Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömien määrä kasvoi 13 % toukokuussa

Jaa

Kainuussa oli toukokuun lopussa noin 2 800 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysaste 9,3 % oli alueista kuudenneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömyys on ollut pitkään kasvusuunnassa mutta pieneni toukokuussa edelliskuusta. Työvoiman kysyntä laski huomattavasti, mutta tekijöistä on edelleen pulaa laajasti.

Karttakuva Kainuun työttömien työnhakijoiden osuudesta toukokuussa 2024.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa toukokuussa 2024. Kainuun ELY-keskus

Kainuussa oli toukokuun lopussa 2 818 työtöntä työnhakijaa, mikä on 326 henkilöä enemmän (+13 %) kuin vuotta aiemmin. Kainuun työttömyystilanne oli edellisvuoteen verrattuna alueista neljänneksi heikoin. Työttömyys supistui vuoden takaisesta ainoastaan kahdella ELY-keskusalueella, eniten Lapissa (-5 %), ja kasvu oli suurinta Pirkanmaalla (+24 %). Koko maassa työttömyys lisääntyi 11 %.

Työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 9,3 %, alueista kuudenneksi vähiten ja 1,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömyysaste oli 9,9 %, mikä on 0,9 prosenttiyksikköä vuoden takaista enemmän.

Pitkäaikaistyöttömyys oli noususuunnassa suurimman osan viime vuodesta, ja kehitys on jatkunut tänä vuonna. Toukokuussa kuitenkin pitkäaikaistyöttömien määrä laski edelliskuusta 1 % (-8). Vuoden takaisesta tuli edelleen nousua 11 % (+64) ja yhteensä pitkäaikaistyöttömiä oli 648. Työttömistä 23 % oli pitkäaikaistyöttömiä, vuotta aiemmin osuus oli saman verran.

Avoimien työpaikkojen määrä putosi selkeästi

Työvoiman kysyntä oli viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla vilkasta, mutta kesäkuusta lähtien paikkamäärä on ollut useimpina kuukausina merkittävästi vuoden takaista pienempi.

Toukokuussa uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin sekä kuntakokeiluihin 22 % vähemmän (-240) kuin vuotta aiemmin, yhteensä 850. Ammattiryhmissä uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten palvelu- ja myyntityöntekijöille (193), ryhmälle muut työntekijät, johon kuuluvat muun muassa marjanpoimijat, siivoojat ja eri alojen avustavat tehtävät (161) sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijöille (143).

Tekijöistä on silti edelleen pulaa laajasti ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita (esimerkiksi lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit), terveydenhuollon asiantuntijoita (esimerkiksi sairaanhoitajat) sekä teollisuustuotteiden kokoonpanijoita. Haastavaa oli löytää myös muun muassa tuotantotoiminnan ja yhteiskunnan peruspalveluiden johtajia, opettajia ja muita opetusalan erityisasiantuntijoita, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä sekä teollisuuden ja rakentamisen avustavia työntekijöitä.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 23. heinäkuuta 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Elinkeino, työvoima ja osaaminen
yksikön päällikkö Anne Ristioja
p. 0295 023 582, anne.k.ristioja@ely-keskus.fi

Kuvat

Karttakuva Kainuun työttömien työnhakijoiden osuudesta toukokuussa 2024.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa toukokuussa 2024.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye