauksiin:
viestintäasiantuntija Virva Luoto, 029 531 4411, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Tutkimusprofessori Harri Kaartinen, 029 531 4756 haastateltavissa 8.7. alkaen.

Drooneista apua metsätuhojen seurantaan, maastopalojen torjumiseen ja marjojen poimintaan

Maanmittauslaitoksen tutkimusdroonit pörräävät kesällä kenttätöissä eri puolilla Suomea. Drooni- ja tekoälymenetelmiä kehitetään muun muassa kirjanpainajatuhojen havaitsemiseen, metsäpalojen torjuntaan ja luonnonmarjojen laskentaan. Tulevaisuudessa drooneilla voidaan tehdä nopeammin, tarkemmin ja tehokkaammin lukuisia tehtäviä, joihin ennen on tarvittu ihmistä.

Mediatiedote: Uusilla tutkimuksilla ratkaisuja metsänhoitoon

Lisätiedot 
Tutkimusprofessori Eija Honkavaara, 029 531 4716, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Tavoitettavissa pe 5.7.2024 asti.

Satelliittipaikannus toimii senttien tarkkuudella

Satelliitit ovat nykyaikaisen paikannuksen ja navigoinnin kulmakivi, jota hyödyntävät niin autonavigaattorit, älypuhelimet kuin lentoliikennekin. Satelliittisignaalien perusteella vastaanotin, eli esimerkiksi älypuhelin, voi määrittää sijaintinsa muutaman metrin tarkkuudella missä tahansa maapallolla alle minuutissa. Avustepalveluita, kuten mobiiliverkkoa, käyttämällä tarkkuus voidaan parantaa senttimetriluokkaan.

Satelliittipaikannus perustuu etäisyyksien mittaamiseen satelliittien ja vastaanottimen välillä. Koska satelliittien lähettämät signaalit kulkevat valonnopeudella, pienetkin virheet etäisyysarviossa voivat vaikuttaa merkittävästi paikannuksen tarkkuuteen. Kaikissa satelliiteissa on tarkka atomikello, jonka perusteella ne lähettävät maahan aikasignaalia sekä tietoa muun muassa satelliittien sijainnista. Sijainnin, eli paikkaratkaisun, määrittämiseen vastaanotin tarvitsee yhteyden vähintään neljään satelliittiin.

Mediatiedote: Satelliittipaikannusta käyttävät lähes kaikki – viisi kysymystä, joiden avulla ymmärrät sitä paremmin

Lisätiedot 
Professori Sanna Kaasalainen, 029 531 4760, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Tavoitettavissa pe 5.7. asti ja ke 7.8. alkaen.
Vanhempi tutkija Mika Saajasto, 046 923 7174, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Tavoitettavissa pe 19.7. asti ja ma 12.8. alkaen.

Vieraile maapallon mittanauhalla –
Struven ketju on Unescon maailmanperintökohde

Struven ketjun avulla mitattiin maapallon muotoa ja kokoa 1800 luvulla. Siihen voi tutustua kuudessa kohteessa Suomessa. 

Mediatiedote: Struven ketju – Unescon maailmanperintökohde

Struven ketjun 6 kohdetta Suomessa

Lisätiedot
Asiantuntija Ulla Mikkanen, 040 801 1261 etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Tavoitettavissa kesällä pe 28.6. saakka ja ti 6.8. alkaen.

Päivitä tietosi kiinteistökauppojen tilastoista

Maanmittauslaitos julkaisee kiinteistökauppojen kauppahintatiedotteen kolme kertaa vuodessa. Helmikuussa julkaistaan tilasto edellisvuoden kiinteistökaupoista, ja kesä- ja syyskuussa kerrotaan kuluvan vuoden tilanteesta. Juhannusviikolla julkaistu tammi-toukokuun kiinteistökauppojen tilastot osoittavat, että kiinteistökauppa väheni 1,4 % hiljaisesta kiinteistökaupan alkuvuodesta 2023, vaikka julkisessa keskustelussa kaupan piristymistä ennakoidaan.

Mediatiedote: Median edustaja, päivitä tietosi kiinteistökauppojen tilastoista
Mediatiedote: Toiveikkuus ei näy alkuvuoden kiinteistökaupoissa

Lisätiedot 
Rekisteripäällikkö Saara Saari, 050 304 8391. Tavoitettavissa pe 5.7.2024 saakka.

Johtava asiantuntija Jere Talla, 050 471 0547. Tavoitettavissa pe 28.6.2024 saakka.

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Jos asioit kesällä Maanmittauslaitoksessa, muista tarkistaa aukioloaika

Tarkista ennen käyntiäsi mahdolliset poikkeukset palvelupisteen aukiolossa.
Poikkeukset löydät palvelupisteen yhteystietojen yhteydestä.

Palvelupisteiden osoitteet ja aukioloajat sekä poikkeukset

Mediatiedote: Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelun ajanvaraus käynnistyy - katso kokeilun paikkakunnat

Hyödynnä aineistojamme: ilmakuvia, karttoja ja kiinteistökauppatilastoja

Avoimia kartta- ja ilmakuva-aineistoja saatavissa maksutta Karttapaikasta. Avoimissa aineistoissa on monenlaista dataa, kuten kunta-, maakunta-, aluehallintorajat, rakennukset 3D-malleina sekä tietoa maaston korkeudesta.

Kysy asiantuntijalta

Olemme koonneet mediaa varten listan Maanmittauslaitoksen asiantuntijoista, joilta voit kysyä lisää ajankohtaisiin teemoihin liittyen. 

Voit myös soittaa mediapuhelimeen 029 531 5050 (arkisin klo 9–15).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelupuhelin 029 531 5050 (arkisin klo 9–15)

Maanmittauslaitoksen viestintäpalvelut auttaa median edustajia tietojen, asiantuntijoiden ja valokuvien etsimisessä. Jos tarvitset vastauksen saman arkipäivän aikana, ota yhteyttä mieluiten puhelimitse. Vähemmän kiireelliset pyynnöt voi lähettää myös sähköpostitse:

viestinta@maanmittauslaitos.fi

Liitteet

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Suomessa on maailman tarkin viiva ja se sijaitsee Nummelassa8.1.2025 06:54:00 EET | Tiedote

Ydinvoimaloiden ja siltojen tarkkaan rakentamiseen tarvittavaa liki kilometrin virheetöntä etäisyysmittaa on matkustettu käyttämään Suomen Nummelaan kaukoidästä asti. Nummelan normaaliperusviiva on maailman tarkin kahden pisteen välillä maastossa mitattava etäisyys, joka tuo paikalle teollisuuden asiakkaita, tutkijoita ja maanmittauslaitosten edustajia ympäri maailmaa. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus tarkastaa viivan kerran pari vuosikymmenessä mittauksilla, jonka kenttätyöt on juuri saatu päätökseen.

Maanmittauslaitos altisti paikannuslaitteensa GPS-häirinnälle Jammertest-tapahtumassa, jotta tutkijat voivat kehittää ratkaisuja häirintää vastaan17.12.2024 07:02:00 EET | Tiedote

Millaisia vaikutuksia GPS- ja GNSS-häirinnällä on Maanmittauslaitoksen toimintoihin? Tätä testattiin Norjassa järjestetyssä Jammertest-tapahtumassa, jossa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkijat saivat havainnoida GNSS-vastaanottimien eli satelliittipaikannusvastaanottimien käyttäytymistä laajamittaisen GNSS-häirinnän aikana turvallisissa puitteissa luvan kanssa. Erityistä oli, että häirintätestien kohteena oli myös FinPos-tukiasema eli samanlainen asema, joita Suomessa on lukuisia ja jotka yhdessä mahdollistavat tarkan paikannuksen. Testeissä saatiin tärkeää tietoa asemien häirintäsietoisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye