Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa parannetaan tievalaistuksen laatua ja energiatehokkuutta uusimalla valaisimia

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus tulee parantamaan tievalaistuksen laatua, energiatehokkuutta sekä liikenneturvallisuutta uusimalla elinkaarensa päässä olevia suurpainenatriumvalaisimia ledivalaisimiin vuoden 2024 aikana. Valaisinvaihtoja tehdään Varsinais-Suomessa noin 1900 kappaletta ja Satakunnassa noin 1200 kappaletta. Lisäksi rakennetaan uutta tievalaistusta valtatielle 12 tieosuuksille Rauma–Lappi sekä Huittinen–Sastamala. Uutta valaistusta rakennetaan yhteensä noin 20 kilometriä.

Ledivalaisin liikenneympyrän keskellä päivänvalossa.
Ledivalaisimen tunnistaa ohuesta muodosta.

Vanhat suurpainenatriumvalaisimet tullaan vaihtamaan ledivalaisimiin, sillä suurpainenatriumlamput ovat poistumassa markkinoilta vuonna 2027. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on tievalaisimia yhteensä yli 28 000 kappaletta, joten vaihdettavaa on paljon. Tänä vuonna valaisimia vaihdetaan yhteensä noin 3200 kappaletta. Sen jälkeen ledivalaisimien osuus on Varsinais-Suomessa lähes 60 prosenttia ja Satakunnassa yli 45 prosenttia. Ledivalaisimien hinnat ovat laskeneet merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Nyt onkin hyvä hetki vaihtaa suurpainenatriumvalaisimia ledivalaisimiin.

Ledivalaisimien vaihdolla saavutetaan huomattavia säästöjä energiakustannuksiin. Vuonna 2023 energian kulutus laski valtakunnallisesti yli 5 prosenttia. Tienkäyttäjille valaistuksen uusiminen näkyy parhaiten siinä, että ledivalaisimien myötä valaistuksen väri vaihtuu. Parempi valaistus lisää pimeän ajan liikenneturvallisuutta.

Varsinais-Suomessa muutamassa kohteessa työt ovat jo käynnissä ja parissa kohteessa valaisimien vaihtotyöt on saatu kesäkuun aikana jo valmiiksi. Uusia kohteita käynnistyy vielä heinäkuussa. Satakunnassa ensimmäisten kohteiden valaisimien vaihtotyöt käynnistyvät kesäkuussa ja loput elokuussa. Valtatiellä 12 uusitaan valaisimia ja täydennetään tievalaistusta puuttuvilta osin. Liikennehaitat pyritään minimoimaan hankkeissa. Liikenne kulkee työkohteen ohi lähes normaalisti. Liikkuvan työmaan kohdalla nopeusrajoituksia lasketaan. Liikkuva työ rajoittaa osittain kohteissa toisen ajokaistan käyttöä. Työt pyritään tekemään ruuhka-aikojen ulkopuolella. Kevyen liikenteen turvalliseen sujumiseen tullaan kiinnittämään erityistä huomiota hankkeilla.

Valaisimien vaihtokohteita Varsinais-Suomessa

Kesäkuussa valmistuneet kohteet:

  • Mt 110, Turku–Kaarina
  • Mt 180, Kaarina
  • Vt 1, Kaarina

Urakoitsijana toimi Destia Oy ja Suomen Sähkörakennus Oy.

Käynnissä olevat kohteet:

  • Mt 110, Muurla
  • Vt 10, Lieto väliltä Liedon keskusta–Yliskulma
  • Mt 2012 väliltä Raisio–Rusko
  • Vt 8, Maskun eritasoliittymät

Työt ovat alkaneet ja valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Urakoitsijana toimii Destia Oy.

Heinäkuussa käynnistyvät kohteet:

  • Mt 110, Salo
  • Kt 52, Salo
  • Mt 2402, Salo
  • Mt 2403, Salo
  • Mt 2404 Salo

Työt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat marraskuun loppuun mennessä. Urakoitsijana toimii EVH-Elektrotekniikka Oy.

Syyskuussa käynnistyvät kohteet:

  • Mt 203, Alastaro
  • Mt 2101, Alastaro

Työt alkavat syyskuussa ja valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Urakoitsijana toimii PAV Oy.

Valaisimien vaihtokohteita Satakunnassa:

Elokuussa alkavat kohteet:

  • Vt 2 väliltä Pori–Ulvila
  • Vt 8, Luvia
  • Vt 11 väliltä Kiikka–Kullaa
  • Kt 43, Eura

Työt alkavat elokuussa ja valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Urakoitsijana toimii PAV Oy.

Uuden valaistuksen rakentaminen

  • Vt 12 Rauma–Lappi
  • Vt 12 Huittinen – Sastamala

Valtatiellä 12 uudistetaan ja täydennetään tievalaistusta väleiltä Rauma–Lappi sekä Huittinen–Sastamala. Hankkeella vaihdetaan vanhat tievalaisimet ledivalaisimiin ja rakennetaan uutta tievalaistusta Rauma–Lappi sekä Huittinen–Sastamala väleille. Tievalaisimet uusitaan yhteensä noin 20 kilometrin matkalla ja uutta tievalaistusta rakennetaan 20 kilometriä Raumalle, Huittisiin ja Sastamalaan. Uudet tievalaistukset toteutetaan puupylväillä, ilmajohdoilla ja ledivalaisimilla. Työt alkavat kesäkuussa 2024 ja valmistuvat helmikuussa 2025. Urakoitsijana toimii PAV Oy.

Lisätietoja:

- Varsinais-Suomen ELY-keskus, projektipäällikkö Kyösti Reinikka, p. 0295 023 071 tai etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Kesällä toteutetaan useita pieniä tienparannustöitä28.6.2024 09:19:58 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus parantaa maanteiden liikennöitävyyttä ja liikenneturvallisuutta pienten korjaustöiden urakkapaketilla. Urakkapaketti koostuu yhden nelihaaraliittymän suuntauksen parantamisesta Aurassa, kaidetöistä Harjavallassa, suojatiesaarekkeen rakentamisesta Kaarinan Littoisissa, kivetyksellä korotettujen liittymäalueiden vaurioiden korjaamisesta Mynämäellä ja tulva-alttiin tieosan tasauksen korottamisesta Turun Kakskerrassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye