Suomen riistakeskus

Ringduvan har tagit över sjöfåglarna som jägarnas favoritbyte

Dela

Jakten på ringduva startar lördagen den 10 augusti. Bytesmängden på ringduva har under en lång tid ökat stadigt och den är nu Finlands talrikaste bytesart.  

Bytesmängden på ringduva har de senaste åren ökat till över 300 000 fåglar per år. De största mängderna ringduvor fälls i södra och västra Finland. Ringduvan har anpassat sig väl till det förändrade odlings- och kulturlandskapet och de är nuförtiden en vanlig syn också på gårdar och trädgårdar i tätorter.  

-De rikliga stammarna och enkla jaktarrangemangen har gjort ringduvan till jägarnas favorit. För jakten krävs inga vidsträckta vildmarker eller dyr utrustning. Ringduva jagas vid kanten av åkrar eller från skogsdungar i närheten av åkrar, säger jaktchef Jörgen Hermansson vid Finlands viltcentral.

Jaktsäsongen på ringduva är intensiv och kort, eftersom den största delen av ringduvorna flyttar söderut redan i september.

Inrikta jakten på fåglar i flock

Ringduvan kan få flera kullar under en sommar, vilket innebär att en del fåglar fortfarande häckar när jaktsäsongen startar. Jakten bör inriktas på ringduvor i flock, eftersom de består av ungar och fåglar som har avslutat häckningen.  

Även vid artidentifieringen bör man vara uppmärksam. Den fredade skogsduvan kan förekomma i flockar med ringduvor eller som enstaka fåglar.  Den till storleken mindre skogsduvan saknar de vita fläckarna på halsen och har ett annorlunda flygsätt.  

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.

Följ Suomen riistakeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye