Koillismaan sähköverkon maakaapelointi jatkuu tänä kesänä Pudasjärven taajama-alueella
Caruna asentaa tänä kesänä maakaapelia Koillismaalle. Pudasjärven jälkeen suunnitelmissa ovat Taivalkosken, Ranuan, Ylikiimingin ja Vesalan taajamien sähköverkkojen maakaapelointi. Uusi sähköverkko kestää paremmin kuormituksen vaihteluita.

Hankkeet ovat olleet käynnissä vuodesta 2022. Kuusamon, Rukan, Posion ja Iso-Syötteen taajamiin on kaivettu reittiä 127 kilometriä, asennettu maakaapelia 269 kilometriä ja purettu ilmajohtoa 156 kilometriä.
”Suunnitteilla ovat lisäksi Pudasjärven taajaman loppuosan sekä Taivalkosken, Ranuan, Ylikiimingin ja Vesalan taajamien sähköverkon parannukset. Niissä kaivetaan reittiä arviolta 72 kilometriä, asennetaan maakaapelia 93 kilometriä ja puretaan ilmajohtoa 82 kilometriä”, sanoo Carunan rakennuttajapäällikkö Janne Aro-Koivisto.
Sähköpylväitä puretaan kaikkiaan noin 5 000 ja muuntajia seitsemän kappaletta.
”Kierrätämme sähköverkon purkumateriaalit, eli sähköpylväät, ilmajohdot ja muuntajat, lähes sataprosenttisesti. Käytöstä poistettuja sähköpylväitä emme ole enää myyneet asiakkaillemme heinäkuun 2022 jälkeen.”
Sähkön toimitusvarmuus paranee
Valtaosa Koillismaan taajamien keskijänniteverkosta on kaapeloitu jo aikaisemmin. Nyt keskitytään pienjänniteverkkoon.
”Sähkön toimitusvarmuus paranee Koillismaalla, koska uuden sähköverkon sulakesuojaus on entistä parempi ja maan alla verkko ei altistu myrskyille toisin kuin ilmajohtoverkko”, Aro-Koivisto sanoo.
Uusi sähköverkko kestää myös paremmin kuormituksen vaihteluita: korkean kulutuksen aikana jännitteet eivät laske niin helposti kuin vanhassa verkossa. Tämä johtuu siitä, että maakaapeleiden johtimien poikkipinta-alat ovat suurempia kuin ilmajohtojen.
Maakaapeloinnin tavoitteena on vastata vuoden 2036 vaatimuksiin, jolloin sähkökatko saa taajama-alueilla kestää enintään kuusi tuntia. Samalla se mahdollistaa sähkön pientuotannon liittämistä verkkoon ja lisääntyvän sähkönkulutuksen alueella.
Uuden sähköverkon rakentaminen työllistää useita paikallisia työntekijöitä. Carunan projekteissa työskentelee esimerkiksi projektin- ja työnjohtoa, suunnittelijoita, sähköasentajia sekä maanrakentajia.
Energiaviraston valvontamalli vuosille 2024–2031 heikentää Carunan kykyä investoida sähköverkkoon, jotta se vastaisi tulevaisuuden tarpeisiin. Puhtaan siirtymän, huoltovarmuuden ja sähköistyvän yhteiskunnan kehityshankkeet viivästyvät Carunan toimialueilla tämän takia.

Kalasääksi sai pesiä rauhassa
Sähköverkon uusiminen kestää kaiken kaikkiaan noin kolme vuotta.
”Ensimmäisenä vuotena tehdään suunnitelmat ja hankitaan luvitus, toisena vuotena tehdään maanrakennus- sekä sähkötyöt ja kolmantena vuotena puretaan vanha sähköverkko ja valmistellaan projekti luovutettavaksi.”
Ympäristöasiat saivat erityishuomiota rakennusvaiheessa.
”Uuden kaapelireitin varrella oli kalasääksen pesäpuu. Huomasimme sen rakennusvaiheessa, jolloin keskeytimme työt ja konsultoimme kalasääksiyhdistystä. Rauhoitimme alueen pesimäajaksi parin sadan metrin säteellä pesäpuusta ja rakensimme sen valmiiksi vasta sitten, kun pesimäaika oli päättynyt”, Aro-Koivisto sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat
Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 737 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Caruna toimittaa sähköliittymän atNorthin datakeskukseen Espoossa14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna ja atNorth ovat sopineet sähköliittymän laajennuksesta atNorthin datakeskukseen Espoon Sinimäessä. Datakeskuksen rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 200 henkilöä, ja sähköliittymä mahdollistaa datakeskuksen laajentamisen. atNorthin investoinnin kokonaisarvo Espoossa tulee olemaan 400–500 miljoonaa euroa, kun datakeskus on täysin valmis.
Carunan ja Vaisalan yhteistyö: Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa10.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vaisalan valmistama langaton sääasema on asennettu Carunan 110 kilovoltin suurjännitelinjan pylvääseen Espoossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vaisalan IoT-sääasema on asennettu sähköverkkoon. Caruna voi hyödyntää sääaseman dataa sähköverkon kuormituskapasiteetin arviointiin, ja siitä saadaan dataa esimerkiksi myös myrskyjen seurantaan.
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Voiko verkon kuormitusta lisätä: Tulokset pilottikokeilusta Espoossa10.3.2025 10:55:55 EET | Artikkeli
Puhtaan siirtymän kiihtyessä on tärkeää mahdollistaa investoinnit sähköverkkoon, mutta myös kehittää ja tutkia erilaisia teknologioita, joilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi nykyistä älykkäämpiä tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa sähköverkkoa. Caruna aloitti kaksi vuotta sitten pilotin Espoon 110 kilovoltin sähköverkossa, jossa testataan voiko verkossa siirtää enemmän tehoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme