Fingrid Oyj

Sähkömarkkinat kiinnostavat kuluttajia, vaikka ne koetaan epäselvinä

Jaa

Sähköstä on tullut kuluttajia kiinnostava tuote. Lähes puolet suomalaisista (49 %) ilmoittaa kiinnostuksensa sähkömarkkinoita kohtaan kasvaneen. Melkein yhtä suuri osa (46 %) seuraa pörssisähkön hintaa viikoittain. Kuluttajia mietityttää korkea sähkön hinta ja hintavaihtelut. Hintaa seurataan, mutta suurin osa suomalaisista (70 %) ei kuitenkaan ole tehnyt muutoksia omaan sähkön käyttöönsä. Tiedot käyvät ilmi Fingrid Oyj:n Innolinkillä teettämästä kuluttajatutkimuksesta.

Sähkömarkkinatietoja seurataan etenkin perinteisistä uutismedioista, sähkön myyntiyhtiöiden ja jakeluverkkoyhtiöiden viestinnästä. Monet suomalaiset hakevat tietoja markkinoista myös kantaverkkoyhtiö Fingridistä ja Energiavirastosta, jotka nähdäänkin luotettavina lähteinä.

Sähköalan toimijoilla on viestinnässään kehitettävää, sillä suomalaiset eivät kovin hyvin tunne sähköjärjestelmän eri toimijoiden roolia. Esimerkiksi kantaverkkoyhtiön tehtävän sähköjärjestelmässä katsoo ymmärtävänsä vain 35 % suomalaisista. Vihreään siirtymään suomalaiset suhtautuvat myönteisesti ja pitävät sitä tärkeänä.

Sähkömarkkinat näyttäytyvät merkittävälle osalle suomalaisista epäselvinä. Noin kolmannes ei koe ymmärtävänsä sähkömarkkinoiden toimintaa kokonaisuudessaan, ja vastaavasti kolmannes kokee ymmärtävänsä.

Useimmin vastaajille oli epäselvää sähkön hinnan muodostuminen ja sen vaihtelut. Monet vastaajista eivät ymmärrä, miten sähkön hinta määräytyy pörssissä, mikä vaikuttaa hintavaihteluihin, miksi hinta on korkea tai alhainen eri tilanteissa, ja miksi sähkön siirtohinta vaihtelee eri alueilla tai yhtiöillä. Kyselyn mukaan eniten toivotaankin ymmärrettävässä muodossa olevaa tietoa sähkön hinnan muodostumisesta.

Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa kuluttajaymmärrystä sähkömarkkinoiden muutokseen sekä ymmärrykseen sähkömarkkinoiden toimivuudesta. Tutkimus toteutettiin kuluttajapaneelikyselynä huhti-toukokuussa 2024. Kohderyhmän muodostivat yli 18-vuotiaat suomalaiset. Tutkimus perustuu 1 000 vastaukseen ja sen virhemarginaali on 3,1 %.

Sähkömarkkinoista puhetta SuomiAreenassa

Fingrid järjestää torstaina 27.6. klo 16 Porin SuomiAreenassa paneelikeskustelun sähkömarkkinoiden toiminnasta ja sähkön hinnan muodostumisesta.

Eetunaukion lavalla järjestettävässä paneelissa aiheesta ovat keskustelemassa kansanedustaja Eeva Kalli, Fingridin sähkömarkkinajohtaja Antti Keskinen, Lumme Energian toimitusjohtaja Sami Kurunsaari, Energiaviraston johtaja Antti Paananen ja EPV Energian toimitusjohtaja Rami Vuola. Paneelin juontajana toimii toimittaja Eeva Lehtimäki.

”Superkallista ja sikahalpaa - miksi sähkön hinta vaihtelee?" -paneelikeskustelua voi seurata myös MTV Katsomosta.

Tutkimuksen tiivistelmä liitteenä.

Lisätietoja
Tiina Miettinen, johtaja, HR ja viestintä, Fingrid Oyj, puh. 0400 758 193
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Fingridin hallituksen KPMG:ltä tilaama selvitys johdon toiminnasta on valmistunut20.6.2024 10:47:50 EEST | Tiedote

Fingridin hallitus tilasi keväällä KPMG:ltä riippumattoman selvityksen yhtiön johdon toiminnasta liittyen sähköasemien valvontakameroiden laskutuksessa ilmenneisiin epäselvyyksien tutkintaan. Selvitys tehtiin tiedoksi tulleen väärinkäytösilmoituksen perusteella. Fingridin hallitus totesi riippumattoman selvityksen perusteella, että yhtiön johdon toiminta on ollut kameravalvonta-asian selvittämisessä riittävää ja asianmukaista. Yhtiössä oli jo ennen KPMG:n selvitystä tutkittu eri ulkopuolisten neuvonantajien avulla palvelutoimittaja Noatek Oy:n laskutusta tyyppivikaisten kameroiden korjaus- ja vaihtokustannuksista. Selvitykset osoittivat epäselvyyksiä laskutuksissa, minkä perusteella Fingrid irtisanoi palvelusopimuksen ja esitti reklamaatiovaatimuksen sopimuskumppanilleen. Osapuolet ovat neuvotelleet sopimuksesta asian ratkaisemiseksi. Lisätietoja: Fingridin hallituksen puheenjohtaja Hannu Linna, puh. 050 552 7120

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye