SDP EDUSKUNTA

SDP:n Saku Nikkanen: Jätin toimenpidealoitteen sovittelutoimistojen käytön lisäämisestä vakavien koulukiusaamistapausten sovittelussa

Jaa

– Voisimme hyödyntää nykyistä sovittelua enemmän koulukiusaamistapausten selvittämisessä. Sovittelun lisäämistä tukee se, että näin vältämme osan oikeuslaitosta kuormittavista tapauksista. Sovittelun lisääminen helpottaa koulujen tilannetta niissä tapauksissa, joissa vakavaa kiusaamista ei ole saatu ratkaistua kodin ja koulun välisissä keskusteluissa. Sovittelu myös estää alkavaa rikoskierrettä pakottaessaan tekijän kohtaamaan uhrinsa ja käsittelemään tekojaan, kertoo aiemmin asiasta kirjallisen kysymyksen jättänyt kansanedustaja Saku Nikkanen (sd).

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Julkisena palveluna tapahtuva sovittelu on vapaaehtoista ja maksutonta palvelua rikoksen tai riidan osapuolille. Sovittelussa asiaan koulutetut usein vapaaehtoiset puolueettomat sovittelijat auttavat rikoksen osapuolia kohtaamaan toisiaan ja käsittelemään tapahtuneen asian rakentavasti. Sovittelijoita velvoittaa vaitiolovelvollisuus. Näin he eivät saa kertoa sovittelun tapahtumista ulkopuolisille. Osapuolilla on näin mahdollisuus itse vaikuttaa oman asiansa ratkaisuun esimerkiksi asiaa nopeuttavasti. Sovittelussa usein sovitaan myös mahdollisten vahinkojen korvauksesta, toteaa Nikkanen.

Sovittelutapaamisessa puhutaan tapahtuneesta rikoksesta tai riidasta. Osapuolilla on näin mahdollisuus kertoa toisilleen kokemuksistaan ja tunteistaan. Sovittelussa käsitellään vahinkoja ja haittoja, joita rikoksessa tai riidassa on aiheuttanut. Kirjallinen sopimus sovituista asioista laaditaan usein sovittelijoiden avustuksella. Sovittelu voidaan keskeyttää milloin tahansa, mikäli se osoittautuu mahdottomaksi.

– Tämän vuoksi esitän toimenpidealoitteessani, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin, jossa sovittelua hyödynnetään nykyistä enemmän koulukiusaamistapausten selvittämisessä. Sovittelun lisääminen edellyttää sovittelutoiminnan ja muiden toimijoiden yhteistyön vahvistamista, sovittelutietouden lisäämistä sekä toimintaedellytyksien tarkastelua ja sovittelutoiminnan resurssien lisäämistä, vaatii Saku Nikkanen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Perholehto: Ilmastotavoitteiden karkaaminen ei ole yllätys28.6.2024 10:11:00 EEST | Tiedote

– Tuore ilmastovuosikertomus on lähinnä toisinto viime vuodesta, sillä lisätoimien tarve on ollut tiedossa jo aiemmin. Ympäristövaliokuntakin edellytti yksimielisesti päätöstä korjaavista lisätoimista ilmaston hyväksi jo viime syksynä. Orpon hallituksen linjalla voidaan kuitenkin laittaa lappu luukulle ja odottaa, että viimeinen sammuttaa valot, huokaa kansanedustaja Pinja Perholehto (sd).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye